Mazón manté la seva cap d’emergències malgrat la qüestionada gestió del temporal
La presidència de la Generalitat Valenciana argumenta el rebuig de canvis en el Consell per la prioritat de la reconstrucció / La consellera Pradas continua sent la màxima responsable legal
Últimes hores complicades per a Salomé Pradas. Les seves contradiccions sobre el coneixement del sistema ES Alert d’avís massiu o sobre quan va rebre l’oferiment per desplegar a l’UME no han fet més que complicar una situació que des que es va produir la dana el dimarts 29 d’octubre ja era delicada. Per ara, però, seguirà al capdavant de la Conselleria de Justícia i Interior de la Generalitat Valenciana i, cosa que és el mateix, com a màxima responsable del dispositiu.
Segons fonts de Presidència, el president Carlos Mazón no té previst fer cap canvi al capdavant d’aquesta cartera. Així, expliquen que en aquest moment l’Executiu autonòmic ha d’estar centrat en les tasques de reconstrucció i no a reestructurar el Consell. Aquesta reflexió també seria aplicable a un altre dels assenyalats: el secretari autonòmic d’Emergències, Emilio Argüeso.
Ni Pradas ni Argüeso han destacat per tenir un paper visible des de la tragèdia malgrat les seves competències ni per ser-hi des del primer moment. D’Argüeso no se’n tenen notícies, mentre que la consellera es va caracteritzar els primers dies per aparèixer darrere de Mazón, fent que sí amb el cap, tot i que les últimes jornades el president ha optat per intervenir en solitari. Pradas no va intervenir públicament fins dijous, amb patinada i contradicció inclosa. El seu paper secundari es dona malgrat que encara continua sent la principal responsable legal de totes les accions sobre l’emergència, tal com marca la llei valenciana de protecció civil i gestió d’emergències del 2010. Segons aquesta llei, "correspon al conseller titular de la conselleria competent en matèria de protecció civil i gestió d’emergències [que en aquest cas és la de Justícia i Interior] exercir el comandament únic de l’emergència".
Aquesta emergència es va declarar el 29 d’octubre i des d’aquell dia no hi ha hagut canvis ni en l’àmbit d’emergència ni en les responsabilitats com habilita la llei. Entre aquestes responsabilitats hi ha declarar l’emergència nacional (una cosa que pot fer el Govern d’Espanya) o "la situació d’emergència catastròfica" per part del president de la Generalitat, que li suposaria l’"assumpció del comandament únic".
Aquesta declaració no s’ha donat, de manera que Pradas continua com a màxima responsable de les accions en l’emergència. Ella seria la que es podria enfrontar a les conseqüències en cas d’avançar la demanda presentada per un particular per "inactivitat" de Mazón i l’Agència de Seguretat i Emergències.
Mentrestant, el ministre de Transport, Óscar Puente, va elevar ahir el còmput de morts a Espanya per la dana a 223 (215 a València, 7 a Castella-la Manxa i un a Andalusia). A més, la xifra de desaparicions actives es va reduir de 78 dimecres a 50 dijous: 28 d’aquests desapareguts els van trobar entre els difunts pendents de ser identificats.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia