130.000 persones clamen a València contra Mazón per la gestió de la dana
Els assistents a la històrica i massiva manifestació van corejar lemes contra el president de la comunitat per la falta de resposta de la Generalitat i van reclamar iniciar un procés judicial
Desenes de milers de persones van omplir ahir el centre de València per exigir la dimissió de Carlos Mazón i de tot el seu Govern per la gestió de la dana en una de les manifestacions més multitudinàries que es recorden a la ciutat. La delegació del Govern al País Valencià va xifrar en 130.000 els participants en una protesta que va canalitzar el malestar social respecte a l’actuació de Mazón i el seu Executiu en aquesta crisi, tant en la prevenció com en la resposta a l’emergència. És la manifestació més nombrosa des de la del 2003 contra la guerra de l’Iraq, i va confirmar els pitjors temors que hi havia en la direcció nacional del PP, on es reconeixia aquests dies la preocupació pel grau de seguiment que pogués generar una marxa que, finalment, va ser massiva.
Mazón va ser el blanc indiscutible de la ràbia dels assistents, una part dels quals van arribar des de la zona zero de la catàstrofe, a l’Horta Sud i la Ribera, les comarques més afectades, a més d’Utiel. Els càntics massivament corejats anaven dirigits al president i al seu Govern, així com les milers de pancartes que esquitxaven la marea humana. La marxa es va desenvolupar de manera tranquil·la, però va acabar entelada per uns incidents protagonitzats per un reduït grup de persones quan la protesta ja s’havia dissolt.
Moments de tensió
Van ser més de 60 les entitats socials que es van sumar a l’acte reivindicatiu, que va acabar a les portes del Palau de la Generalitat passades les 20 hores. Gairebé una hora després del final oficial de la marxa es van viure uns moments de tensió quan un grup aïllat de manifestants va llançar fang i pintura vermella, que sinulava sang, a la porta de l’edifici. Es va saldar amb almenys un detingut després d’alguns enfrontaments amb la policia, que va carregar contra els violents, que es van dispersar pels carrers adjacents, on van continuar els disturbis. Mazón no era dins de l’edifici, que va ser blindat per un gran dispositiu de seguretat.
Abans també s’havien viscut escenes de tensió puntual quan un altre grup va llançar una bengala contra l’ajuntament. El consistori va condemnar l’"intent d’incendiar la porta principal", així com la ruptura dels vidres.
La multitud que es va anar concentrant des de molt abans de l’hora oficial d’inici, les 18 hores, va complicar-ne la logística. La capçalera, organitzada als peus del consistori municipal, era incapaç d’avançar davant les milers de persones que s’amuntegaven a la plaça. Altres columnes de manifestants s’hi continuaven sumant, algunes en direcció oposada al recorregut, un factor que va complicar més l’arrencada.
El malestar estava a flor de pell. Els primers crits d’"assassins, assassins" no van trigar a sorgir. "Mazón, dimissió", "el president, a Picassent" i "Mazón, dimiteix, surt del teu amagatall" van ser dels càntics més repetits. L’agenda del mandatari el dia de la tragèdia va ser qüestionada en algunes proclames, com la corejada "Mazón dinant i la gent morint".
Pancartes contra el president
La gran majoria de les pancartes també apuntaven directament cap a Mazón. En cap d’elles es va veure cap element de partit. Algunes retreien la falta de prevenció del president: "El que avisa no és Mazón", "l’aigua puja, la riuada creix i Mazón no apareix" i "on eres llavors, quan tant et vaig necessitar". D’altres denunciaven que el "negacionisme climàtic mata", lamentaven el desmantellament de la Unitat Valenciana d’emergències i reclamaven "més bombers i menys toreros".
Ja a les portes del Palau, on es van posar botes plenes del fang contra el qual encara es continua lluitant, tres afectades van llegir el manifest després de guardar un emotiu minut de silenci en record dels més de 200 morts i milers de damnificats. A més de reclamar les dimissions, la multitud va clamar per l’inici d’un procediment judicial contra Mazón per "les conseqüències evitables de la catàstrofe". Les portaveus de l’organització van denunciar que la Generalitat s’ha "limitat a intentar tapar la negligència", van condemnar la tardança del Govern central a l’actuar, en especial que no assumís el comandament davant la "inacció" del Govern valencià després de la dana, i van retreure la "falta de coordinació" entre les dues administracions.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Flick no es veu estant deu anys al Barça com Guardiola al City
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"
- Vendre’s per 1,5 milions