Un de cada cinc diputats catalans ha sigut alcalde
En total són 27 primers regidors de 135 escons, gairebé la meitat debuten en aquesta legislatura i només 12 compaginen els dos càrrecs
Els ajuntaments són el principal trampolí per saltar a la política institucional. Més de la meitat dels actuals diputats del Parlament (58%) ha estat anys, fins i tot dècades, com a regidors als seus consistoris abans d’entrar a l’hemicicle, i un de cada cinc parlamentaris ha sigut alcalde, abans o durant la seva etapa com a diputat. En total són 27 alcaldes dels 135 escons, i gairebé la meitat (12) debuten en aquesta legislatura. D’aquests 27, només 12 compaginen actualment els dos càrrecs electes.
Es tracta d’una lògica transversal: tots els partits amb representació a l’hemicicle tenen entre les seves files algun alcalde, tret de Vox, que no ha tingut mai cap alcaldia a Catalunya. Des del més petit, Aliança Catalana, la presidenta del qual és l’alcaldessa de Ripoll (Ripollès), Sílvia Orriols, fins al que té més diputats, el PSC, amb set alcaldies.
Els alcaldes més veterans es concentren precisament a les files del grup parlamentari socialista. El que té més experiència és Joaquim Paladella, que fa més de 33 anys que està al capdavant del consistori de Batea (Terra Alta) i que repeteix com a diputat per quarta vegada. El segueixen Cristòfol Gimeno, que ha sigut alcalde de Castellgalí (Bages) dues dècades, i Eva Menor, actual consellera d’Igualtat i Feminisme, que va deixar la vara d’alcaldessa de Badia del Vallès (Vallès Occidental) a l’entrar al Parlament, 15 anys després d’arribar-hi.
Si el PSC guanya en alcaldes longeus, Junts ho fa en quantitat. Més d’una tercera part dels seus diputats han sigut alcaldes i cinc ho continuen sent. En la llista de les alcaldies hi ha noms de calibre com el de l’expresident Carles Puigdemont, que va governar Girona entre el 2011 i el 2016 mentre feia de diputat al Parlament; Anna Erra, que va ser alcaldessa de Vic (Osona) durant vuit anys; Jordi Munell, que va estar al capdavant del consistori de Ripoll 12 anys, fins a l’arribada al govern d’Orriols, ara companya d’hemicicle.
Aquests dos partits, el PSC i Junts, són els que dominen el món local català. Mentre que els primers guanyen en nombre de vots en el mapa municipal, els segons són la formació política que acumula més alcaldies a tot Catalunya. En aquesta mateixa línia s’ha de llegir el fet que Junts sigui el grup amb més alcaldes i que el PSC sigui el que té més regidors entre les seves files: quatre de cada cinc diputats socialistes han estat en un consistori.
Exconseller i alcalde
Notícies relacionadesMés enllà del protagonisme de les dues formacions, en la resta també hi ha importants alcaldes com Juli Fernández (ERC), ex primer regidor de Sabadell; l’exconseller d’Interior, Joan Ignasi Elena (ERC), que va ser alcalde de Vilanova i la Geltrú (Garraf), i Manu Reyes (PP), que ho és de Castelldefels (Baix Llobregat), la segona gran ciutat a Catalunya governada pels populars després de Badalona. Els Comuns tenen Lluís Mijoler, alcalde encara en actiu del Prat de Llobregat (Baix Llobregat), i la CUP, Daniel Cornellà, que ho va ser de Celrà (Gironès) durant gairebé una dècada.
Els tres diputats que mantenen l’alcaldia després d’estrenar-se són Imma Ferret (PSC), de Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès); Mijoler (Comuns), i Orriols (Aliança Catalana).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034