EL PERIÓDICO de la vivenda
Illa impulsa barris de nova creació i centra la legislatura en la vivenda
La Generalitat estudia recuperar les àrees residencials estratègiques, que es van projectar el 2007 durant el mandat del president Montilla, per poder construir 50.000 pisos en sis anys
El Govern tindrà abans de final d’any el règim sancionador per qui incompleixi els límits al lloguer

"Garantir l’accés a l’habitatge és un deure de país; anirem tots junts per guanyar la batalla, va proclamar el president Salvador Illa en el debat de política general el 8 d’octubre al Parlament. Des d’aleshores, l’augment del parc públic per mirar d’abaratir els preus s’ha convertit en la carpeta primordial de l’agenda del Govern, amb l’horitzó d’arribar a la xifra de 50.000 pisos en sis anys i una inversió de 4.400 milions anunciada per a una sola legislatura. La necessitat és tan gran i el llast per a l’emancipació dels joves tan pesat, que l’Executiu té l’ull posat en recuperar plans per construir barris sencers nous, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. La vivenda i el finançament singular s’han convertit en els dos pilars de l’estabilitat d’Illa, ja que es tracta de les dues carpetes que cohesionen la majoria amb els Comuns i amb ERC a la qual el PSC ha volgut lligar el seu mandat.
En aquests moments, la Conselleria de Territori, Habitatge i Transició Ecològica està analitzant les anomenades Àrees Residencials Estratègiques (LLAURI), una figura estatutària aprovada l’any 2007 durant la presidència de José Montilla i que va ser concebuda per posar a disposició terra per construir 100.000 habitatges, la meitat dels quals protegits. La previsió amb què treballen és que en les pròximes dues setmanes estigui llest un recompte que determini quantes d’aquestes àrees no han sigut desenvolupades prou, quines queden descartades i quines sí que es portaran a terme de la mà dels respectius ajuntaments. N’hi ha tres especialment avançades i rellevants per la magnitud de les ciutats en les quals s’ubiquen: el sector residencial de la Remunta, en l’Hospitalet de Llobregat; el de l’Eixample Sud, en el Prat de Llobregat, i el barri de La Montesa, a Esplugues.
Si una cosa s’ha ficat entre cella i cella el president Illa és que el seu mandat deixi empremta en una qüestió que té un impacte directe en la vida dels ciutadans, una bandera que fins ara havia sigut vaixell insígnia, especialment, dels Comuns, que busquen també ficar cullerada en les polítiques de vivenda aprofitant que són clau per a l’estabilitat del Govern. La legislatura va arrencar marcada pel finançament singular pactat entre el PSC i ERC a canvi dels vots a la investidura, però la lectura que es va fer ràpidament en la Generalitat és que la seva agenda no podia quedar-se embardissada, únicament, en un assumpte que no forma part de la conversa pública al carrer i que els ciutadans perceben com a llunyà i fins i tot com a munició entre partits polítics.
Reunió a la Moncloa
Prova que Illa vol posar sordina a la discussió perquè avanci amb discreció –cal fugir del "soroll", sol dir– i posar en el centre del focus la vivenda és que aquest serà el principal punt que portarà a la reunió amb el president Pedro Sánchez divendres vinent en la Moncloa. L’objectiu és "sincronitzar" el pla de Catalunya amb què té el Govern. Un pla per al qual ha posat en marxa un ventall de mesures. Una de les principals és la creació d’una reserva pública de terra per agilitzar la construcció de nous pisos, tasca en què ha involucrat els ajuntaments, que Illa vol fer partícips del seu mandat. Els delegats del Govern de cada zona estan a càrrec de la recopilació de terrenys per tenir a principis de 2025 on es pot començar ja a treballar. En paral·lel i buscant també resultats més a curt termini, la Generalitat ha posat en marxa un fons públic d’emancipació per ajudar els joves a finançar el 20% de l’entrada d’un pis sense tornar el capital fins al final del préstec.
Totes aquestes mesures començaran a encarrilar-se a través dels pressupostos del 2025, que el Govern català preveu poder aprovar durant el primer trimestre del 2025. Per a això haurà de desfer dos nusos no menors que tenen a veure amb els recursos de la Generalitat que es destinaran a vivenda en aquests comptes i amb la regulació per posar límit al negoci del sostre. Es tracta de dues exigències dels Comuns, que consideren que la construcció de nous pisos no s’ha de basar únicament en la via del crèdit i que per garantir el dret a l’habitatge cal posar fre a l’especulació.
Notícies relacionadesDijous de la setmana que ve el Govern es reunirà amb el grup de Jéssica Albiach per mirar de desencallar que l’import de recursos propis superi els 734 milions que preveien els pressupostos fallits de l’anterior executiu per a 2024. Però abans que acabi l’any el president Illa s’ha compromès també a tenir llest el règim sancionador per als que incompleixin els límits fixats als lloguers i els seus socis prioritaris esperen també que la Generalitat actuï per regular, en el marc de les seves competències, els lloguers de temporada més enllà del que passi amb aquesta qüestió al Congrés. Així s’ha aprovat al Parlament amb el vot afirmatiu del PSC. Els Comuns exigeixen més ambició a l’hora d’apujar impostos als grans tenidors.
En els pròxims mesos acabarà de definir-se el perímetre en què està disposat a moure’s Illa, que més enllà de si el 2026 l’Agència Tributària de Catalunya estarà recaptant tot l’IRPF ha lligat el balanç del seu mandat a quants pisos públics estaran construïts l’any 2030 i a quins preus.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Barcelonejant Així és el jardí viral de Barcelona amb més de 200.000 flors
- Districte de Ciutat Vella El tràfic de fàrmacs per crear la ‘droga dels pobres’ s’expandeix a la zona més vulnerable de Barcelona
- A les 40 setmanes L’alcalde de Girona Lluc Salellas anuncia la mort del seu fill no nat «de manera inesperada»
- La lliga de campions Adeu, Champions; ‘ciao’, Ancelotti
- Metro de Barcelona Adjudicades per 48 milions les obres de les estacions de Manuel Girona i Campus Nord de l’L9
- Salut Aquestes són les conseqüències d'utilitzar la mateixa roba interior dos dies seguits
- Com evitar les trucades ‘spam’ Ni respondre ni bloquejar el número: això és el que has de fer per acabar amb les trucades ‘spam’ per sempre
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump