Sánchez avala el rescat d’Air Europa: "Ho tornaria a fer"

Remarca que l’operació va ser avalada per la Unió Europea, el Tribunal de Comptes i el Tribunal de Justícia de la UE

Sánchez avala el rescat d’Air Europa: "Ho tornaria a fer"
2
Es llegeix en minuts

Pedro Sánchez va defensar la conveniència del rescat d’Air Europa en plena pandèmia, tant per "interès general" com des del punt de vista "formal". Així mateix, el cap de l’Executiu va allunyar la interferència de la trama del cas Koldo, davant les sospites del jutge. "Les decisions que vaig prendre les vaig prendre amb el Govern i les tornaria a prendre avui", va respondre des de Portugal a preguntes dels mitjans després de la cimera hispano-portuguesa celebrada a Faro.

El jutge Ismael Moreno ha inclòs aquesta operació en l’exposició raonada en què demana al Tribunal Suprem que investigui l’exministre de Transports José Luis Ábalos. "Les converses trobades als dispositius electrònics intervinguts permeten apreciar com [el comissionista] Aldama es va valer de la seva relació amb Ábalos per influir en la concessió final del rescat a aquesta empresa", afirma. Malgrat això, l’instructor del cas assumeix l’escrit de la Fiscalia Anticorrupció que va considerar que de la investigació feta per la UCO no es desprenien prou indicis per analitzar aquests fets.

Normalitzar les ajudes

Sánchez va normalitzar el rescat, que, si no s’hagués portat a terme, Espanya "hauria sigut l’únic país del món que no hauria rescatat una de les seves principals aerolínies". D’altra banda, sense esmentar directament les investigacions judicials en curs, va recalcar que la seva conveniència formal i administrativa ha rebut ja el suport de la UE, el Tribunal de Comptes i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), amb referència a una companyia aèria que va portar tots els rescats als tribunals.

Notícies relacionades

Més enllà del que és estrictament judicial, el cap del Govern va remarcar que el rescat es va produir amb "préstecs i condicions molt estrictes", de manera que no té efectes en les arques públiques i ha contribuït al fet que aquesta aerolínia continuï funcionant avui dia. De fet, va assenyalar en la seva compareixença conjunta amb el primer ministre de Portugal, Luís Montenegro, que "el que estem fent ara mateix és cobrar aquests préstecs que van fonamentar el rescat d’Air Europa". Per això va assegurar que la decisió del rescat adoptada amb la resta de l’Executiu "la tornaria a prendre avui".

El president del Govern va tornar a dissociar el cessament d’Ábalos de l’Executiu de la seva implicació en la trama del cas Koldo, tot i que l’informe de la UCO de la Guàrdia Civil recull una conversa segons la qual va esbroncar l’exministre per la seva gestió en el polèmic viatge a Espanya de la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, el gener del 2020. "El que vaig fer va ser una crisi de Govern per renovar i rellançar l’Executiu després d’haver patit una pandèmia tremenda", va assegurar davant la pregunta de si sospitava alguna cosa sobre les seves activitats en aquell moment. "Aquesta crisi de Govern va ser profunda i va fer que l’exministre Ábalos sortís del Govern d’Espanya", va acabar dient.

Temes:

Govern Portugal