El cas obre un nou front a Sánchez per la debilitat del soci

El temor socialista és que Podem aprofiti la debilitat de Sumar per recuperar autoritat amb posicions més rupturistes

El cas obre un nou front a Sánchez per la debilitat del soci

FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

A Pedro Sánchez se li multipliquen els fronts. A la tempesta judicial pel cas Ábalos i el cas Begoña Gómez i la pròpia debilitat parlamentària, que manté els Pressupostos en l’aire, s’hi suma una bretxa inesperada a l’espai a la seva esquerra. Els socialistes no amaguen la seva preocupació per la dimissió del portaveu del Sumar, Íñigo Errejón. La seva sortida –amb Yolanda Díaz era un dels pocs referents visibles de l’espai polític– submergeix Sumar en el seu enèsim revés i obre una nova crisi a les seves files quan encara s’estava paint la dimissió de Díaz, que al juny va abandonar el lideratge del partit.

El buidament de Sumar i la seva creixent debilitat també contamina la relació amb els partits aliats d’esquerres, que reclamen augmentar el seu pes davant una opció política que s’ha descapitalitzat. El seient buit que deixa Errejón en la representació del Congrés també avança una pugna entre els diferents partits per ocupar aquest lloc. Les noves tensions que amenacen de tornar a emergir arriben en un moment especialment delicat per a l’esquerra, on Podem ha obert una guerra de desgast contra el PSOE, en el seu intent de guanyar terreny a Sumar al carril esquerre.

Més enllà de l’efecte en la coalició de Govern per la inestabilitat sobrevinguda en el soci minoritari, el risc principal ve per la pugna entre Sumar i Podem per l’espai a l’esquerra del PSOE. Una batalla que replanteja la relació amb els socialistes, en el marc d’una espiral ascendent per endurir les seves posicions contra el Govern, i després que els morats hagin elevat el seu preu per als Pressupostos. Després d’esclatar el cas d’Errejón, els morats no van trigar a demanar explicacions a Errejón després de vincular directament la seva dimissió a un suposat cas de "violència sexual".

Perfil propi

Notícies relacionades

Fonts de la Moncloa definien aquesta espiral competitiva com una "ansietat per ser protagonistes" en l’espai polític a la seva esquerra. El temor és que aquesta pugna derivi en posicions de bloqueig, amb Podem mirant de recuperar autoritat en aquest espai des de posicions més rupturistes. Davant d’això, Sumar ha entrat en la carrera per marcar perfil propi davant el PSOE. Aquesta mateixa setmana van fer pinça amb el PP perquè el Govern hagi de demanar autorització al Congrés abans d’enviar armes a l’estranger i van deixar sola la ministra d’habitatge, Isabel Rodríguez, durant la seva compareixença en el ple.

Els socialistes necessiten tant Sumar com els diputats morats per assegurar les majories parlamentàries. Pel que fa al suport de Podem, ja en dubten després de traslladar les exigències per recolzar els Pressupostos que qualifiquen d’"inviables".