Sanz Roldán: "Es-Satty mai va ser informador del CNI"

L’exdirector de l’organisme critica ERC i Junts per insinuar que l’atac s’hauria pogut evitar

Sanz Roldán: "Es-Satty mai va ser informador del CNI"
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Amb els documents relatius a l’actuació del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) sobre els atemptats del 17A sense desclassificar, el general al capdavant del centre durant quatre legislatures, Félix Sanz Roldán, no va poder explicar ahir amb prou claredat per què l’espionatge espanyol no va ser capaç d’evitar els atropellaments de Barcelona i Cambrils, en els quals hi va haver 16 morts i 300 ferits. Tot i així, va utilitzar la seva compareixença davant la comissió d’investigació del Congrés per desmentir que l’imam Abdelbaky col·laborés amb el CNI i que l’Estat no evités l’atemptat podent fer-ho. "Es-Satty mai va ser col·laborador ni informador del centre. Mai", va assegurar Sanz Roldán.

El director del CNI va explicar que agents del centre van ser el 2014 a la presó de Castelló a visitar el que anys després es convertiria en l’imam que va captar els joves de Ripoll que van constituir la cèl·lula terrorista que va cometre els atemptats del 17 d’agost del 2017. Les trobades es van produir mentre complia una condemna per drogues per veure si estava sent víctima d’una radicalització o si pretenia radicalitzar el seu entorn, fenomen que llavors s’estava produint a les presons espanyoles, i que això no convertia l’entrevistat en col·laborador o informador del centre al sortir de la presó. I a preguntes dels diputats Pilar Calvo (Junts) i Jordi Salvador (ERC) va negar amb contundència que el CNI hauria pogut fer alguna cosa per evitar els atemptats i no ho hagués fet.

"Imaginar que hauríem pogut evitar la mort de 16 ciutadans i que no ho vam fer és una infàmia, una maldat i una vilesa", va dir a Calvo. A Salvador li va contestar que a una víctima li demanaria que el mirés a la cara i que li preguntaria "si hi pot haver alguna voluntat interessada" en ell o en els seus col·laboradors per "viure el que està vivint".

Es va negar a respondre a la representant de Junts si els atemptats van obeir a "una negligència" o a una "gran fallada" del CNI. "Vostè ja ho ha qualificat", es va limitar a respondre. Però abans ho havia admès a l’explicar que el centre analitza el que va passar per evitar atemptats futurs. Quan va arribar el torn d’ERC, que anava en la mateixa línia que la seva predecessora, va recordar que un confident és qui facilita informació sobre una investigació concreta i va negar que l’imam Es-Satty ho fos, tot i que, com altres forces i cossos de seguretat de l’Estat, el CNI el visités a la presó de Castelló.

Notícies relacionades

"D’això, cal aprendre’n"

"El CNI va fer tot el que va poder per evitar aquest atemptat i en va evitar molts. Només Déu sap quantes vides ha salvat el CNI. Sabem que de vegades hem sigut ineficaços", però també "sabem amb noms i cognoms a quants catalans hem salvat la vida". Al ser preguntat sobre si en la comissió de fons reservats sí que va admetre que hi havia hagut una fallada, va dir que no ho recordava. "Però la nostra missió és la seguretat d’Espanya i dels espanyols, que no hi hagi atemptats. Si es produeix algun és que els nostres adversaris van tenir més capacitat que el CNI per evitar-lo i d’això, cal aprendre’n", va assegurar.

Temes:

Espanyol CNI