Junqueras i la polèmica dels cartells aviven el debat a ERC

Els candidats a la secretaria general d’Esquerra intercanvien idees i retrets a sis dies de les primàries del partit

Junqueras i la polèmica dels cartells aviven el debat a ERC
3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Primer assalt. A sis dies per a les primàries d’ERC, els tres candidats al lloc de secretari general es van veure ahir les cares per primera vegada. Elisenda Alamany (Militància Decidim), Alba Camps (Nova Esquerra Nacional) i Alfred Bosch (Foc Nou) van debatre durant una hora i quart per mirar de convèncer els més de 8.000 militants que dissabte vinent decidiran la nova direcció del partit. No obstant, més que les propostes de cada llista, van ser la continuïtat d’Oriol Junqueras i la polèmica dels cartells els temes que van centrar el debat i van protagonitzar la part més agra.

La primera en posar la qüestió sobre la taula va ser Alamany, que va acusar Nova Esquerra d’estar al darrere de les "estructures B" i de voler "vetar" Junqueras com a líder del partit. "Hem de deixar enrere males pràctiques del passat que ens han fet passar vergonya", va afirmar la també líder dels republicans a l’ajuntament de Barcelona, que va assegurar que si guanyen les primàries faran una "comissió de la veritat" per aclarir responsabilitats.

A més, Alamany va acusar la candidatura de Camps i Xavier Godàs de fer "mal" al partit amb els seus atacs a Junqueras i voler empetitir-lo al mirar de prescindir del seu líder actual. "Està en joc ser un partit gran o petit, de pocs i convençuts o de la majoria", va ratificar la candidata, que va definir Junqueras com "el millor actiu" i, fent un símil futbolístic, va assegurar que renunciar a ell és com "fer fora Messi".

Camps es va defensar recordant que Junqueras era president del partit quan es van penjar els cartells de l’Alzheimer i que Alamany participava de les reunions de la cúpula. "Hi ha hagut una omissió de responsabilitats flagrant", va asseverar després de demanar als de Junqueras que deixin d’"instrumentalitzar" la qüestió per aconseguir "un poder que ja tenien". "¿El president del partit on era?", es va preguntar, mentre retreia al tàndem Junqueras-Alamany l’ús del terme "comissió de la veritat", per la seva vinculació amb "els processos de dictadura i les vulneracions de drets humans".

Així, la candidata a secretària general de Nova Esquerra també va acusar la llista de Junqueras de "personalista" i va apostar per "nous lideratges". "Ho centreu tot en una persona, això és molt poc republicà", va rematar. A més, Camps va voler recordar la duresa feta servir per Junqueras en l’acte de presentació de la seva proposta a Olesa de Montserrat per rebatre l’argument que només la seva candidatura ha entrat en el fang contra els seus adversaris.

Bosch, per la seva banda, també va posar en dubte el paper del president del partit en aquesta polèmica i va demanar una auditoria externa. "¿Si no es va assabentar de res, és la millor persona per liderar el partit? ¿Volem una persona amb aquest perfil, que diu que passava per allà?", es va preguntar.

Els pactes amb el PSC

No obstant, l’exconseller va mirar d’allunyar-se d’aquesta polèmica que enfronta les dues principals candidatures republicanes i va buscar diferenciar-se amb un discurs més independentista i presentant un pla de mesures per aconseguir la ruptura amb Espanya de cara al 2030. Així mateix, Bosch va mirar d’equiparar els seus contrincants i els va retreure els pactes amb els socialistes, al Congrés, al Parlament amb la investidura de Salvador Illa i també a l’Ajuntament de Barcelona.

"Estem empatxats de PSOE, ens prenen el pèl i de socialistes només en tenen el nom, ens allunyen de la república", va asseverar després de criticar també que l’actual líder dels republicans a Madrid i afí a Junqueras, Gabriel Rufián, utilitzi la llengua castellana al Congrés dels Diputats.

Notícies relacionades

En aquest punt, Camps va aprofitar per fer públic que va votar en contra de la investidura d’Illa en la consulta interna a la militància de l’estiu passat i per reivindicar que la seva candidatura la integren partidaris de les dues opcions, malgrat tenir el suport de l’executiva que va forjar el pacte, encapçalada llavors per Marta Rovira.

Bosch també va voler aprofitar per treure pit que Foc Nou és l’única opció amb una dona al capdavant, Helena Solà, que aspira a la presidència. "No és el mateix anar en una candidatura encapçalada per un home que per una dona. Vosaltres sou aquí com a segones", va etzibar.