Ayuso ordeix el contraatac a Sánchez

La presidenta de la Comunitat de Madrid traça un pla per respondre al líder socialista amb el «doble» de cops. Al PP aquests dies recorden com va acabar amb Pablo Casado la dirigent madrilenya i ara li detecten les mateixes ganes de tombar el Govern central i el seu màxim dirigent.

Ayuso ordeix el contraatac a Sánchez
3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

"¿Què dirien vostès si la meva parella hagués fet un pelotazo amb les mascaretes en aquella etapa [de pandèmia], si la meva parella hagués suposadament defraudat Hisenda? Ens estarien tallant a trossos i matant políticament. [...] En canvi, si és la presidenta de la Comunitat de Madrid, el que cal fer és protegir-la". El ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, va donar aquesta resposta dimarts al Senat quan una senadora del PP li va recordar els seus vincles amb la trama Koldo.

Aquest acarament condensa l’actualitat d’aquests dies, monopolitzada, fins a l’esclat del cas Errejón, per les novetats dels escàndols que afecten Ábalos i la parella d’Ayuso, Alberto González Amador. De fet, llavors no se sabia que la jutge ampliaria la investigació per saber si González Amador va utilitzar una empresa pantalla per amagar pagaments del grup Quirón. La Comunitat de Madrid ingressa milions d’euros a aquesta companyia cada any perquè li va concedir la gestió de diversos hospitals, una "relació triangular entre Ayuso, González Amador i Quirón" que, segons fonts socialistes, "posarà en seriosos problemes Ayuso".

La guerra del 2022

Que Ayuso va créixer políticament gràcies a buscar el xoc directe amb Sánchez és una cosa àmpliament explicada. L’estratègia va començar mig any després d’arribar a la presidència quan, el gener del 2020, va contractar com a cap de gabinet Miguel Ángel Rodríguez, excol·laborador de José María Aznar.

Aquests dies que Sánchez està assetjat per totes bandes (la trama Koldo, la investigació a la seva dona i pel nòvio d’Ayuso, que ha fet el primer pas per presentar-li una querella per haver-lo anomenat "delinqüent confés"), alguns alts càrrecs del PP estan recordant la guerra que la presidenta va guanyar contra Pablo Casado. El 16 de febrer del 2022, El Mundo i El Confidencial van publicar informacions en què s’acusava Casado d’haver contractat detectius per espiar el germà de la presidenta, tot i que no es va confirmar mai.

En això l’equip de l’expresident hi va veure una manera de fer detonar controladament una dada que podia perjudicar Ayuso: el seu germà havia cobrat 234.000 euros en comissions per vendre mascaretes a la Comunitat de Madrid. Resulta que l’exlíder del PP li havia demanat explicacions en privat per aquest negoci. La resta de la història és coneguda.

Parelles respectives

"A mi no em va començar a interessar Begoña [Gómez] fins que no van començar amb això meu", va dir la presidenta madrilenya en un grupet amb periodistes en la recepció del 12 d’octubre quan comentava els casos de corrupció que afecten el Govern central. En l’entorn de la presidenta madrilenya fa setmanes que s’insisteix que, per cada cop que rebi Ayuso, ella hi respondrà amb el "doble".

La idea la va explicitar de fet el mateix Miguel Ángel Rodríguez en una entrevista el 24 d’abril, el mateix dia que El Confidencial va publicar en exclusiva que un jutjat de Madrid obria diligències contra Begoña Gómez per tràfic d’influències i cinc setmanes després que sortís la notícia que la parella d’Ayuso havia defraudat 350.000 euros. "Si volen guerra, hi haurà guerra. No serem nosaltres els que enterrarem la destral perquè no hem sigut els que hem començat", va declarar el cap de gabinet.

Íñigo Errejón

Notícies relacionades

L’abandonament de la política d’Íñigo Errejón, dijous, per una denúncia anònima de violència masclista ha destapat un greu problema a les files de Sumar. La vicepresidenta del Govern i fundadora de l’organització, Yolanda Díaz, deu moltes explicacions perquè hi ha proves que la direcció de l’organització feia temps que sabia la manera d’actuar de l’exdiputat i ho va intentar tapar.

El cas ha portat alguns polítics a assenyalar la incongruència d’un dirigent que feia bandera del feminisme. D’altres, més prudents, admeten en privat que durant anys en tots els partits s’ha mirat cap a un altre costat davant actituds masclistes i d’abús de poder. Gràcies als canvis legislatius i socials, com el moviment Me Too, el llistó s’ha aixecat i les dones ja no accepten segons quins comportaments. Segur que molts polítics ara aniran més amb compte amb els missatges que envien a les diputades, assessores i periodistes. Les dones parlem entre nosaltres. Cada vegada més.