Una federació dividida
Pedro Casares, diputat i secretari d’Economia i Transformació Digital, que està al capdavant del corrent crític en el PSOE de Cantàbria, aspira a disputar el lideratge a Pablo Zuloaga en la gran batalla que significarà el congrés regional que es preveu que se celebri la pròxima primavera.
"Amb ganes d’anar a Sevilla". Així estan en la federació socialista a Cantàbria. El partit s’ha vist embolicat en les últimes setmanes en tensions internes que preludien el que es viurà després del Congrés Federal fixat per a entre el 19 de novembre i l’1 de desembre a Sevilla.
Després del conclave federal comença el degoteig dels congressos regionals. A Cantàbria, la direcció que encapçala Pablo Zuloaga encara no ha fixat el calendari per al seu congrés regional, tot i que es preveu "per a la primavera".
Serà aleshores quan el corrent crític amb Zuloaga, liderat pel diputat Pedro Casares amb –entre d’altres– l’alcaldessa de Castro Urdiales, Susana Herrán, intentarà aconseguir el control del partit. L’actual secretari d’Economia i Transformació Digital del PSOE ha informat de les seves intencions a la cúpula socialista, de la qual forma part des del 40è Congrés Federal celebrat a València.
Pugna pel lideratge
Després de les eleccions de maig del 2023 que van fer fora el PSOE de l’Executiu càntabre, on eren el soci minoritari del Govern que presidia Miguel Ángel Revilla, el corrent crític amb la gestió de Zuloaga va creure que era el moment per renovar el projecte.
Una pugna pel lideratge del partit regional que s’havia postergat pel fet d’estar en el Govern. Però ara en l’oposició i després de la pèrdua de poder local amb la sortida de diversos alcaldes, els crítics entenien que tocava "moure" el partit. Anys enrere no ho havien fet, diuen, per la "irresponsabilitat" de "trencar" el partit mentre està en el Govern, però ara "és el moment per enfortir l’estructura".
I en això han estat treballant fins que va arribar la convocatòria del Congrés Federal i tocava elaborar la llista dels delegats que aniran a Sevilla. Van veure l’oportunitat de poder testar el partit i, malgrat haver quedat com l’única federació que va portar a les urnes els elegits, els crítics van guanyar i van imposar el seu criteri.
La votació –que es va decantar només per 29 vots en favor dels crítics– va projectar una federació dividida. Un repartiment al 50% entre els crítics i els oficialistes, però que els primers creuen que és a favor seu, perquè alguns que aquesta vegada els van negar el suport els el donaran quan Casares opti per liderar el partit. També perquè hi ha militants que consideren que es van equivocar al contravenir la intenció de Ferraz de no obrir disputes regionals fins després de Sevilla.
Per la seva banda, des de la direcció que encapçala Zuloaga lamenten aquests moviments, perquè creuen que quan s’està en l’oposició toca construir una alternativa. Sobretot, indiquen, després que en les eleccions autonòmiques sumessin un diputat regional més i gairebé 10.000 vots més. En les generals del 23J el PSOE va quedar com a segona força, darrere del PP.
Partint que els dos corrents recolzen el projecte que lidera Pedro Sánchez, la disputa rau en qüestions territorials. Per això als crítics se’ls acusa d’anteposar interessos "personals" i de "fracturar el partit", perquè comporta "afavorir" la dreta. "Hi haurà una pugna", vaticinen en el PSOE càntabre ara que la secció "crítica" ha sortit a l’escena. "Després de la tempesta" de fa unes setmanes, en la federació hi ha "certa calma" fins que passi el congrés federal. De moment esperen que arribi el congrés regional i es posi sobre la taula la veritable disputa per la Secretaria General.
Zuloaga acudeix a les dades per defensar el seu llegat i apunta que la caiguda del vot electoral del PSOE a Santander –feu de Casares– davant el 33% d’increment del vot a Cantàbria es deu a la direcció vigent. "El Partit Socialista a Cantàbria ha vist com el seu suport s’incrementava un 33% mentre queia en molts llocs i, evidentment, a Santander. Aquesta és una circumstància que s’haurà de debatre en el futur", va afirmar Zuloaga.
La federació càntabra no havia generat gaires "maldecaps" a Ferraz, fins ara, al ser l’única que no va aconseguir una llista de consens per al congrés federal i anar a les urnes per decidir els delegats. Aquella situació va obligar Ferraz a prendre una decisió davant els recursos en el resultat electoral. Finalment va dictar a favor dels crítics i va decantar la balança de manera que va perdre Zuloaga.
Notícies relacionadesPenes internes
Davant les convocatòries electorals, Pedro Sánchez sempre ha reservat un lloc per visitar Santander durant la campanya electoral. I, tot i que la imatge era d’unitat, fa temps que la federació càntabra està immersa en penes internes. A l’espera que es fixi la data oficial per al congrés regional, totes les parts vaticinen que a la primavera hi haurà una disputada contesa per la secretaria general.
- De l’inquilí al propietari: deu cares de la crisi ¿Quin és el seu problema principal? ¿Què vol de les institucions?
- El clàssic de la Lliga F Un Barça juganer traumatitza el Madrid amb una lliçó de futbol
- Les conseqüències de la dana El Cecopi i l’Aemet desmenteixen Carlos Mazón
- Radiografia del dèficit habitacional Europa fracassa en el seu intent de regular el mercat de la vivenda
- Radiografia del dèficit habitacional El preu del lloguer puja el doble que el salari dels joves
- Per salvar el planeta caldrà un bilió de dòlars anuals
- La meitat de les víctimes de la dana van morir en plantes baixes o en garatges
- Cau una banda vinculada al càrtel de Sinaloa que va assassinar un home a BCN
- Vuit persones mortes per accidents de trànsit en un cap de setmana negre
- Catalunya obre quatre centres d’atenció actius les 24 hores