Del retorn del líder a una fase negociadora
Junts certifica la seva reorganització. El partit aspira a la transversalitat que va tenir Junts pel Sí i busca guanyar una imatge de formació seriosa i cohesionada; pretén guanyar incidència parlant de menys impostos i més duresa en temes migratoris i espera veure com es ressitua ERC per recosir la unitat independentista.
El congrés de Junts a Calella va certificar l’inici d’una nova etapa en el partit. No només pel retorn de Carles Puigdemont al capdavant de la direcció del partit, que al seu torn posa fi a l’anomalia que en fos el màxim líder sense ostentar cap càrrec orgànic. També perquè suposa un aterratge dels resultats de les eleccions catalanes del passat, un segon lloc sense majoria independentista que només els permet liderar l’oposició.
Ara, amb una nova direcció i havent actualitzat el seu full de ruta, els postconvergents es disposen a recuperar el poder i a fer-ho des de la "centralitat", mentre busquen obrir una nova etapa del procés traient rèdit dels seus set diputats a Madrid i negociant amb el Govern.
EN BUSCA DEL CENTRE.
Junts pot presumir de ser el partit hegemònic de l’independentisme, després de la caiguda estrepitosa d’ERC i la CUP, però això no és suficient per arribar al poder. La direcció de Junts és conscient que necessiten arribar a més gent i estan convençuts que la via és recuperant la "centralitat" i amb un partit més "ordenat".
És una idea que van repetir diversos dirigents durant tot el conclave, la necessitat de tenir un partit "fort", "organitzat, "cohesionat" i que sigui "previsible i de confiança". En resum, que s’allunyi de les turbulències que han pesat durant els seus primers quatre anys de vida. La nova direcció del partit ja incorpora quatre persones que fins ara no eren militants, com Antoni Castellà, de Demòcrates, que serà vicepresident.
TURULL GUANYA A BORRÀS.
El congrés de Calella també serà recordat per ser el comiat de Laura Borràs com a presidenta del partit. Tot i que Puigdemont va assegurar que la seva intenció era deixar la primera línia política, finalment ha decidit tornar a agafar les regnes i apartar a qui ell mateix va impulsar en el seu moment.
Dos anys després del pacte entre Borràs i Jordi Turull per repartir-se la direcció i evitar l’enfrontament, Turull va guanyar el pols. Ni Borràs ni els seus afins tindran llocs destacats en la nova cúpula, tot i que la fins ara presidenta es va assegurar un lloc com a presidenta de la Fundació FunDem, el think thank de Demòcrates que ara passarà a ser l’espai de pensament de Junts per Catalunya.
Haurà de passar un temps per veure com funcionen els nous engranatges interns, ja que la meitat dels dirigents que formen l’executiva són de nova incorporació i hi ha quatre noms que fins ara no eren ni militants. També es combinen corrents ideològics, des dels coneguts com a possibilistes, com els exconsellers Victòria Alsina i Jaume Giró, fins a representants del corrent d’esquerres, com Oriol Izquierdo i Assumpta Cros.
SENSE SECTOR CRÍTIC.
El conclave també ha servit per demostrar que l’hiperlideratge de Puigdemont sufoca qualsevol crítica. Les úniques esmenes espinoses que van arribar al congrés, que demanaven llistes obertes per poder valorar personalment cada membre de la nova direcció –i poder emetre vots de càstig– o que rebutjaven la doble militància, van ser descartades tot just començar el congrés i amb un suport molt ampli a les tesis de la direcció. Per contra, es pot destacar que la participació de la militància en l’elecció de la nova cúpula ha sigut baixa.
NOVA FASE NEGOCIADORA.
Junts ha obert una nova etapa en què prioritzarà la negociació per sobre de les vies unilaterals. El fet que Puigdemont hagi demanat no "caure en l’error de no reconèixer que estem en una nova etapa política" o que hagi parlat de "sortir a jugar un nou partit",significa que, en part, el partit de l’expresident ha decidit començar a girar full del 2017.
MIGRACIÓ I FISCALITAT.
Notícies relacionadesJunts va posar sobre la taula algunes qüestions que consideren que hauran de marcar la seva agenda política en els pròxims temps: immigració, seguretat, reducció dels impostos i vivenda. El context actual, amb un creixement de l’extrema dreta a tot Europa i també a Catalunya amb Aliança Catalana, els obliga a tenir-los en compte, segons van considerar.
Una de les qüestions que ha quedat més enterrada en el congrés ha sigut la unitat independentista. Puigdemont va parlar de recuperar la idea de Junts pel Sí, però més com una OPA a la resta de partits del procés. El full de ruta del partit parla de crear una "entitat paraigua" per tornar a refer ponts entre les forces independentistes, però aquesta idea s’ha sentit més aviat poc al conclave, possiblement a l’espera de veure com es reconfigura ERC en el congrés que ha de fer a finals de novembre.
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Flick no es veu estant deu anys al Barça com Guardiola al City
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"
- Vendre’s per 1,5 milions