"A València som vitals"

Álex Payán, guàrdia urbà de Barcelona, ha mobilitzat una multitud d’efectius al poble de Benetússer, on han habilitat mig centenar de cases, el pavelló i la comissaria. "La gent continua traient fang. Quan veuen tothom treballant, ho agraeixen amb llàgrimes als ulls", afirma.

El policia Álex Payán, durant els treballs a Benetússer per netejar el llot. | EL PERIÓDICO

El policia Álex Payán, durant els treballs a Benetússer per netejar el llot. | EL PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Només un menisc trencat enmig de les tasques entre el fang i els deures de ser pare d’una criatura han obligat a una breu retirada de la València arrasada per la dana a Álex Payán, guàrdia urbà a Barcelona. Suma set jornades maratonianes a Benetússer, sense gairebé descans, embrancat en una intensa feina per coordinar desenes de policies desplaçats de diferents punts d’Espanya per socórrer els damnificats. Avui torna a la zona arruïnada per la gota freda, sense que la lesió el freni.

"Cada vegada que torno a Barcelona, vull tornar a baixar. Soc necessari a casa, però allà som vitals perquè, amb un dia de treball, deixem que algú torni a entrar a casa seva", justifica l’agent, artífex d’un ampli equip de voluntaris del qual s’ha posat al capdavant. La componen efectius de cossos policials de tot el país que hi acudeixen aprofitant dies de permís i de vacances.

Payán va començar implicant-se per un afany personal de sortir en auxili dels afectats, idèntic al de tants d’altres. Primer, es va enrolar en una expedició de 10 urbans de Barcelona que, davant el caos, van viatjar pel seu compte per comprovar les destrosses sobre el terreny. "He vist molts morts al carrer, però em va impressionar veure els bombers buscant cadàvers al Túria tot just entrar a València. Era la prova que la devastació era real", admet.

Rebre ordres i donar-les

Vist el desgavell inicial, Payán va obrir dos grups a les xarxes socials per encarrilar l’arrencada de solidaritat que es va gestar davant el desastre, també entre els policies. Ara compta amb uns 350 agents a través d’un canal i amb uns 200 en un altre. "Estan anant de 200 a 300 policies setmanalment, només del nostre grup. Hi ha hagut dies en què havia de gestionar 300 persones", xifra Payán. Calcula que poden haver netejat almenys 50 cases a Benetússer. "S’ha treballat molt bé per una raó molt clara: un policia està acostumat a rebre ordres i a donar-les", al·lega. També han arreglat el pavelló i la comissaria del poble, on el llot arribava "als genolls" i fins i tot va inundar el dipòsit on es custodien les armes, dona fe l’agent.

Payán i els seus companys de la Guàrdia Urbana han quedat al marge del replegament que l’Ajuntament de Barcelona va ordenar. "No ens afecta, el que volíem era aportar mans", aclareix. En el seu cas no han acudit per exercir l’autoritat, condició que perden fora de la seva localitat de treball, sinó per unir-se a les tasques de desenrunament.

"Per primera vegada en molts anys, sentim que la gent ens estima realment. Aquí ens hem enfonsat en la merda per treure-la –remarca–. La gent està a casa en un bucle extenuant de treball, destrossada, però continua traient fang. Hi havia moments en què, quan s’acabava la llum, giraven el cap, veien tothom treballant i no podien agrair-ho més. Ho feien amb llàgrimes als ulls".

Payán relata que, quan va arribar a Benetússer, uns 50 agents i bombers van haver de compartir una habitació de 40 metres quadrats en una escola. "No hi cabíem tots. Vaig conèixer l’intendent de la policia de Benetússer, Paco Márquez, i em vaig comprometre a netejar en tres dies el pavelló més gran que tingués si deixava que els meus policies dormissin allà". El poliesportiu no només es va desenfangar, sinó que s’ha convertit en la base d’operacions dels agents voluntaris.

Notícies relacionades

El repte per als agents ha sigut desbordant. "Va arribar un punt en què teníem 200 persones alhora que necessitaven ajuda", precisa l’urbà. "Els polítics i els comandaments d’allà no donen l’abast. És molt dur", corrobora.

En tot cas, Payán troba esperança en el suplici a què s’han llançat. "Soc agent des dels 20 anys, ja en porto 12 i, ara, m’he tornat a enamorar de la policia. Cap dels que ha vingut ha fallat i els meus responsables d’equip s’han deixat el llom", elogia. També ha palpat humanitat, indignació amb la classe política i companyonia entre cossos policials. En la seva absència, l’han suplert un agent de la Policia Nacional i un mosso d’esquadra.