Puigdemont gira full de l’1-O i es prepara per reocupar la centralitat

Turull diu que Junts busca una estratègia diferent de la del peix al cove i conformar-se amb les "engrunes" que practicava l’antiga Convergència

Puigdemont gira full de l’1-O i es prepara per reocupar la centralitat
4
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts canvia de tema. El congrés celebrat aquest cap de setmana passat a Calella (Maresme) va servir per reordenar el partit i preparar-lo internament per a la nova etapa, centrada a confrontar amb el Govern de Salvador Illa i a negociar amb el PSOE, de tu a tu. "No podem caure en l’error de no reconèixer que estem en una nova etapa política", va admetre el mateix expresident Carles Puigdemont en el seu primer discurs com a nou president de Junts. La seva candidatura, l’única que es va presentar, va rebre l’aval de més d’un 90% de la militància, tot i que la participació en la votació no va arribar al 45% dels vots.

En la clausura del conclave, celebrada just el dia que es complia el setè aniversari de la declaració unilateral d’independència, una data gens casual, Puigdemont va reclamar deixar de "resistir" i "passar a l’ofensiva". "Ara toca sortir a jugar un nou partit", va afirmar l’expresident, donant a entendre que la formació no renuncia ni renunciarà a la independència, però que l’estratègia serà diferent a partir d’ara.

Puigdemont, que a partir d’avui torna formalment a agafar les regnes del partit i ho fa acompanyat del seu nucli dur i amb una direcció en què la meitat de les cares són noves, va reconèixer que el partit havia "de millorar organitzativament" i "obrir-se, un procés que considera que no ha fet més que començar". La seva intenció, va apuntar, és seguir els passos de Junts pel Sí.

"L’eina ara és Junts per Catalunya, ens toca sortir de les casernes d’hivern, on hem resistit aquests primers anys", va apuntar. Unes paraules de Puigdemont que certifiquen el canvi estratègic del partit, centrat ara a organitzar-se internament i no en la voluntat de ser un moviment, com va intentar després de 2017 amb projectes com la Crida.

Segons l’expresident, Junts ha "d’adaptar-se al nou context" i ocupar la "centralitat". L’objectiu és recuperar quotes de poder a Catalunya per trencar el "monopoli asfixiant" del PSC present en l’acte, igual que ERC. Els postconvergents tenen actualment un poder institucional residual a Catalunya, amb l’ajuntament de Sant Cugat –la dotzena ciutat més poblada– o la Diputació de Girona com a principals bastions. No obstant, els seus set diputats al Congrés dels Diputats són clau per al Govern de Pedro Sánchez.

També el secretari general, Jordi Turull, que va sortir reforçat d’aquest congrés, va parlar de "declinar" l’1-O i de deixar "nostàlgies i melancolies". Turull va assegurar que Junts aposta per la unilateralitat quan "no hi ha cap altra via" i va defensar l’actual estratègia de negociació amb el PSOE, tot i que sense "arrugar"-se. "No estem casats amb ningú", va exclamar, mentre va mirar de marcar distàncies entre l’estratègia del peix al cove de l’antiga Convergència i conformar-se amb les "engrunes".

Negociació amb el PSOE

De fet, el nou full de ruta de Junts, aprovat també ahir amb un 99% de suports, mira de consolidar justament la nova estratègia de negociació amb el PSOE, que la defineix com a "inevitable" atès el context actual. És cert que el document també defensa "mantenir en tensió" el Govern i "plantar-se si els acords assolits "es trenquen unilateralment o s’incompleixen de manera reiterada", com va apuntar Turull en el seu discurs.

No obstant, no hi ha cap mecanisme per avaluar amb la militància el seu suport a Sánchez, a diferència la consulta interna que va acabar amb la seva sortida del Govern el 2022.

A més, l’única esmena que demanava trencar amb el PSOE va ser retirada a última hora i ja no va arribar ni a debatre’s en aquest congrés. Sí que es va incorporar una referència al fet que Junts no renuncia a la unilateralitat. No obstant, des de fora del Govern de la Generalitat i de les principals institucions catalanes, tampoc té poder material per aplicar-la.

El congrés de la formació també va servir per definir la nova posició de Junts en qüestions com el fenomen migratori, la problemàtica de l’habitatge o la política fiscal.

El nou full de ruta dels postconvergents proposa que el català sigui un requisit per "renovar els permisos de residència i treball" i parla d’una "reducció justa" dels impostos de successions o patrimoni, mirant de trobar un terme mitjà entre les posicions més liberals del partit, que volien que s’eliminessin, i els corrents més pròxims a l’esquerra.

Immigració i habitatge

A això es va referir Jordi Turull en el seu discurs, en el qual va definir Junts com el partit que "ha tingut el coratge d’obrir el debat de la multireincidència" o de "plantar cara a les polítiques d’habitatge fracassades" que assegura que han fet aquells "partits que prefereixen que els joves ocupin que siguin inquilins o propietaris".

Notícies relacionades

Així mateix, va reivindicar que Junts hagi sigut el partit que ha començat a "parlar d’immigració" i a "plantar cara al bonisme i als xenòfobs", allunyant-se així tant de l’estratègia d’Aliança Catalana, com de la de la CUP i els Comuns.

El congrés va comptar amb la presència de l’expresident Artur Mas, així com de representants d’altres partits, entitats i sindicats. Entre els quals, Josep Maria Jové (ERC), Joaquin Fernández (PSC), Andoni Ortúzar (PNB), Jon Iñarritu (Bildu), Xavier Antich (Òmnium), Noemi Zafra (ANC), Camil Ros (UGT) o Antoni Cañete (Pimec).