La Comissió d’Igualtat del CGPJ vol paritat a l’obrir l’any judicial

La Comissió d’Igualtat del CGPJ vol paritat a l’obrir l’any judicial

La Comissió d’Igualtat del CGPJ vol paritat a l’obrir l’any judicial

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La majoria progressista que impera en la Comissió d’Igualtat del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) vol que la paritat es reflecteixi en la fotografia amb què tradicionalment s’obre l’any judicial, en la qual la presència de dones és molt inferior a la dels homes. Així, en l’informe que ha preparat a petició de la presidenta del Consell i del Tribunal Suprem, Isabel Perelló, proposa que les presidències de dues de les cinc sales de l’alt tribunal siguin cobertes per dones.

L’informe, que és preceptiu, però no vinculant, perquè l’òrgan de govern dels jutges abordi la seva funció més apressant –la de cobrir el centenar de vacants que s’han generat des que se li va prohibir fer nomenaments amb el mandat caducat–, ha topat amb l’oposició del sector conservador, partidari que la llei de paritat es compleixi al Suprem de manera general, és a dir, entre tots els seus magistrats.

Fonts jurídiques assenyalen a EL PERIÓDICO que, com que la diferència entre magistrats i magistrades a l’alt tribunal és tan important –a diferència de la resta de la carrera judicial, on hi ha un 60% de dones–, es podria donar el cas que una sala, com la social, on es concentren el més gran nombre de baixes, fossin totes cobertes per dones, mentre que en d’altres la seva presència continuaria sent residual. A més, aquesta presència no es visibilitzaria.

Notícies relacionades

"Mesures adequades"

Entre els convenis i legislació que el dictamen cita figuren plans anteriors d’igualtat del mateix CGPJ en els quals s’advoca per "establir mesures adequades d’acció positiva fins que no es compleixi la ràtio de representativitat 60% - 40% als càrrecs judicials i governatius de màxima responsabilitat en la judicatura", fet que consideren que recolza que la Sala de Govern del Suprem tingui una composició femenina més elevada, anomalia democràtica que Nacions Unides adverteix des del 2015.