El Govern planeja aprovar el camí de dèficit al desembre

La Moncloa confia en un imminent canvi d’actitud per part de Puigdemont

El Govern planeja aprovar el camí de dèficit al desembre
3
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SERRA

El Govern no té ni de bon tros lligada l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat de l’any que ve, la iniciativa de què depèn el futur de la legislatura. Si tira endavant els comptes públics, Pedro Sánchez podrà esgotar el seu mandat sense especials problemes. Si no, serà molt més difícil, tot i que a la Moncloa asseguren que resistirà passi el que passi. Els principals col·laboradors del cap de l’Executiu continuen apostant perquè els Pressupostos acabaran entrant en vigor, tot i que després de l’1 de gener. Insisteixen que després dels congressos de Junts i ERC, convocats per a finals d’octubre i novembre, la situació canviarà. Però reconeixen que les converses són molt incipients, amb poques matèries avançades, i que l’ambient entre els socis es troba "enrarit". Sobretot, entre els que estan situats a l’esquerra del PSOE, amb Podem com a element principal de desestabilització.

De moment, el Govern espera el congrés que Junts celebrarà a Calella (Maresme) de divendres a diumenge d’aquesta mateixa setmana. Arran de la investidura de Salvador Illa i la decisió del Tribunal Suprem de no aplicar l’amnistia a Carles Puigdemont, els postconvergents han marcat molta distància en els últims temps amb els socialistes. Però a la Moncloa confien que canviïn d’actitud després de la cita orgànica, en la qual Junts renovarà el seu projecte i elegirà previsiblement l’expresident com a nou líder, ja que en l’actualitat no ostenta oficialment cap càrrec. Segons el relat del Govern, Puigdemont no volia arribar en cap cas al congrés del seu partit amb un pacte amb el PSOE sota el braç. Però després de la cita, continuen les mateixes fonts, pot acabar fructificant el diàleg, que mai s’ha interromput malgrat els continus xocs, amb les reunions a Suïssa complint-se al ritme d’una al mes. "Tots els congressos suposen pressió afegida. Condicionen molt. Sobretot en les expressions públiques", explica una ministra.

Pocs contactes amb ERC

L’Executiu aplica la mateixa recepta a ERC, que celebrarà el seu conclave el 30 de novembre, en paral·lel al del PSOE. Els republicans, a diferència dels postconvergents, es troben en plena lluita fratricida a causa de l’enfrontament entre Oriol Junqueras i Marta Rovira. El Govern vol també esperar aquí fins que es resolgui el panorama intern. De moment, gairebé no hi ha contactes amb els republicans. "Van malament les converses. Ens truquen poc", va admetre ahir Gabriel Rufián, portaveu d’ERC al Congrés.

Abans d’abordar a fons els Pressupostos, l’Executiu ha de negociar el camí de dèficit, pas previ als comptes públics. Però en l’entorn de la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, asseguren que no convé tenir pressa. La idea amb què treballa el Govern és presentar el sostre de despesa i els objectius d’estabilitat i deute al desembre, una vegada que republicans i postconvergents hagin aclarit els seus processos interns. Llavors la situació en el PSOE i el Govern també serà diferent. Els socialistes celebraran el seu congrés a Sevilla del 29 de novembre a l’1 de desembre, i Sánchez, segons la versió més estesa en el partit, vol fer una renovació a fons de l’executiva.

Notícies relacionades

Però no només això. Per les mateixes dates, el president del Govern haurà de nomenar el substitut de Teresa Ribera, actual vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, que passarà a convertir-se en la nova vicepresidenta i comissària de Competència de la Comissió Europea. Són molts els dirigents socialistes que consideren, i així ho han traslladat en privat, que Sánchez hauria d’aprofitar, fer més canvis dins de l’Executiu i agafar impuls després d’un estiu i tardor marcats pels problemes amb els tribunals i la falta de sintonia amb Junts.

Però pel camí ha aparegut un altre actor que amenaça de posar les coses encara més difícils per al Govern. Podem, amb quatre diputats que són del tot imprescindibles per aprovar els Pressupostos (ja sigui mitjançant el seu vot a favor o bé amb una abstenció), ha posat dues condicions: trencar relacions diplomàtiques amb Israel i abaixar per llei els lloguers un 40%. També ha anunciat una consulta sobre la seva decisió, deixant a la militància del partit morat l’última paraula, una cosa que dificulta la marxa enrere. "Haurien de convocar una segona consulta per revertir-ho", explica un membre del Govern, que anticipa que els dos requisits de Podem són "impossibles" d’acceptar.

Temes:

Govern PSOE