Mazón escull un militar per rellançar el seu Govern
El dirigent popular afronta la nova etapa després de la crisi de la dana de la mà del nou vicepresident de Recuperació Econòmica i Social
Amb més de 8.000 efectius desplegats pels 69 municipis colpejats pel temporal i les terrorífiques conseqüències, l’encarregat de dissenyar des de la Generalitat la seva recuperació serà un altre uniformat, en concret, un tinent general de l’Exèrcit de Terra, Francisco José Gan Pampols. El president valencià Carlos Mazón recorre, en un moment baix del seu crèdit polític, a un representant de la institució que s’ha fet càrrec de les tasques més àrdues sobre el terreny i després d’algun xoc verbal amb un altre cos militar: l’UME.
El nou vicepresident de Recuperació Econòmica i Social serà la peça principal del puzle amb què Mazón afronta la nova etapa oberta després de la crisi de la dana i de la qual encara falta conèixer alguns detalls. Entre les funcions de Gan estarà presidir la Comissió Interdepartamental encarregada d’organitzar i coordinar tots els departaments del Consell orientats a aquest procés, al qual l’actual president ha fiat el seu futur polític. Una altra de les funcions serà desenvolupar un pla de protecció per afrontar possibles catàstrofes naturals que suposin riscos per a la població.
El seu nomenament ha sigut celebrat pel PP –inclòs el líder nacional, Alberto Núñez Feijóo–, davant la fredor de l’esquerra que va insistir a apuntar que el problema és Mazón.
L’anunci suposa revelar un dels càrrecs clau dins del nou organigrama que prepara Mazón i que ha anat avançant a comptagotes. La seva designació és el tercer moviment d’una remodelació que encara no s’ha completat. Diumenge passat es va confirmar que l’altra vicepresidenta, Susana Camarero, serà la portaveu del Govern valencià, i dilluns es va informar de la incorporació de Marián Cano com a nova consellera de Turisme i Indústria en lloc de Nuria Montes, i falta per conèixer qui ocuparà la nova Conselleria d’Emergències i Interior que va anunciar el cap del Consell a les Corts divendres.
Missions exteriors
Nascut a Figueres el 1958, Francisco José Gan Pampols va ingressar el 1975 a l’Acadèmia General Militar (Saragossa) i durant la seva carrera ha anat ascendint de grau fins a tinent general el 2016, i un any després va ser cap de la caserna de Bétera. En l’actualitat es troba en situació de retir per haver complert l’edat reglamentària per fer-ho el 2019.
Les funcions de reconstrucció no li són del tot noves: el 2007 va ser nomenat cap de l’equip de Reconstrucció Provincial a Quala i Naw, a l’Afganistan, on va estar destinat. No ha sigut la seva única missió exterior en els seus anys de servei en operacions de manteniment de pau. Així, va participar el 1995 com a cap d’operacions de l’AGT Aragó a la Missió de les Nacions Unides a Bòsnia i Hercegovina, el 1996 va ser cap d’operacions de SPABRI I com a membre de l’OTAN a Bòsnia i Hercegovina i en els anys 2000-2001 es va incorporar com a cap d’Estat Major Operatiu de la Brigada Multinacional Oest a Kosovo.
‘Al filo de lo imposible’
El tinent general Gan Pampols és llicenciat en Ciències Polítiques i Sociologia per l’UNED, i doctor honoris causa per la Universitat Catòlica de València. També és membre del Cercle Cívic d’Opinió. A més, està en possessió de diverses condecoracions civils i militars; entre aquestes figuren la Gran Creu del Mèrit Militar, la Gran Creu de l’Ordre del Mèrit de la Guàrdia Civil i la Reial i Militar Ordre de San Hermenegildo, així com 10 creus blanques més al mèrit militar.
L’exposició mediàtica no li és aliena, ja que durant aquests mil dies de la invasió russa d’Ucraïna o l’any de guerra a Gaza ha despuntat com a analista de referència en desenes de tertúlies de televisions i ràdios.
A més, fa 25 anys, Gan Pampols va entrar en la història de l’alpinisme al ser el primer muntanyenc espanyol, i el cinquè del món, a conquistar els tres pols de la Terra: el pol sud geogràfic a l’Antàrtida, el pol nord geogràfic a l’Àrtic i coronar els 8.848 metres de l’Everest. Una gesta que Curro Gan, com l’anomenen els seus amics, va completar al capdavant del Grup Militar d’Alta Muntanya (GMAM) en el marc del mític programa de TVE Al filo de lo imposible, de Sebastián Álvaro, que va batejar el seu amic com "el general aventurer".
Notícies relacionadesÁlvaro, en un article a la revista Desnivel en el qual resumia els nou anys en què Gan va col·laborar amb Al filo, explicava que aquest general de la generació de militars sorgida amb la democràcia "és un dels grans aventurers del segle XX". I és que ha ascendit quatre dels 14 vuitmils, ja que a l’Everest cal sumar altres cims de l’Himàlaia com el Nanga Parbat, el Gasherbrum I i el Shisha Pangma. Álvaro explicava que durant les ascensions "Gan tant et donava una lliçó sobre míssils com et recitava l’últim poema de Sabina o discutia apassionadament sobre l’estratègia del gran Alexandre el Gran en la batalla de Gaugamela".
Està casat amb María Ángeles López Artal, gerent del Col·legi Oficial d’Economistes d’Aragó, i té dos fills. Fins ara residia a Saragossa, tot i que passava llargues temporades a València.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- Tres hores que van canviar el Barça
- Mazón escull un militar per rellançar el seu Govern
- Sebastián Álvaro: "Viure amb les absències dels companys et fa envellir prematurament"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim
- Primera denúncia davant la fiscalia a BCN per tortures policials en la Transició