Castella-la Manxa / Revisió al poder territorial socialista

Page, el baró crític sense rival

El dirigent manxec del PSOE es consolidarà al capdavant del partit durant quatre anys més en el congrés regional de gener a Toledo. La direcció federal evita el xoc amb el líder autonòmic, malgrat els desacords amb ell, per no desestabilitzar el seu únic govern que té majoria absoluta.

Page, el baró crític sense rival
3
Es llegeix en minuts

La federació del PSOE a Castella-la Manxa és de les poques que tenen garanties per afrontar un procés congressual pacífic. Ferraz ha arribat a un pacte no escrit amb el baró crític Emiliano García-Page per deixar-lo fer en la que és una de les tres comunitats autonòmiques on governen, juntament amb Astúries i Navarra, i l’única amb majoria absoluta. Tant és així que la direcció regional va ser de les primeres a pactar amb la direcció federal el seu calendari. Després d’aprovar-se les dates en el comitè regional, els més de 400 assistents van demanar per "aclamació" a García-Page seguir endavant.

Per tant, no s’esperen primàries i el líder dels socialistes a Castella-la Manxa, protegit per la seva majoria absoluta, es refermarà al capdavant del partit durant quatre anys més en el congrés regional que acollirà Toledo el cap de setmana del 18 i 19 de gener. El partit és l’eina i l’objectiu és el Govern, per la qual cosa preservar-lo és la màxima. Per això s’allunya qualsevol intent d’influir o forçar una renovació, com sí que està passant on es van perdre els governs autonòmics en les últimes eleccions.

Contra el concert català

Així, a la direcció federal no hi ha hagut moviments, com asseguren des de les dues parts, malgrat els dubtes sobre aquest escenari amb què va sortir García-Page de l’últim comitè federal. Llavors es va donar llum verda a l’avançament del congrés federal, al qual succeiran en cascada els regionals i locals, i el president de Castella-la Manxa es va alçar juntament amb el líder dels socialistes aragonesos, Javier Lambán, contra el concert català pactat amb ERC per a la investidura de Salvador Illa. Unes posicions que va tornar a manifestar a Pedro Sánchez en la seva trobada bilateral a la Moncloa i que portarà al congrés federal de Sevilla, entre el 29 i l’1 de desembre.

"Les nostres posicions són de sobres conegudes", traslladen fonts del partit en aquest territori al respecte de les esmenes que promouran sobre finançament en la ponència marc. Més enllà del seu rebuig total del document pactat amb els republicans, en aquesta federació posen el focus a pressionar sobre una llei nacional d’harmonització fiscal per evitar la competència deslleial, principalment de la Comunitat de Madrid. Una altra manera d’assenyalar les contradiccions entre les posicions clàssiques defensades pel PSOE, també favorables a aquesta harmonització fiscal, amb el concert català. La ponència del congrés elaborada per la direcció federal ja ha recollit aquesta reivindicació.

En l’últim congrés del PSOE celebrat el 2021, diverses federacions socialistes van promoure una reforma per equiparar impostos de les comunitats autònomes. En la ponència marc es va incloure finalment que "els i les socialistes hem de reconsiderar la tributació sobre la riquesa emprenent un procés d’harmonització. Això s’ha d’abordar conjuntament amb la revisió del tractament de les rendes del capital en l’impost sobre la renda per assegurar l’adequada tributació dels contribuents amb més rendes i grans patrimonis, sense augmentar la càrrega de les classes mitjanes i millorar la justícia fiscal". Ara, el document remès a les federacions garanteix que la proposta de reforma del model de finançament "tancarà el camí al dúmping fiscal".

El premi de "guanyar eleccions"

Notícies relacionades

La paradoxa del procés congressual del PSOE és que es respira calma on més diferències polítiques hi ha amb Ferraz, mentre que amb alguns dels afins al sanchisme ha saltat pels aires la relació. Aquest és el cas de Castella i Lleó, on Luis Tudanca mirarà de resistir al capdavant de la secretària general en contra del criteri de l’aparell, o de Cantàbria, on la federació s’ha dividit en dos, amb oficialistes i crítics igualment afins a Pedro Sánchez.

A la direcció federal se sol repetir que a García-Page no "se li permetrien gaires coses si no fos perquè guanya eleccions". Ni tan sols hi va haver conat de sanció quan va situar el PSOE en l’"extraradi de la Constitució", després d’haver pactat la llei d’amnistia amb Junts.