Les conseqüències del temporal
Mazón s’escuda en els protocols i en la força de la dana per eludir culpes
El president valencià qüestiona l’actuació de la Confederació del Xúquer i l’Aemet i fia el seu futur a la reconstrucció
El dirigent del PP admet errors en la gestió de la crisi i demana disculpes
El popular passa de puntetes pel menjar que li va ocupar de 15.00 a 18.00 hores malgrat l’alerta roja
Carlos Mazón es va presentar ahir a les Corts per retre comptes sobre la seva qüestionada gestió de la dana que va assolar València. Va admetre errors per primera vegada en 17 dies, però va difuminar les responsabilitats entre totes les administracions. L’autocrítica sobre el seu paper i el del seu Consell en l’emergència va ser menor. El president es va enrocar en la seva estratègia de defensa que ha desplegat fins ara: qüestionar l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) per les seves previsions meteorològiques imprecises i, sobretot, atacar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) per la seva "apagada informativa" sobre el barranc de Poio, malgrat els 198 correus remesos a Emergències aquell dia.
L’excepcionalitat d’un fenomen "apocalíptic" va ser l’altre gran parapet del president, que va parlar d’una dana "tan colossal que va superar els nostres protocols", repartint culpes entre totes les institucions implicades. Sobre l’actuació pròpia, Mazón va admetre que "es podria haver fet millor" i només en el torn de rèplica va obrir la porta a assumir responsabilitats polítiques en primera persona, però a futur: "Si no soc capaç de liderar la reconstrucció, no optaré a la reelecció", va respondre el president al PSPV.
En tot cas, va defensar que va mantenir la seva agenda el dia de la dana a causa de la informació subministrada pels dos ens estatals, passant de puntetes pel dinar que el va tenir ocupat de 15.00 a 18.00 hores, malgrat l’alerta roja i les inundacions que ja s’estaven produint a Xiva i a Utiel. Va excusar el seu retard a arribar al Cecopi (Centre de Coordinació Operatiu Integrat) en el trànsit. La seva absència va ser el principal argument de l’oposició, a més del retard a l’hora d’emetre l’alerta massiva.
A més de les explicacions, a la recerca del necessari cop d’efecte per resistir en la Generalitat, Mazón va anunciar la creació d’una vicepresidència per a la recuperació econòmica i social. Així mateix, per "reforçar" els serveis d’Emergències, va anunciar la creació de la Conselleria d’Emergències i Interior. Els noms de cessats i les noves incorporacions no van ser anunciades, com estava previst, i apunten a dilluns.
En el torn de rèplica a l’oposició va detallar la seva versió durant més de dues hores i mitja en un to més desafiador del que alguns esperaven, atesa la seva delicada situació política. A l’exterior, uns 200 manifestants es concentraven davant el parlament per tornar a exigir la seva dimissió. Però el cap del Consell no va trigar a aclarir qualsevol dubte que pogués quedar sobre el seu futur. No llençarà la tovallola. Al contrari.
Nova estructura
Com en els dies previs, Mazón va seguir l’atac contra els organismes implicats i dependents del Govern, a qui, segons el discurs íntegre subministrat posteriorment per Presidència, va nomenar en més de mig centenar d’ocasions només en la seva intervenció inicial, en la qual va dedicar més temps a parlar de la nova estructura i de la reconstrucció de València que de la gestió de la crisi.
El cap del Consell va desgranar una detallada cronologia, centrada de nou en l’Aemet i la CHJ i amb una àmplia el·lipsi de la seva activitat la tarda dels fets. En primer lloc, va repassar les alertes activades per l’agència de meteorologia en els dies previs, remarcant els avisos grocs i taronges, que van passar a vermell a la província de València a les 7.36 hores del dimarts 29 d’octubre.
Així mateix, va destacar que des d’Emergències de la Generalitat es va alertar la població en les hores prèvies, via xarxes socials, de la recomanació de no agafar el cotxe i allunyar-se de zones inundables, "sempre segons les previsions de l’Aemet", va repetir diverses vegades. També va assegurar que es va reforçar el servei del 112 i que Educació va contactar amb les localitats més afectades perquè "consideressin suspendre classes".
Mazón va tornar a atribuir a l’Aemet la previsió que ell mateix va donar sobre la dana el migdia del 29 d’octubre i la va assimilar a la de la delegada del Govern, Pilar Bernabé. Sí que va fer autocrítica per haver esborrat aquell tuit optimista. "Esborrar-lo va ser un error, ho admeto", va assenyalar per explicar que "pretenia eliminar informació que podia resultar confusa al quedar obsoleta". Amb la "informació disponible" des de l’Aemet, va defensar el dinar de tres hores amb una periodista i la seva arribada al Cecopi més tard de les 19.00 hores.
Notícies relacionadesMazón es va aturar especialment en el paper de la CHJ, a qui va acusar d’aportar informació "fragmentada, inexacta i tardana" sobre la crescuda al barranc de Poio, mentre que la del Magre es va reportar de manera "exacta i puntual". Malgrat els més de 200 correus electrònics, va recriminar que la comunicació de les 18.43 hores, en la qual la CHJ informava d’un cabal de 1.686 hectòmetres cúbics per segon, va arribar només per correu electrònic i que "no avisava del risc de desbordament". "El que més crida l’atenció és que la CHJ, que està en el Cecopi, no va dir res. Ni una trucada, ni una paraula d’avís. Un simple correu entre 214. Ningú va alertar de les conseqüències de la crescuda del cabal", va retreure, remarcant l’"obligació" d’aquest organisme d’"informar de les crescudes i avisar del risc de desbordament".
Sobre l’enviament de l’alerta massiva, Mazón va tornar a repetir que el missatge es va enviar davant el greu risc de col·lapse de la presa de Forata, de la qual va informar el ministeri de Teresa Ribera a les 20.00 hores. Una "decisió encertada de tot el Cecopi", que té una "única normativa sectorial que contempla" el seu ús que "és relativa a indústries químiques i ruptura de preses", va acabar assegurant.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Crim Qui era David Caballero, l'home mort a trets a Montgat
- Crim al Priorat El nòvio de la desapareguda de Reus es nega a dir on va ocultar el cadàver
- Futbol França no pot amb Israel en un estadi buit i amb baralles
- Les 117 socimis d’Espanya són propietàries del 0,7% de les vivendes de lloguer
- L’economia blaugrana Les llargues hipoteques de Laporta