Les conseqüències del temporal
El Cecopi de València no aixeca actes de les seves reunions però les grava
L’absència d’un escrit és clau de cara a una judicialització de la gestió de la dana
El jutge hauria de demanar els àudios a la Generalitat Valenciana, que els custodia i que seria part en el cas
El que es tracta en les reunions del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi), constituït per a la gestió de la catastròfica dana a València, no es recull negre sobre blanc, en paper. No existeixen actes escrites que reflecteixin, amb acord de tots els participants, els debats i les propostes que han integrat aquestes reunions, ni les decisions crucials que s’han estat prenent des del 29 d’octubre fins al moment per a la gestió d’una de les pitjors catàstrofes en la història d’Espanya. Però el que es parla en aquestes trobades sí que es grava.
El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ho va avisar als assistents des de la primera reunió amb presència de representants del Govern central, confirmen fonts governamentals a aquest diari. El 31 d’octubre, 48 hores després de la tragèdia, va copresidir la reunió el president de l’Executiu, Pedro Sánchez, que va decidir demanar la integració de sis ministres en aquest òrgan, de forma presencial o telemàtica.
Els ministeris concernits en la gestió de l’ajuda a la Comunitat Valenciana no disposen de còpies d’aquestes gravacions, que guarda la Generalitat. Les reunions es fan a la seu del 112 valencià i del Centre de Coordinació d’Emergències autonòmic, al terme de l’Eliana, als afores de València.
Prova judicial
Fonts del Govern valencià confirmen a aquest diari que "d’actes de les reunions no n’hi ha". Sobre si les reunions es graven no es pronuncien amb un desmentiment o una confirmació sobre un procedir que les fonts de l’Executiu central qualifiquen "si més no d’irregular". El fet que no existeixi reflex escrit formal que es pugui posar a disposició de tots els participants per consensuar el que s’hi ha tractat i què ha dit cadascú és clau de cara a una possible judicialització de la gestió del desastre. Si en algun moment s’instrueix una investigació en un jutjat, el jutge d’instrucció haurà de demanar àudios i vídeos –si n’hi hagués– a qui els custodia, que seria part en el cas, com a denunciada o com a acusadora. Una preocupació per qui guarda i com guarda l’única prova del que al Cecopi s’ha tractat va ser expressada per la part del Govern a la part de la Generalitat Valenciana en una de les reunions que es van mantenir en moments crítics arran de la dana, segons les esmentades fonts governamentals.
En aquest fòrum, en el qual s’han decidit mitjans materials, s’han expressat necessitats d’ajuntaments i veïns afectats i s’han tractat disposicions del poder polític i moviments operatius de bombers, Forces de Seguretat i Forces Armades, han participat una trentena de persones, representants de conselleries, bombers i membres dels cossos de seguretat, la Unitat Militar d’Emergències (UME), la Delegació del Govern i els ministeris de l’Interior i Defensa.
Quan, el passat dia 1, es va publicar un paper en què es reflectia una dada falsa de 1.900 desapareguts, que van resultar ser unes notes per a l’Ajuntament de València, Mazón va demanar al començament de la següent reunió que els assistents fessin un esforç de discreció. Es va arribar al punt que per part de la Generalitat es va proposar la conveniència de reduir l’aforament per disminuir el risc de filtracions.
Notícies relacionadesLa col·laboració, però també el recel, circulen pel Cecopi, en les trobades de les diferents administracions i entitats implicades en el control de danys de la dana. Les reunions s’han fet ara més formals segons s’atenuava la seva urgència, i han quedat establertes en almenys una al dia a les 09.00 hores.
Aquestes reunions operatives es continuen fent sense perjudici d’altres del que les fonts consultades anomenen "el Cecopi petit", trobades del president i alguns dels seus consellers amb ministres i alts càrrecs del Govern central. No hi ha constància que aquestes cites també es gravin.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034