Puigdemont aparta Borràs i anuncia la seva candidatura per presidir Junts

La fins ara presidenta passarà a liderar la fundació Fundem i seguirà dins de l’executiva, però la seva pèrdua de pes en la formació és evident

Puigdemont aparta Borràs i anuncia la seva candidatura per presidir Junts
3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Carles Puigdemont tornarà diumenge a ser el president de Junts. Sense candidatura alternativa ni cap lideratge que li pugui fer ombra dins del partit, l’expresident de la Generalitat ha decidit fer un pas endavant i tornar a optar al lloc que va deixar el 2022. Així ho va comunicar ahir, després de fer una reunió a Waterloo amb l’actual presidenta del partit, Laura Borràs, que deixarà la cúspide del partit, però continuarà formant part de l’executiva des de la seva nova posició com a presidenta de la fundació Fundem. Es tracta d’un think tank que fins ara pertanyia a Demòcrates i que es convertirà en l’òrgan de pensament de Junts després de l’acord de confluència entre les dues formacions.

Que Puigdemont tenia intenció de tornar a agafar les regnes del partit era un secret a crits des de feia setmanes, no obstant, va preferir optar pel silenci i no confirmar el seu pas endavant fins a dos dies abans de l’inici del conclave. L’expresident mai havia deixat de ser el líder de facto de la formació que ell mateix va fundar el 2020, però feia dos anys que no tenia cap càrrec orgànic.

Nucli dur

Ara, després d’obtenir un segon lloc en les eleccions catalanes i havent aconseguit trencar l’empat tècnic amb ERC, el líder indiscutible dels postconvergents ha decidit tornar i ho farà envoltat del seu nucli dur. Tot i que fins dissabte no està previst que es conegui la nova direcció al complet, es dona per descomptat que tindran un paper destacat Jordi Turull, com a secretari general, i Antoni Castellà, Miriam Nogueras i Josep Rius, des de les vicepresidències.

Puigdemont, a través d’un vídeo penjat a les xarxes socials, va justificar els canvis assegurant que el partit ha "de reforçar els discursos, l’organització i els lideratges" per "créixer en espai ideològic i implantació social i territorial" i de poder fer front a l’actual situació de l’independentisme, que defineix com una "gran responsabilitat", però també com una "oportunitat". Segons l’expresident, Junts ja és "la millor eina" per "reforçar la nació, assegurar el progrés i defensar drets i llibertats", però creu que és necessari "millorar-la" per arribar a més electors.

En el vídeo, Puigdemont no fa cap menció a Borràs, però sí a Jordi Turull, que confirma el seu lideratge com a secretari general. No obstant, el partit va enviar un comunicat en el qual assegura que la reunió entre Puigdemont i Borràs a Bèlgica ha servit perquè l’expresident li comuniqués "personalment" la seva voluntat de recuperar la presidència, així com també per demostrar-li que vol "continuar comptant amb el seu capital polític".

Segons exposa el text, Puigdemont considera que el "bagatge acadèmic" i el "caràcter determinat" de Borràs la fan "la persona idònia per presidir la fundació". El comunicat també assegura que Borràs va expressar durant la trobada el seu "convenciment" que la presidència de la fundació és el "lloc des del qual pot continuar servint el projecte del partit i el moviment independentista" per ajudar el partit a "dotar-se d’un espai de debat, idees, formació i pensament".

Notícies relacionades

Es tracta d’una sortida que permet a Borràs reivindicar el seu vessant acadèmic i vendre que, en el moment actual de l’independentisme, és necessari un nou projecte que debati i busqui estratègies diferents per seguir amb el procés. No obstant, també és la demostració definitiva que ha anat perdent pes dins de la formació.

En els últims temps, Turull s’ha anat guanyant un espai prominent dins del nucli de màxima confiança de l’expresident, i prova d’això va ser la seva participació en la seva tornada i fuga el 8 d’agost passat, o el seu paper en les negociacions amb el PSOE. Una ascendència que contrasta amb la situació de Borràs, que ha quedat al marge de la relació amb els socialistes, com es va demostrar la setmana passada amb les diferències expressades sobre si Junts donaria suport a una possible moció de censura del PP a Pedro Sánchez.