Sánchez obre el consell de RTVE a ERC i Junts amb el focus en els Pressupostos

El Govern ja té «parlat i avançat» amb els seus socis el decret per desbloquejar la renovació de l’ens públic sense el PP / L’Executiu va negociar el suport de Podem a canvi d’una cadira a l’òrgan

Sánchez obre el consell de RTVE a ERC i Junts amb el focus en els Pressupostos

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

El decret per renovar el Consell d’Administració de RTVE obre la pugna pel repartiment de cadires entre els socis de Govern i condemna el PP a un paper secundari en la corporació pública. El nou text dissenya un nou sistema d’elecció que permet al PSOE convertir la cúpula de l’ens en un nou espai de negociació amb ERC, Junts o Podem, a qui s’ha ofert estar en el Consell d’Administració gràcies a l’ampliació del nombre de consellers elegits pel Congrés, que passen dels actuals 6 a 11. Aquest moviment es produeix alhora que es redueix substantivament el pes del Senat, on el PP té majoria absoluta i al qual només li corresponen 4 dels 15 seients totals.

El Govern calcula que haurà de pactar la renovació del Consell d’Administració de Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) "amb més de sis grups parlamentaris" després de rebaixar les majories necessàries per poder fer-ho sense el concurs del PP. A més dels seus socis de coalició, Sumar, fonts directes de la redacció del decret per forçar el "desbloqueig" del consell de l’ens públic avancen que la seva intenció és incloure en el nou consell membres proposats pels grups que recolzin la reforma. Des de Junts i ERC fins a Podem, a més del PNB, que ja tenia representació. Una pretensió que el ministre de Transformació Digital, Óscar López, justificava amb l’objecte de reforçar el "pluralisme" a l’ens públic.

També els vots d’EH Bildu serien necessaris per armar una majoria parlamentària al Congrés, tot i que des del partit abertzale no mostren excessiu interès a ocupar llocs a la corporació pública. "Tots els grups poden entrar, una altra cosa és que vulguin", apunten des de l’ala minoritària de la coalició, on també donen per fet que no hi haurà ningú del PP entre els 11 consellers elegits pel Congrés.

"Estem mirant d’agrupar la majoria al marge del PP i Vox", diu un dels ministres que formen part del cercle més pròxim a Pedro Sánchez. Les mateixes fonts expliquen que el decret i la composició del consell, que es negocien conjuntament, "estan parlats i avançats" amb els socis d’investidura. No preveuen, per tant, un acord amb el PP, que qualifiquen de "difícil".

L’administrador únic, pla b

Tant és així que al Govern fins i tot han previst l’escenari que el PP rebutgi nomenar els quatre membres que li correspondrien per la seva majoria al Senat, perquè sigui "operatiu". "Si d’acord amb les majories anteriorment previstes les cambres no haguessin procedit a l’elecció dels consellers que li corresponguin, o a l’elecció de la persona titular de la presidència, el Govern proposarà el nomenament d’un administrador provisional únic per a la corporació, l’elecció del qual se sotmetrà a la votació del ple del Congrés dels Diputats", recull el text. En aquest pla b, l’administrador únic portaria en solitari les regnes de RTVE, una figura que ja va ocupar Rosa María Mateo i que el Tribunal Constitucional ja va declarar inconstitucional.

Notícies relacionades

El decret que obre la porta als socis d’investidura al nou consell de RTVE es produeix abans d’aterrar la negociació dels Pressupostos. La taula de salvació de Sánchez per estabilitzar la legislatura. Un gest que se succeeix a altres d’anteriors amb Junts, amb qui es continua negociant el camí de dèficit. A l’Executiu reconeixen que els agradaria arribar a un pacte al més aviat possible, però assumeixen que serà complicat fer-ho aquest octubre, abans del seu congrés.

La garantia que Podem pugui continuar tenint representació a l’ens públic, malgrat ja no formar part del Govern de coalició i comptar només amb quatre diputats al Grup Mixt, és igualment una picada d’ullet quan han apujat el seu preu per recolzar els comptes públics, després de convocar un referèndum per condicionar el seu suport als comptes a la ruptura de relacions amb Israel i la baixada per llei dels lloguers.

Temes:

Govern Focus