Conclave a Sevilla

El PSC treballa perquè el full de ruta del PSOE blindi el nou finançament

Els socialistes catalans preveuen que la ponència política recolzi l’Espanya federal

El PSC treballa perquè el full de ruta del PSOE blindi el nou finançament
1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El PSC es presentarà al congrés del PSOE de finals de novembre com el principal puntal de Pedro Sánchez. Convertit en el gran baró socialista des que va assumir la presidència de la Generalitat, Salvador Illa arribarà a Sevilla amb 86 delegats d’un total de 1.099 –només superat per la federació andalusa– i una influència inèdita en el projecte que encapçala el president del Govern. Els socialistes catalans treballen perquè el nou full de ruta blindi el finançament singular per a Catalunya en el marc d’una Espanya federal davant els líders territorials crítics.

Sánchez mirarà de sortir del congrés sense cap rascada i amb un tancament de files a la seva recepta per enterrar el conflicte territorial català amb la singularitat econòmica després d’haver-lo apaivagat amb l’estratègia de desjudicialització. La seva millor credencial és arribar al congrés amb Illa de president i l’independentisme havent perdut pistonada, tot i que això contrasti amb les 13 autonomies que estan sota el comandament del PP. Illa està convençut que si avui és a la Generalitat és gràcies, en bona part, a l’aposta del president del Govern espanyol amb Catalunya, així que el seu suport al secretari general continua sent incondicional, de la mateixa manera que dona per descomptada aquesta reciprocitat quan vinguin revolts pel desenvolupament d’un finançament singular. La seva estabilitat a la Generalitat de la mà d’ERC en depèn; i els republicans també han advertit que, si no es compleix, tampoc donaran corda a Sánchez al Congrés.

Notícies relacionades

Ferran Pedret, Carles Martí i Javier Villamayor són els coordinadors del PSC de la ponència política que haurà d’avalar el congrés. Fonts del partit expliquen que estan satisfets amb l’esborrany d’aquest full de ruta, que donen per fet que empararà el model econòmic singular que doni sobirania a la hisenda catalana i pivoti en una solidaritat limitada pel principi d’ordinalitat.

Caldrà veure amb quin redactat, ja que Sánchez vol un conclave de cohesió en el qual no es trepitgi cap bassal amb aquesta qüestió, que aixeca polseguera entre alguns dels seus barons. L’objectiu, afirmen en el partit, és que el congrés serveixi per situar el PSOE en una línia ascendent de cara al pròxim cicle electoral.