Junqueras crearà una "comissió de la veritat" pels cartells de Maragall

La proposta de l’aspirant a repetir en la presidència d’ERC planteja que el grup de treball estigui compost per militants de "reconegut prestigi" i sigui escollit pel Consell Nacional

Junqueras crearà una "comissió de la veritat" pels cartells de Maragall
3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un dels grans reptes, si no el més gran, que haurà d’afrontar el pròxim president d’ERC és intentar solucionar la polèmica dels cartells difamatoris contra els germans Maragall, uns cartells que van sorgir de dins del partit i que s’han convertit en una crisi reputacional sense precedents per a l’organització. ¿Qui els va penjar? ¿Qui ho va ordenar? ¿Qui ho sabia i qui no? ¿Qui té la responsabilitat última? ¿Fins on arriba l’estructura ‘b’ d’ERC que feia campanyes de propaganda encoberta?

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, un dels aspirants a agafar el timó de la formació, l’exlíder Oriol Junqueras, planteja crear una "comissió de la veritat" per intentar respondre a tots aquests interrogants i aturar una polèmica que fa mesos que dessagna el partit. És el que farà si guanya el congrés del 30 de novembre, on es disputa la victòria amb tres precandidatures més.

Aquesta comissió, expliquen fonts de la candidatura, tindrà per objectiu portar a terme un "exercici de rendiment de comptes transparent" sobre el que va passar. Un exercici que, entre les seves prioritats, buscarà que no pugui ser vist com una "revenja política" entre les faccions que es disputen ara el control del partit. La idea és que estigui formada per militants de "reconegut prestigi" i que incloguin les diverses sensibilitats actuals de l’organització. És a dir, que no siguin exclusivament pròxims a Junqueras.

Una de les qüestions clau perquè la comissió funcioni és com aconseguir que el seu treball sigui reconegut i acceptat per tots els militants i que, per tant, les seves conclusions no puguin ser interpretades com una venjança d’una part del partit cap a l’altra. Per intentar no donar peu a sospites d’aquest revengisme, els membres de la comissió els elegirà el Consell Nacional d’ERC, el principal òrgan de deliberació intern. És a dir, no dependrà directament de la nova Executiva i, per tant, de Junqueras –si guanya el congrés–. Un detall per intentar donar a la comissió la màxima legitimitat possible entre el conjunt dels militants i de les faccions que estan en disputa.

Batalla interna

El gran problema que fins ara ha dificultat a ERC la resolució del tema és que la investigació dels cartells s’ha convertit en munició per a les dues principals faccions. Els junqueristes i els roviristes es llancen acusacions creuades. Els primers acusen l’entorn de la secretària general, Marta Rovira, de ser-hi darrere. Els segons retreuen a Junqueras que intenti desvincular-se’n (sempre ha assegurat que no sabia res) si quan es van destapar els fets ell encara liderava el partit.

A més, no ajuda que, de les quatre persones formalment investigades per aquest assumpte, n’hi hagi dues d’adscrites al bàndol rovirista –els exestrategs Sergi Sabrià i Marc Colomer– i una altra se la relaciona amb el junquerista –l’excap de comunicació Tolo Moya-. El repte de la comissió, si guanya Junqueras i es porta a terme el projecte, serà aquest: que totes les parts n’acceptin el veredicte.

El terme comissió de la veritat s’ha utilitzat en el passat per a altres qüestions. És comunament utilitzat, per exemple, en diversos conflictes de l’Amèrica Llatina, però també s’ha utilitzat a Espanya per abordar el franquisme. El punt en comú és que són conflictes larvats sobre els quals persisteixen interrogants i que, moltes vegades, impedeixen la reconciliació entre les parts. Un plantejament que, salvant totes les distàncies, encaixa amb l’assumpte dels cartells i la fractura a ERC.

Treball en paral·lel

Notícies relacionades

Des de la candidatura de Junqueras, Militància Decidim, destaquen que en cap cas aquesta comissió de la veritat pretén substituir o diluir l’òrgan actual del partit sobre el qual pesa la responsabilitat de decidir sobre l’assumpte, que és la Comissió de Garanties, i que encara no s’ha pronunciat. La idea, expliquen, és que els dos òrgans treballin en paral·lel. Que la Comissió de Garanties continuï fent la seva feina, que és pronunciar-se sobre la investigació interna que ja hi ha oberta i proposar les sancions, i que la comissió de la veritat proposi com redimir políticament el partit.

És a dir, la Comissió de Garanties proposarà la seva resolució reglamentària formal –les sancions–, mentre que la comissió de la veritat haurà d’oferir unes "conclusions" més polítiques: "Un plantejament polític de com reacciona el partit a aquesta situació". "Necessitem retre comptes, necessitem donar una resposta. Això s’ha d’aclarir", conclouen des de la candidatura de Junqueras. I és que el problema per a ERC ja no és només determinar l’abast de les responsabilitats, sinó com intentar netejar la seva marca davant la societat. Militància Decidim també proposa crear una sindicatura de la militància.