Sánchez aplana els Pressupostos i allunya una remodelació del Govern
El president realitzarà avui al matí una declaració institucional per anunciar formalment la substitució de Teresa Ribera per Sara Aagesen com a nova ministra de Transició Ecològica
La llarga jornada de dijous passat va concentrar gairebé tots els elements d’aquesta endimoniada legislatura. Una negociació molt difícil amb els socis parlamentaris del Govern, que responen a ideologies diferents i en ocasions incompatibles. Un pacte d’última hora, quan tot s’encaminava al fracàs. I un implicat en una trama corrupta que afecta el PSOE i l’Executiu declarant davant el jutge que bona part dels màxims dirigents socialistes, inclòs Pedro Sánchez, estaven implicats en l’escàndol. "Ha sigut una setmana molt complicada. Alguns ja salivaven pensant que l’Executiu podria fins i tot caure. Però tot ha acabat com havia d’acabar", explica un important líder autonòmic.
Mentre el presumpte capitost de la trama Koldo, Víctor de Aldama, assegurava dijous a l’Audiència Nacional que el president Sánchez havia demanat conèixer-lo per agrair-li la seva feina, que va entregar en mà 15.000 euros al secretari d’Organització del PSOE, Santos Cerdán, que va planificar un sopar finalment avortat de Sánchez i diversos ministres amb la vicepresidenta de Veneçuela, Delcy Rodríguez, i que fins i tot havia col·laborat per a la CIA, a poc més d’un quilòmetre del lloc en el qual llançava totes aquestes acusacions, al Congrés dels Diputats, els socialistes intentaven aconseguir una cosa que semblava gairebé impossible: posar d’acord Junts i ERC, el PNB i Podem entorn de la reforma fiscal.
Si la contundent declaració del comissionista del caso Koldo, que no va aportar cap prova del seu relat, va fer flaquejar en algun moment els socis en el seu suport a l’Executiu, no ho van evidenciar. Passat el migdia, es va donar a conèixer un pacte amb Podem que desbloquejava la reforma fiscal i donava oxigen a Sánchez. Els membres del Govern van assistir a aquesta cascada de notícies amb emocions contradictòries. Indignació per les presumptes "mentides" d’Aldama. Burla pel contingut de la seva exposició davant el jutge. "¡Quina inventada! L’estratègia de defensa d’aquest personatge és la mentida", va dir el cap de l’Executiu. "Només li va faltar dir que col·laborava amb la TIA", va afegir divendres el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, en al·lusió a l’esbojarrada agència d’intel·ligència creada pel dibuixant Francisco Ibáñez dins de la sèrie Mortadel·lo i Filemó.
Però, per damunt de tot, el Govern va sentir alegria després d’haver aconseguit l’acord més difícil quan més ho necessitava. Tot això, un dia després que es desbloquegés el nomenament de Teresa Ribera com a comissària europea, frustrant la temptativa sense precedents del PP de boicotejar-la com a via per endossar-li a ella i no a Carlos Mazón, el president del País Valencià, la responsabilitat de la catastròfica dana que ha provocat més de 200 morts. Sánchez compareixerà avui a les nou del matí per anunciar formalment el relleu de Ribera al capdavant del Ministeri de Transició Ecològica per Sara Aagesen –actual secretària d’Estat.
L’aprovació de la reforma fiscal, que inclou mantenir l’impost als bancs i el compromís d’estendre més endavant el gravamen a les empreses energètiques, aplana la negociació dels Pressupostos, consideren a la Moncloa. "Anem pel bon camí", assenyala un membre del nucli dur de Sánchez. Els col·laboradors del president eviten anticipar escenaris ("partit a partit", diuen), però creuen que si han aconseguit posar d’acord el bloc d’investidura sobre el paquet tributari, un assumpte especialment sensible i ideològic en el qual els nacionalistes bascos tenen poc o res a veure amb partits com Podem, els comptes públics de l’any que ve haurien de ser "més senzills".
De moment, l’Executiu es prepara per presentar al desembre el nou camí de dèficit, la votació del qual es va retardar a finals de setembre a causa de l’anunciat rebuig de Junts. Els postconvergents han donat mostres d’estar disposats ara a recolzar aquesta iniciativa, mentre avança la negociació per al promès traspàs de les competències d’immigració a Catalunya. Només després arribarà la presentació dels Pressupostos, que en cap cas entraran en vigor l’1 de gener de l’any que ve.
Abans, no obstant, arribaran altres cites crucials a molt curt termini. Dimecres d’aquesta setmana, Sánchez compareixerà al Congrés sobre el tràgic temporal. Segons fonts del seu entorn, pot ser que el debat serveixi per canviar el seu discurs cap a un to molt més confrontatiu amb la gestió de Mazón, que el 29 d’octubre va enviar l’alerta a les vuit de la tarda, quan la província de València ja estava inundada, i va mantenir un llarg àpat en el reservat d’un restaurant sense cobertura amb una periodista per oferir-li dirigir el canal autonòmic À Punt.
Modest abast dels relleus
El PSOE celebrarà aquest pròxim cap de setmana el seu congrés a Sevilla. La direcció del partit té la intenció que sigui un conclave "molt avorrit", sense xocs orgànics i centrat en una ponència criticada per molts delegats per la seva falta de profunditat ideològica. Però també servirà per donar a llum la nova executiva socialista. S’esperen relleus per encarar aquesta nova etapa. La continuïtat de Cerdán com a secretari d’Organització, malgrat els recels que ha aixecat en moltes federacions socialistes, es dona per gairebé segura. Més encara després de les acusacions d’Aldama.
També hi haurà canvis en el Govern. Almenys, un. El salt de Ribera a la UE obliga Sánchez a emprendre una crisi en els pròxims dies. De moment, ja ha transcendit el nom de la seva substituta: Sara Aagesen, actual secretària d’Estat d’Energia. Com sempre, el president manté els seus plans en absolut secret, però en els últims dies s’ha instal·lat en l’Executiu i el partit la idea que no hi haurà més moviments davant la negociació dels Pressupostos. Si aconsegueix tirar-los endavant, Sánchez haurà blindat la legislatura, una cosa que reconeix fins i tot el PP, i podrà portar-la fins al 2027. Els col·laboradors del líder socialista no donen res per segur, però creuen que són més a prop que mai d’aquesta meta.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça
- Tennis Alcaraz i Badosa treuen la millor versió per ficar-se a vuitens a Austràlia