Sánchez es recolza en la dana per lligar els socis en els Pressupostos
El cap de l’Executiu busca convèncer els grups de l’absoluta "necessitat" d’aprovar els comptes després del dramàtic temporal
El Govern presentava fins fa dues setmanes els Pressupostos Generals de l’Estat com una iniciativa que era necessari aprovar, però tampoc tant. La continuïtat dels fons europeus i el caràcter "expansiu" dels comptes públics que estan en vigor, els del 2022, feien que el probable fracàs del projecte pressupostari no es visqués com un drama a la Moncloa. I en qualsevol cas, continuaven en l’Executiu, Pedro Sánchez pensava seguir passés el que passés, tancant la porta a un hipotètic avanç electoral.
Davant aquest relat, els aliats de l’Executiu interpretaven els comptes de l’any que ve més que res com una via per salvar Sánchez: si sortien aprovats, el president podria culminar aquesta complexa legislatura sense cap problema. Però l’escenari ha canviat per complet després del catastròfic temporal que ha provocat 223 morts, 215 d’ells a la província de València, que ara s’haurà de reconstruir.
El debat polític
La sensació que sota aquestes dramàtiques circumstàncies no resultarà tan difícil tirar endavant els Pressupostos es comença a instal·lar en el Govern i el PSOE. "El debat polític és ara més senzill", assenyala un rellevant diputat socialista. Oficialment, no obstant, a la Moncloa eviten fer qualsevol tipus de càbala sobre el futur dels comptes, centrats com estan en la resposta a la dana, amb Sánchez presidint cada dia les reunions del comitè de crisi i encarregant-se ell mateix de comparèixer per comunicar les iniciatives aprovades pel Consell de Ministres.
El president del Govern va comparèixer dimarts passat, en un gest poc comú, quan l’Executiu va aprovar el primer paquet d’ajudes als afectats (10.600 milions d’euros) i potser ho fa una altra vegada aquest dilluns, dia en què la Moncloa donarà llum verda a un nou conjunt de mesures.
La seva validació per part del Congrés està garantida, ja que el PP ha avançat que donarà suport als reials decrets. Però el Govern també dissenya tota una sèrie d’iniciatives a mitjà i llarg termini per a les quals no n’hi ha prou amb els fons europeus i de contingència, sinó que requereixen també uns Pressupostos pensats per a aquesta conjuntura.
Responsabilitat
El mateix Sánchez ho va dir durant la roda de premsa de dimarts passat. "Necessitarem uns nous Pressupostos. Si hi havia alguna raó per aprovar-los abans d’aquesta dana i les terribles tragèdies que està comportant en tots els àmbits, si abans deia que no eludiria la meva responsabilitat de presentar uns comptes públics, ara aquesta responsabilitat es multiplica fins a uns límits colossals. Oferirem a tots els grups parlamentaris un nou marc pressupostari. Espero que puguem tenir el suport majoritari de la Cambra per poder tenir uns Pressupostos avui encara més necessaris que ahir", va explicar el cap de l’Executiu.
Els socialistes es bolcaran a transmetre aquests arguments a la inestable majoria parlamentària que va fer possible la investidura de Sánchez ara fa un any. Diversos col·laboradors del president anticipen que aquesta vegada els grups posaran menys esculls a l’hora de donar suport als comptes públics.
La negociació de veritat encara no ha començat, però es presenta imminent. Primer, amb la hipotètica aprovació del camí de dèficit, (Sánchez va decidir retirar-ne la votació al Congrés a última hora a finals de setembre al concloure que la iniciativa estava abocada al fracàs). I, després, amb els Pressupostos en si mateixos, a través d’unes converses amb els diferents partits que no començaran a fons fins que ERC no decideixi el seu nou lideratge en el seu congrés, fixat per al 30 de novembre, una vegada que Junts ja ha resolt el seu futur, amb Carles Puigdemont assumint la presidència del partit en el conclave que va tenir lloc el mes passat.
Junts i Podem
La tesi més estesa en el PSOE retratava fins fa poc els postconvergents com els menys interessats a aprovar els comptes. Ara ja no. El "principal problema", expliquen en el grup parlamentari, és Podem. Els morats posen com a condicions per donar suport als Pressupostos la ruptura de relacions diplomàtiques amb Israel i abaixar per llei els lloguers un 40%, mesures que l’Executiu assegura no preveure.
Notícies relacionadesAlhora, el seu antic líder, Pablo Iglesias, reconvertit en tertulià i director d’un canal de televisió, "no para de compartir la idea que el PSOE i el PP són bàsicament el mateix", assenyala un diputat. Tot i així, un membre del Govern creu que Podem no es pot permetre tombar els comptes públics, i menys en aquestes circumstàncies, si els socialistes aconsegueixen pactes amb la resta de la majoria de la investidura.
Tot continua molt obert en una legislatura que en només 12 mesos ha sigut abundant en girs de guió. Però ara els socialistes creuen ser més a prop dels Pressupostos, el projecte que permetrà abordar a fons les conseqüències de la mortal gota freda i, de passada, consolidar el mandat de Sánchez, eliminant qualsevol dubte sobre el seu futur fins al 2027, quan es convocaran eleccions generals si no hi ha cap avanç electoral. "No n’hi haurà", insisteixen a la Moncloa.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim