El ‘think tank’ republicà
El Govern d’ERC va avalar Romeva a la Fundació Irla tot i estar inhabilitat
L’Executiu d’Illa encarrega un informe sobre totes les fundacions vinculades a partits
La possible arribada de Laura Borràs a la presidència de la Fundació FunDem aixeca polseguera. No només pel fet que haurà de convèncer els actuals patrons de l’entitat fins ara vinculada a Demòcrates, sinó també per la seva condemna judicial. Sobre l’expresidenta de Junts pesa una sentència –tot i que no és ferma– de quatre anys i mig de presó i 13 d’inhabilitació per prevaricació i falsedat documental per haver manipulat contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Tot i que es tracti d’una entitat privada, totes les fundacions estan obligades a comunicar a la Generalitat qualsevol canvi en els seus estatuts i en la seva composició, i a complir amb el llibre tercer del Codi Civil de Catalunya, que deixa clar que no pot ser patró –i tampoc president– de cap fundació qui estigui inhabilitat per a càrrecs públics.
Aquest article afecta i dificulta el futur de Borràs a la FunDem, però també incumbeix l’exconseller Raül Romeva, que des de gener del 2024 exerceix com a president de la Fundació Irla, vinculada a ERC. Romeva va ser condemnat a 12 anys de presó i inhabilitació absoluta pel delicte de sedició i malversació per la celebració del referèndum de l’1-O el 2017. Tot i que l’indult i la reforma del delicte de sedició van mitigar la seva condemna, el Tribunal Suprem va decidir mantenir la seva inhabilitació fins al 2030 al considerar que hi va haver malversació agreujada. També va rebutjar aplicar-li la llei d’amnistia. Romeva espera si el Tribunal Constitucional corregeix l’alt tribunal i l’acaba exonerant.
Justament a aquesta llei d’amnistia és a la qual s’acull la Fundació Irla per justificar el nomenament de l’exconseller com a president i per distingir el seu cas del de Borràs. Fonts de l’entitat expliquen que, tot i que la llei no es va aprovar fins al maig d’aquest any, després del primer no de Junts el novembre del 2023, ja s’havia tancat un pacte amb el PSOE per tirar la norma endavant. Aquesta previsió, sumada al fet que des de la Fundació Irla consideren injusta la condemna a Romeva, van portar el patronat de l’entitat a avalar el seu nomenament i defensen que van seguir tots els "tràmits" requerits davant els "organismes pertinents", sense oposició. De fet, Romeva consta com a president de la fundació en el registre d’entitats de la Generalitat.
Notícies relacionadesControl de Justícia
El control de les fundacions depèn de la Direcció General de Dret, Entitats Jurídiques i Mediació, adscrita a la Conselleria de Justícia. La responsable és Immaculada Barral, en el càrrec des de novembre del 2022, quan el departament va passar en mans d’ERC –concretament de Gemma Ubasart– després de la sortida de Junts de l’Executiu. Fonts de Justícia van explicar a aquest diari que encarregaran un informe sobre la situació jurídica de les fundacions vinculades a partits polítics, que pot afectar Borràs i Romeva.
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Flick no es veu estant deu anys al Barça com Guardiola al City
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"
- Vendre’s per 1,5 milions