Les conseqüències del temporal

Un president enredat en el seu relat

La intervenció de dues hores i mitja de Mazón a les Corts ha generat dubtes sobre la veracitat d’algunes afirmacions. EL PERIÓDICO ofereix un ‘fact-check’ per verificar la seva versió.

Mazón va acusar la CHX d’«apagada informativa» durant dues hores i mitja 

Un president enredat en el seu relat
3
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

Carlos Mazón no va fer cap menció a les peticions de dimissió. De fet, es va enredar en el seu propi relat i va generar dubtes al caure en contradiccions.

Falsa "apagada informativa" de la CHX.

Mazón va criticar els correus electrònics que va enviar la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) –que depèn del ministeri de Teresa Ribera– a Emergències de la Generalitat valenciana, perquè segons el seu parer hi va haver "errors" de la CHX que van dificultar que el seu Govern estigués previngut a temps de l’arribada i l’impacte de la dana, cosa que xoca amb la versió de la confederació.

El cap de la Generalitat valenciana va acusar la CHX d’"apagada informativa" durant dues hores i mitja –cosa que ja va sostenir Alberto Núñez Feijóo– des de les 16.13 hores fins a les 18.43 hores –moment en què es va avisar del risc de ruptura de la presa de Forata–. Mazón es va referir en tot moment als "avisos per cabal" i no a les alertes del mateix organisme per pluja acumulada per justificar la seva omissió. No obstant, la CHX va enviar dos correus electrònics entre aquest lapse temporal per alarmar de la pluja acumulada en Xiva, població que es troba a la capçalera del barranc del Poio, cosa que ja podia anticipar la pujada del cabal.

RESPONSABILItat DE LA CHX.

El dirigent popular va repetir diverses vegades que la CHX no va avisar en cap moment de la situació "crítica" que s’estava vivint fins a les 18.43 hores i li va retreure que només hi hagués "comunicació via correu electrònic", mentre representants de l’organisme estaven en la reunió del CECOPI. Fonts presents en la trobada van assegurar a Levante-EMV que va ser el president de la CHX, Miguel Polo, qui va posar sobre la taula la possibilitat d’enviar l’alerta per SMS (ES-Alert) a les sis de la tarda. Mazón va tornar a dir que fins a les 19.45 hores no es va considerar aquesta possibilitat. El missatge massiu es va acabar enviant a les 20.11 hores. L’alerta roja de l’Aemet estava activada des de les 7.36 hores. També va responsabilitzar la confederació d’avisar del "risc de desbordament" quan Paiporta ja estava inundada. Des de la CHX, no obstant, han assegurat que "la inundació que s’estava produint no la podia provocar l’aigua que passava pel sensor de la CHX [Riba-roja, 18.46 hores], sinó la que arribava dels barrancs situats aigües a baix (Gallego, Cavalls i Horteta), on no hi ha cap punt de control".

COMPETències DE LA CHX.

Els últims dies, havia dit que la confederació havia "desactivat" fins a tres vegades les alertes hidrològiques, cosa que l’organisme sempre ha negat, i va al·legar que no té "competència" per activar-les o desactivar-les, ja que depèn de Protecció Civil. El president valencià va modificar ahir el seu relat i va dir que la CHX va avisar tres cops de "descensos" de cabal i que, no obstant, Protecció Civil va mantenir activa l’alerta hidrogràfica des de les 12.20 hores. Així, Mazón va assumir que la competència no era del CHX, com va dir inicialment.

Notícies relacionades

La utilitat de l’AEMET.

Després d’enumerar les desenes de notificacions de l’Aemet, va acabar concloent que, amb la informació de l’agència de meteorologia, no es podien preveure les conseqüències. Així, malgrat reconèixer que l’Aemet tenia activa des de les 7.36 hores del 29 d’octubre l’alerta roja per "pluges torrencials", va considerar que no es podia esperar amb aquestes dades la "monstruosa barrancada provocada pel fenomen atmosfèric". L’alerta roja és el màxim rang d’emergència que l’Aemet pot activar i respon a "risc extrem per fenòmens meteorològics no habituals d’intensitat excepcional i amb un nivell de risc molt alt".