Crisi a l’esquerra

Errejón dimiteix després d’admetre a Sumar "comportaments masclistes"

El ja exdiputat afirma que la política li ha afectat l’"empatia"

 Els morats ja han elevat el seu preu per donar el seu suport a uns Pressupostos que titllen d’«inviables» 

Errejón dimiteix després d’admetre a Sumar "comportaments masclistes"
3
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

El portaveu parlamentari de Sumar, Íñigo Errejón, va anunciar ahir per sorpresa la seva dimissió i que abandona la política institucional. "Deixo el meu escó al Congrés i totes les meves responsabilitats polítiques", va avançar ell mateix a través d’un comunicat publicat a les xarxes. El to de la renúncia va pujar arran dels testimonis que havien acusat a la xarxa un dels homes forts de Yolanda Díaz de "maltractament psicològic" i conductes sexuals vexatòries.

Sumar va assegurar que Errejón va admetre "comportaments masclistes" després de les denúncies anònimes a les xarxes, i Díaz va defensar que la dimissió era el "resultat" de la investigació oberta pel partit després de conèixer-se aquests testimonis. El partit assegura que, una vegada reconeguts aquests comportaments, "no quedava cap altra opció" que la dimissió.

La responsable de Comunicació de Sumar, Elisabeth Duval, va defensar a la cadena SER que el partit va obrir una investigació dimecres arran de les publicacions a les xarxes socials i que, en aquestes indagacions, el mateix portaveu hauria admès els fets. "Errejón ha reconegut comportaments masclistes en el procediment", va dir Duval, que va defensar que "no tenen cabuda dins d’una formació que es considera feminista". I va insistir que el partit "va demanar aquestes explicacions, que han desembocat en el fet avui [ahir] deixés la formació".

La vicepresidenta segona del Govern i fundadora de Sumar també va assenyalar que la sortida del portaveu parlamentari és fruit de les actuacions del partit, després dels testimonis difosos per la periodista Cristina Fallarás. "Aquesta setmana, Sumar ha iniciat un procés per recollir informació sobre els testimonis sorgits a les xarxes sobre Íñigo Errejón. Com a resultat del procés, avui deixa tots els seus càrrecs", deia el missatge a les xarxes de la vicepresidenta segona. "El nostre compromís contra el masclisme i per una societat feminista és ferm i sense excepcions", continuava.

La dirigent, de viatge oficial a Colòmbia, es va pronunciar al cap de cinc hores que el diputat madrileny anunciés que plegava, després de publicar Sumar un comunicat en què anunciava que l’executiva havia acceptat de manera unànime la dimissió. Un comunicat en què ja s’esmentaven les acusacions anònimes.

La carta

L’enrenou generat per les acusacions va ser l’últim motiu perquè Errejón prengués una decisió que, segons ell, feia temps que rumiava. "En els últims mesos, i de manera més insistent en les últimes setmanes, he anat pensant que havia de prendre algunes decisions importants. Avui ha arribat el dia de fer-ho", començava la missiva del ja exdiputat, en la qual no feia referència expressa a les acusacions rebudes, però apuntava que aquesta mena de comportaments eren derivats de la dinàmica política, que "genera un tipus de vida, una quotidianitat, una subjectivitat, un tipus de vincles amb l’àmbit públic, amb la fama i amb els altres que passen factura".

En la carta, Errejón va admetre haver perdut "empatia" amb l’objectiu d’aconseguir més eficàcia en el seu àmbit: "En la primera línia política i mediàtica se subsisteix i s’és més eficaç, almenys així ha sigut el meu cas, amb una manera de comportar-se que s’emancipa sovint de les cures, de l’empatia i de les necessitats dels altres", ressenya. Una cosa que segons el seu parer "genera una subjectivitat tòxica que, en el cas dels homes, el patriarcat multiplica, amb companys i companyes de feina, amb companys i companyes d’organització, amb relacions afectives i fins i tot amb un mateix".

Notícies relacionades

A Fallarás, que va difondre les acusacions anònimes, l’havia presentada Podem com la seva candidata al Consell d’Administració de RTVE el 2018. La periodista va publicar els testimonis a Instagram, on va descriure Errejón com un "maltractador psicològic" de manera que és "extremadament simpàtic inicialment per enganxar-te" i "quan veu que ha aconseguit alguna cosa comencen les insolències i el gaslighting (sempre ets tu el que no entén el diputat)". "Et demana fer pràctiques humiliants i quan et negues et fa numerets", explica el mateix testimoni.

Quan li van preguntar si Sumar va empènyer Errejón a dimitir, Duval va confirmar aquest extrem: "Aquests comportaments eren intolerables i vistes les implicacions i els fets que reconeixia, no quedava cap altra opció".