Una trucada i cap desmentiment

Díaz va evitar donar suport al portaveu en la xerrada per telèfon que ella li va demanar dimecres

Els nervis van començar dimarts amb la publicació d’alguns testimonis. I l’olla a pressió va esclatar dimecres a la nit.

Una trucada i cap desmentiment

FERNANDO SÁNCHEZ / EUROPA RESS

2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

La sortida de la política d’Íñigo Errejón ahir va arribar per al públic general de manera inesperada. Però la seva figura portava ja hores en dubte dins del partit. Els testimonis publicats per la periodista Cristina Fallarás van anar circulant a les xarxes i en els xats del grup parlamentari de Sumar. Els nervis van anar en augment en les hores prèvies a la dimissió. Dimecres, la líder del partit, Yolanda Díaz, va mantenir una conversa telefònica amb el portaveu, que hauria sigut clau en la seva posterior caiguda.

Ahir, poc després de la dimissió, Sumar va llançar un comunicat oficial anunciant l’obertura d’un procés d’investigació sobre les "informacions" publicades de manera anònima a les xarxes. Unes indagacions que havien començat dimecres, quan el partit es va posar en contacte amb Errejón a diferents nivells.

Els nervis ja eren patents en el ple del Congrés de dimecres. Al final de la sessió, a mitja tarda, el mateix portaveu va oferir declaracions al passadís als mitjans de comunicació. Visiblement inquiet, el diputat es va enfrontar a la que, sense saber-ho encara, havia de ser la seva última intervenció com a portaveu de Sumar. En la que va suposar una segona oportunitat per a ell després de la seva caiguda en desgràcia en Podem i la seva sortida del partit el 2019.

En la conversa amb Díaz (va ser la vicepresidenta segona qui va contactar amb ell), Errejón no va desmentir els fets descrits per la víctima anònima, que l’acusava de "maltractament psicològic" i de fer "llum de gas", amb comportaments manipuladors i sexualment vexatoris. Arran de la conversa, Díaz va evitar donar-li cap suport. Ja estava convençuda que el dirigent no podia continuar en el càrrec.

També la secretària d’Organització de Moviment de Sumar, Lara Hernández, el va trucar per recollir informació sobre els fets. Segons va dir després Sumar, el ja exportaveu va admetre "comportaments masclistes".

Notícies relacionades

A última hora de dimecres, en Sumar ja eren conscients que la situació era insostenible, i que el dirigent hauria de dimitir. L’assumpte es va abordar també en els grups d’altres partits integrats a la coalició parlamentària d’esquerres, com Izquierda Unida o Més Madrid. La difusa frontera entre comportaments poc exemplars i un delicte d’assetjament sexual o de maltractament va ser un dels assumptes de debat entre les files. Però a la cúpula de Sumar la posició ja havia cristal·litzat. El partit de Mónica García va intentar després de la sortida apuntar-se el gol, assegurant que va demanar a Sumar la seva sortida després de conèixer-se la denúncia en xarxes.

Dijous, en una reunió d’urgència de l’executiva, va ser quan finalment Errejón va acabar anunciant la seva dimissió.