Els ponts trencats entre el Consell i el Govern compliquen la reconstrucció
L’Executiu de Sánchez fa patent la falta de confiança en Mazón per gestionar les feines / El president valencià demana 31.000 milions
Les últimes 72 hores constaten la fractura total entre el Consell de la Generalitat i el Govern d’Espanya. No seria una novetat (en l’era de la polarització) si no fos perquè es tracta de les administracions cridades a gestionar la postemergència, la reconstrucció que necessitaran diverses comarques valencianes pel que fa a infraestructures i a teixit econòmic i humà.
Els retrets creuats ja són públics, sonors i indissimulats. La treva no va durar gaire: el temps que va trigar Feijóo, líder nacional del PP, a arribar a València, hores després de la dana, per defensar Carlos Mazón per la via de carregar contra el Govern. Aquestes dues setmanes s’havien mantingut les crítiques en veu baixa. Els últims dies, però, tot ha canviat. Tant les explicacions sobre els fets de Mazón a les Corts com la gestió de la postemergència han enfrontat obertament les dues administracions. Comandaments de l’Exèrcit, alts funcionaris de l’Estat o ministres ja no dissimulen l’emprenyament amb el Consell i han sortit en tromba. Ahir es van accentuar els retrets creuats.
El Govern d’Espanya, a través de Diana Morant, fins ara en un disciplinat perfil baix, ja ha deixat clar que no vol Mazón al capdavant d’unes operacions que dependran dels fons nacionals. La proposta de la secretària general del PSPV (i ministra) a la direcció de Feijóo és forçar la substitució del president per un altre diputat de les Corts, que recolzarien durant una transició d’un any, a més d’aprovar sense contrapartides els pressupostos per no dependre de Vox.
Més enllà de l’absència de Mazón durant la jornada crítica, diversos ministeris qüestionen el paper del president des del primer minut. Ahir, Óscar Puente va reconèixer que les primeres 48 hores el Govern es va plantejar agafar el timó davant d’una Generalitat que "emet senyals de desconcert". Finalment, es va prioritzar la institucionalitat i l’operativitat. Pilar Bernabé, delegada del Govern, també disparava després de les crítiques matutines de Mazón: "Aquí tots sabem el que vam fer el dia 29 d’octubre".
El Govern, després de la compareixença de Mazón de divendres i la pols que es va aixecar per les acusacions a l’Aemet o la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ), també vol fixar el seu relat. Aquest dimecres compareix a les Corts Generals la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, convertida en el blanc de les crítiques del PP al situar-se el focus en la CHJ, que depèn del seu ministeri. El seu equip ha estat obtenint material de la CHJ.
Compareixença al Congrés
Per la seva banda, Pedro Sánchez va anunciar que compareixerà al Congrés el 27 de novembre. Tothom vol fixar el seu relat davant l’opinió pública. Mentrestant, el dia a dia de la postemergència avança enmig de la desconfiança. La paraula que citen fonts pròximes al Consell de Ministres és desesperació, amb referència al suposat retard en la presa de decisions concretes o en les ordres de la Generalitat, que continua tenint el comandament, als ministeris per escometre les tasques de reconstrucció, com la llista amb les carreteres on calia intervenir que el ministre Puente estava esperant. No han agradat gaire algunes absències de Mazón de les reunions del Cecopi, en què gairebé sempre hi ha un ministre o un secretari d’Estat de manera presencial. O aquell primer dissabte en què el cap del Consell va passar unes quantes hores tancat amb el seu nucli dur preparant una intervenció, mentre el ministre de l’Interior esperava que es reunís el Cecopi.
El cap del Consell ha lligat el seu futur al fet de liderar aquesta reconstrucció, per a la qual demana al Govern 31.000 milions. L’Executiu ja ha posat sobre la taula 14.373 milions en ajudes. Fonts ministerials, amb tot, veuen amb preocupació el baix percentatge d’execució del capítul 6 (inversions reals) en els pressupostos de la Generalitat, un 22,84% en els nou primers mesos de l’any. Qüestionen obertament la seva capacitat per a aquest desafiament.
Primer canvi en el Gabinet de Mazón
Notícies relacionadesL’anunciada crisi de govern de Carlos Mazón per adaptar l’arquitectura política a la reconstrucció després del pas de la dana està costant més del que es preveia. Mentre busca, negocia i encaixa els perfils, ahir a la nit Presidència anticipava un primer canvi: Susana Camarero assumeix la representació que fins ara exercia Ruth Merino. Totes dues, per ara, mantindran les competències: Camarero, com a vicepresidenta i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Vivenda, i Merino, com a titular d’Hisenda, Economia i Administració Pública. Camarero exercia, de facto, la representació del Consell per la confiança del president i el seu paper central (forma part del Cecopi) en tot el que té relació amb la postemergència.
Mazón va anunciar que hi haurà una vicepresidència transversal de Reconstrucció i una Conselleria d’Emergències. No hi ha data.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034