Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme
El jutge apunta dos nous delictes de la dona del president del Govern espanyol i la convoca per al dia 18 / El líder socialista afirma des de l’Índia que "el temps posarà les coses al seu lloc"
El jutge Juan Carlos Peinado, que investiga el cas Begoña Gómez per tràfic d’influències i corrupció en els negocis, ha imputat dos nous delictes a la dona del president del Govern, Pedro Sánchez: apropiació indeguda del software del seu màster a la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i intrusisme. A més, la cita el 18 de novembre perquè comparegui "personalment" a la seu del jutjat, situat a la plaça de Castilla de Madrid, "amb la finalitat de donar-li trasllat personal de la querella, i ser citada per declarar, assistida de lletrat en exercici, en qualitat d’investigada", segons especifica una interlocutòria del 28 d’octubre, a què ha tingut accés aquesta redacció.
Ni coneixements ni facultats
En la seva resolució, Peinado recorda que ha admès investigar els fets després que la Secció Tercera de l’Audiència Provincial de Madrid confirmés en una interlocutòria del 9 de setembre del 2024 la inhibició acordada pel Jutjat d’Instrucció número 48 de la querella que va interposar l’associació Hazte Oír contra Begoña Gómez pels presumptes delictes d’administració deslleial, apropiació indeguda, malversació de cabals o efectes públics i intrusisme.
El jutge accepta la querella pel que fa al fet que la codirectora de la càtedra de Transformació Social Competitiva havia inscrit al seu favor com titular de l’entitat mercantil Trasforma TSC SL. la marca TSC Transformació Social Competitiva i posteriorment del software de la Càtedra Transformació Social Competitiva, que havia sigut finançat per empreses, però "sempre", destaca el magistrat, per a la Universitat Complutense de Madrid, "cosa que podria ser incardinar-se en un delicte d’apropiació indeguda".
En el mateix sentit, Peinado recorda que la querella afirma que Begoña Gómez hauria "portat a terme els actes consistents a elaborar, redactant, els plecs de prescripcions tècniques per a la contractació, per part del Rectorat de la Universitat Complutense de Madrid, del servei d’assistència i assessoria tècnica i tecnològica, per a la creació d’una plataforma de gestió i mesurament d’impacte per a la petita i mitjana empresa a la Universitat Complutense de Madrid".
I no obstant, "no ha acreditat disposar de coneixements ni facultats, per estar qualificada tècnicament, amb la finalitat de conèixer científicament les esmentades necessitats exigides als licitadors", alhora que no posseeix "la condició d’autoritat o funcionari per a l’elaboració de l’esmentat plec de condicions, cosa que a priori podria ser considerada com una acció contemplada a l’article 402 del Codi Penal, per la qual cosa és procedent admetre la querella, també, per aquest delicte d’intrusisme professional".
En canvi, el magistrat rebutja acceptar la querella d’Hazte Oír pels altres dos delictes. En aquest sentit assenyala que perquè pugui donar-se malversació de cabals o efectes públics, en qualsevol d’aquestes tres modalitats, ha de poder exigir-se al possible autor que tingui la condició d’autoritat o funcionari públic, cosa que "no s’aprecia" en el cas de Gómez "ni fent la interpretació més extensiva" del concepte. En el cas de l’administració deslleial, Peinado considera que de la lectura de la querella "no es pot deduir que existeixin" els pressupostos legals per atribuir a la dona del president aquest delicte.
"Mateix recorregut"
Per la seva banda, Pedro Sánchez es va enrocar ahir en els mateixos arguments en defensa de la seva dona després de les seves dues noves imputacions. "Mateixes organitzacions ultradretanes que presenten una querella, mateix recorregut", va vaticinar taxatiu en roda de premsa des de Bombai (Índia), on va acudir dilluns i dimarts en un viatge de caràcter eminentment comercial, amb diversos contractes multimilionaris en joc, informa Iván Gil.
Notícies relacionadesSánchez es va mostrar "cada vegada més convençut que el temps posarà les coses al seu lloc" i va insistir, al ser repreguntat pels mitjans, en el seu respecte a la justícia i "confiança" no només perquè tot quedi en res, sinó que es posin les coses al seu lloc. En una mena de retret velat al jutge Juan Carlos Peinado, el president va lamentar que "fa ja gairebé un any que estem amb això" i que "d’on no hi ha res, res es pot treure". Per això va insistir en la seva "absoluta tranquil·litat".
Begoña Gómez acompanya el president del Govern en aquest viatge a l’Índia. Ahir van estar a Vadodara, on va mantenir una agenda privada, i a Bombai, on va participar amb el cap de l’Executiu en un dinar amb el governador de l’Estat i va visitar les instal·lacions del conglomerat industrial TATA.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- De l’avís a Vinícius a la filtració al City
- LA GALA DE LA PILOTA D'OR ¿Com es va blindar Aitana Bonmatí?
- Begoña Gómez, imputada per apropiació indeguda i intrusisme
- Renfe vol vendre a l’Índia tots els trens que retiri en una única operació
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- El temporal descarrega a València i Albacete i causa set desapareguts
- "El meu patiment té sentit"
- El Vaticàinsta a indemnitzar les víctimes d’abusos
- El Tour 2025 serà el més exigent de l’era moderna