Negociació amb el PSOE, però sense renunciar a la unilateralitat

El president Illa, este jueves.

El president Illa, este jueves. / ACN

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El congrés de Junts va seguir ahir, sense sobresalts, el guió marcat. El nou full de ruta del partit arribarà avui al ple sense cap esmena viva que pugui modificar el text, cosa que reforça la direcció de cara a la nova etapa que volen obrir a partir d’avui.

El setè aniversari de la declaració unilateral d’independència, una data gens casual, ha de ser per als postconvergents el punt d’inflexió del que defineixen com el començament de l’"ofensiva".

L’expresident Carles Puigdemont tornarà a agafar les regnes del partit, acompanyat del seu nucli dur i amb una direcció en què la meitat de les cares seran noves. A partir de dilluns buscaran enfrontar-se al Govern de Salvador Illa, però també negociar de tu a tu i amb més força amb el PSOE.

Notícies relacionades

De fet, a l’espera de l’última ratificació en el ple, el nou full de ruta de Junts busca, justament, consolidar tota aquesta negociació, que defineix com a "inevitable" atès el context actual. És cert que el text defensa "mantenir en tensió" el Govern i "plantar-se si els acords assolits "es trenquen unilateralment o s’incompleixen de manera reiterada". No obstant, no hi ha cap mecanisme per avaluar amb la militància el suport a Sánchez, a diferència de la consulta interna que va acabar amb la seva sortida del Govern el 2022.

Així mateix, l’única esmena que demanava trencar amb el PSOE ha sigut retirada a última hora. No obstant, el que sí que s’ha incorporat és una referència al fet que Junts no renuncia a la unilateralitat. A l’espera de l’aprovació definitiva, el nou full de ruta dels postconvergents proposa que el català sigui un requisit per "renovar els permisos de residència i treball", tot i que no aclareix quin termini de temps es donaria per aprendre la llengua. Tot això quedaria en mans d’una Agència Catalana d’Immigració, que seria de nova creació.