Primera denúncia davant la fiscalia a BCN per tortures policials en la Transició
L’activista Blanca Serra porta el seu cas davant el ministeri públic de Memòria Democràtica / Els jutges han rebutjat fins ara totes les querelles
L’activista de l’esquerra independentista Blanca Serra, en nom propi i de la seva germana Eva, ja morta, va presentar ahir una denúncia per crims de lesa humanitat davant la delegada de la Fiscalia de Memòria Democràtica a Barcelona, Sara Gómez Expósito, per les tortures que van patir en dependències policials, tant a la capital catalana com a Madrid, durant les quatre vegades que van ser detingudes en la Transició.
El seu primer arrest es remunta al febrer de 1977, abans de les primeres eleccions democràtiques, i l’última, el març de 1982, amb Jordi Pujol com a president de la Generalitat, per portar un cartell amb el lema "independència". Les van acusar d’ultratge a la unitat d’Espanya. Però estaven fitxades des del setembre de 1975. "Et pegaven a la planta dels peus. No sabia que feia tant mal. Un cop em van trencar els dits del peu i no em podia posar les sabatilles", va recordar.
Notícies relacionadesLa germanes Serra han rebut el suport d’Òmnium Cultural i del col·lectiu de drets humans Irídia, més altres entitats memorialistes. És la primera vegada que es presenta una denúncia per tortures durant la Transició davant la delegada de la Fiscalia de Memòria Democràtica, dirigida a escala estatal per la fiscal Dolores Delgado. "M’ho he pensat molt perquè han passat molts anys. I jo no havia parlat gaire de les tortures. Però he fet el dol i crec que puc afrontar la situació amb més tranquil·litat", va explicar Blanca, nascuda el 1943. Dos són els seus motius: "Que la joventut ha d’estar al dia del que passa, ha passat i passarà", i per "reivindicar justícia".
Blanca i la seva germana Eva van ser militants en organitzacions de l’òrbita independentista i antifranquista. Van ser detingudes a casa el 1977, 1980, 1981 i 1982 (les tres últimes amb la Constitució vigent). Primer eren conduïdes a la comissaria de Via Laietana, on eren torturades. En dues ocasions, van ser traslladades a la que era la Direcció General de Seguretat de l’Estat, a la Puerta del Sol de Madrid, on continuaven els maltractaments i els insults. Després del seu últim arrest, el 1982, el jutge de guàrdia de Barcelona en va decretar la presó provisional i van ingressar a l’antiga presó de la Trinitat. L’Audiència Nacional va ordenar la seva llibertat dies després.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim
- Primera denúncia davant la fiscalia a BCN per tortures policials en la Transició