El PP cita Sánchez i el PSOE a Ayuso en la comissió de l’Assemblea de Madrid

El Govern acusa la presidenta d’"absentisme laboral" per no anar a la Moncloa

El PP cita Sánchez i el PSOE a Ayuso en la comissió de l’Assemblea de Madrid
3
Es llegeix en minuts

El PP d’Isabel Díaz Ayuso va incloure ahir Pedro Sánchez com a possible compareixent en la comissió d’investigació de l’Assemblea de Madrid amb la qual els populars volen aclarir si hi va haver "tracte de favor" per part de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) cap a Begoña Gómez, dona del president del Govern central. Aquesta iniciativa es va donar a conèixer després que els socialistes incorporessin Ayuso en la seva llista. Així es va tancar el dia després de la plantada de la presidenta madrilenya a Sánchez, que l’havia citat a la Moncloa.

Els socialistes madrilenys, que porten l’estratègia d’aquesta comissió de la mà de Ferraz per les implicacions que té, van esperar fins a l’últim dia per ensenyar les seves cartes. En aquest llistat de tot just 15 potencials compareixents, l’equip de Lobato va incloure també el cap de gabinet d’Ayuso, Miguel Ángel Rodríguez.

La número dos del PSOE a Madrid i també portaveu en aquesta comissió, Marta Bernardo, va explicar que l’origen d’aquest cas és en una denúncia "del sindicat d’ultradreta Manos Limpias", que només busca l’"assetjament i demolició del Govern" de Pedro Sánchez, i qualifica de "comissió de persecució" aquesta iniciativa impulsada pel PP madrileny. Al costat d’Ayuso i Rodríguez, els socialistes també van incloure en la seva llista Enrique Ossorio, avui president de l’Assemblea de Madrid i conseller d’Educació en la passada legislatura quan Begoña Gómez va aterrar a l’UCM, als rectors de les sis universitats públiques de la regió i a diversos tècnics de l’UCM.

Amb el reglament a la mà, fonts populars alertaven fa uns dies als passadissos de l’Assemblea que la compareixença de la presidenta de la Comunitat de Madrid, tot i que la seva obligació sigui respondre davant el Parlament autonòmic, podria ser "exclosa", ja que la normativa parlamentària inclou algunes limitacions. En qualsevol cas, aquesta petició pot quedar aparcada en pocs dies. La que té poca pinta de produir-se és la de Sánchez. Els membres del Govern central han argumentat en altres ocasions que responen davant el Congrés i el Senat, i hi ha jurisprudència que li dona suport.

Diferències internes

El Govern central també va demostrar que va al xoc contra Ayuso després de la seva plantada a Sánchez en la ronda de contactes amb presidents autonòmics quan va qualificar aquesta absència com una mostra d’"absentisme laboral". La portaveu del Govern central, Pilar Alegría, també va emmarcar la decisió dins d’"interessos personals" i "tacticisme intern" en el seu partit. Això és, com un pols dins del PP per imposar les tesis del sector dur que encapçalaria la presidenta de la Comunitat de Madrid.

Alegría va afirmar que la decisió desautoritza el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que va dir recentment que els presidents autonòmics haurien d’acudir a la crida del cap de l’Executiu, com han fet la resta de presidents del PP. "Aquesta decisió és una nova clatellada al lideratge minvant de Feijóo", va concloure la portaveu.

Notícies relacionades

Després de guardar silenci durant hores, el president del PP finalment va reaccionar ahir al matí a la decisió de la presidenta de Madrid. "¿Com no he de recolzar Ayuso?", va dir.

"Clarament, set milions de madrilenys no poden estar a expenses de capricis i interessos personals d’Ayuso. Ser presidenta d’una comunitat comporta moltes responsabilitats i la primera és atendre tots els madrilenys, els que t’han votat i els que no", reprenia la portaveu de l’Executiu sobre el rebuig d’acudir a Moncloa a la ronda de contactes amb els presidents autonòmics. "És un clar exemple d’abandó funcions", concloïa.

Temes:

Govern PSOE