Congrés a Calella

Puigdemont es rearma a Junts per confrontar-se amb Illa

Judith Toronjo serà secretària d’organització; Mònica Sales, vicepresidenta, i Pilar Calvo, presidenta del consell nacional

L’expresident tornarà a agafar les regnes del partit a tots els efectes després del pròxim congrés

Puigdemont es rearma a Junts per confrontar-se amb Illa
2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts obre una nova etapa. Els resultats de les passades eleccions catalanes, sumats a la nova etapa de negociació oberta amb el Govern espanyol, han despertat en els postconvergents, i especialment en Carles Puigdemont, la necessitat de reestructurar el partit i rearmar-se. L’expresident tornarà a agafar aquest diumenge les regnes del partit, a tots els efectes. Malgrat que va prometre deixar la primera línia política si no guanyava els comicis del 12 de maig, Puigdemont ha decidit tornar a optar a la presidència de la formació per construir una alternativa al Govern del PSC i erigir-se com el principal partit independentista. L’expresident mai va deixar de ser el líder de facto de l’espai, però el 2022 va voler deixar anar qualsevol càrrec orgànic. Ara torna envoltat del seu nucli més dur.

Jordi Turull, que en els últims temps ha sigut l’home de confiança de l’expresident, continuarà com a secretari general. Aquesta continuïtat no es replicarà en les quatre vicepresidències. Només Josep Rius, el seu excap de gabinet, seguirà en el càrrec. Les altres cadires les ocuparan Antoni Castellà, Míriam Nogueras i Mònica Sales. La seva elecció, decidida per Puigdemont, porta implícits diversos missatges. Castellà representa el propòsit de Puigdemont d’obrir el partit a més sensibilitats i començar a reconstruir la unitat independentista. Nogueras, a qui internament se li diu Capitana, forma part de la negociació amb els socialistes. I Sales, portaveu al Parlament, és la imatge de renovació generacional que també perseguia l’expresident.

Un plantejament amb què també es compta la designació de Judith Toronjo, exlíder de la Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC), com a secretària d’organització. A la secretaria de finances hi seguirà la senadora Teresa Pallarès. A tots aquests noms els seguiran fins a 25 vocals més.

Borràs, a la fundació

La nova estructura és una mostra més del reequilibri de poders dins del partit després de la caiguda de l’actual presidenta, Laura Borràs. En l’últim congrés, la llavors cap del Parlament va aconseguir pactar amb Turull un repartiment equitatiu dels càrrecs. Dos anys després, ni ella ni els seus afins tindran llocs destacats en l’organització. Turull ha guanyat el pols. Borràs serà proposada com a presidenta de la fundació FunDem, el think tank de Demòcrates.

Notícies relacionades

Però el congrés d’aquest cap de setmana no busca només renovar els lideratges, també aspira a actualitzar el full ruta del partit. El text que se sotmetrà a votació pretén consolidar la negociació establerta amb el Govern espanyol. Junts es desvincula dels blocs i aposta per mantenir l’Executiu "en tensió", però el document no inclou cap mecanisme per avaluar amb la militància el seu suport a Sánchez, com sí que quedava establert el 2022 amb una consulta interna que va acabar amb la seva sortida del Govern. El resum seria que Junts colla, però, de moment, no ofega.

D’altra banda, amb l’ull posat en el creixement electoral d’Aliança Catalana, el nou full de ruta dels postconvergents busca l’equilibri en la qüestió migratòria entre les posicions "nacionalpopulistes" de Sílvia Orriols i el que refereixen com a pensament "bonista". La seva proposta passa per proposar que el català sigui un requisit per "renovar els permisos de residència i treball" i per crear una Agència Catalana d’Immigració per fixar "quotes" d’arribada. També plantegen una "reducció justa" de l’impost de successions.