El jutge demana imputar Ábalos pel seu "paper principal" en la trama de Koldo

El magistrat li atribueix els delictes de pertinença a organització criminal, tràfic d’influències i suborn / També informa el Suprem de la seva cita amb Sánchez i Calviño en el rescat d’Air Europa

José Luis Ábalos, a la comissió del Senat sobre els contractes durant la pandèmia de la covid, al maig. | DAVID CASTRO

José Luis Ábalos, a la comissió del Senat sobre els contractes durant la pandèmia de la covid, al maig. | DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Á. VÁZQUEZ / C. GALLARDO / T. CALLEJA FLÓREZ

El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno ha enviat al Tribunal Suprem el cas Koldo perquè pugui imputar l’exministre de Transports José Luis Ábalos en l’organització criminal investigada per presumptament lucrar-se amb la venda de mascaretes en el pitjor moment de la pandèmia. El magistrat ha remès una exposició raonada amb tota la causa davant els "indicis fundats i seriosos" del "paper principal" jugat per l’exministre en la trama de corrupció. D’aquesta manera serà la Sala Segona la que decideixi si es queda amb tot el cas o només amb el que fa referència al diputat ara del Grup Mixt.

El magistrat ha comptat amb l’informe a favor de fer aquest pas de la Fiscalia Anticorrupció i de les acusacions populars personades en el procediment, després que es rebés al Jutjat Central d’Instrucció número 2 l’ofici de la Unió Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil sobre la presumpta participació de l’exministre en la xarxa de favors que el considerat aconseguidor de la trama, Víctor de Aldama, va aconseguir del principal assessor de l’exministre, Koldo García.

Anticorrupció va defensar davant el jutge que elevés una exposició raonada al Suprem, perquè "totes les actuacions realitzades per Koldo García Izaguirre al ministeri" perquè "l’adjudicació dels contractes a Soluciones de Gestión es desenvolupés amb èxit, estava avalada pel ministre, José Luis Ábalos", però discrepava de l’UCO de la Guàrdia Civil pel que fa al rescat d’Air Europa. El jutge Moreno es queda amb el criteri de l’Institut Armat i considera que Aldama també es va valer d’Ábalos per "influir en la concessió final del rescat d’Air Europa".

Moreno atribueix a Ábalos una "imputació clara i concreta" a través d’una sèrie d’indicis que evidencien la seva presumpta participació en delictes de pertinença a organització criminal, tràfic d’influències i suborn. El magistrat remarca la impossibilitat de continuar la instrucció sense realitzar diligències d’investigació que afectin de manera directa el diputat, amb la qual cosa justifica que hagi enviat la causa a la Sala Segona del Suprem.

El jutge, que deixa en mans de l’alt tribunal decidir si assumeix tota la investigació o només el que fa referència a l’aforat, atribueix a Ábalos un delicte de pertinença a organització criminal, perquè ocupava un paper principal en l’entramat creat per Aldama per aconseguir adjudicacions de les administracions públiques.

També considera que se li ha d’imputar un de tràfic d’influències, perquè entén acreditada la seva intervenció en l’adjudicació dels contractes de subministrament de mascaretes a l’empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a la Empresa, així com en la contractació, per dues empreses públiques (INECO i TRAGSATEC), a la dona amb la qual llavors mantenia una relació.

Així mateix atribueix a l’exministre un altre suborn per l’ús i gaudi d’un habitatge a la localitat gaditana de La Alcaidesa com a pagament de la seva mediació en l’adjudicació dels contractes sanitaris, en concret, en la gestió de l’expedient del qual es va ocupar Ports de l’Estat.

La companyia aèria

Notícies relacionades

A més, el jutge remarca el paper d’Ábalos en el rescat d’Air Europa i, en concret, en les converses trobades als dispositius electrònics intervinguts, que li permeten apreciar que Aldama es va valer de la seva relació amb Ábalos per influir en la concessió del rescat a aquesta empresa. Moreno esmenta les trobades mantingudes entre alts càrrecs del Govern amb l’empresari i amb el que era conseller delegat de Globalia, Javier Hidalgo, i assenyala que "tot sembla indicar que després de les trobades Ábalos-Calviño (amb referència a Nadia Calviño, llavors ministra d’Economia) i Ábalos-Aldama-Hidalgo, esdevinguts el 16 de juliol del 2020 i en els quals haurien tractat el rescat d’Air Europa, la situació hauria fructificat en favor de l’esmentada aerolínia segons traslladava el mateix Ábalos a Hidalgo".

"Les converses trobades als dispositius electrònics intervinguts permeten apreciar com [el comissionista] Aldama es va valer de la seva relació amb Ábalos, per influir en la concessió final del rescat a aquesta empresa", diu el jutge, que destaca que va ser el comissionista Aldama qui va informar el conseller delegat d’Air Europa, Javier Hidalgo, que el Govern de Pedro Sánchez rescataria l’aerolínia amb la SEPI, i no com s’havia previst inicialment mitjançant un crèdit concedit per l’ICO. "Per algun motiu desconegut per aquesta instrucció, finalment es va acordar que seria la SEPI i no a través de crèdits ICO, l’entitat encarregada de proveir de fons aquesta empresa", especifica el magistrat Moreno, que d’aquesta manera fa seu el contingut de l’informe dels agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil. Aquest ofici policial reflecteix que el 20 de juliol del 2020 Aldama comunicava aquest canvi a Hidalgo, que de forma literal alerta: "Estan treballant per presentar-ho demà en les mateixes condicions que ICO i que el donarà la SEPI".