El conclave socialista
El PSOE tombarà totes les esmenes al finançament català per protegir Illa
La direcció del partit i les federacions crítiques amb el nou sistema coincideixen que el congrés deixarà el conflicte en un segon pla
El nou projecte barra el pas al dúmping fiscal.
Amb l’ofensiva judicial que pateix l’Executiu i el seu entorn i la dimissió de Lobato, la consigna és «resistència» .
La ponència de la cita ha sigut criticada per alguns quadros per la seva presumpta falta de pes ideològic.
Pedro Sánchez havia dissenyat un congrés del PSOE tranquil, aliè als conflictes orgànics que solen protagonitzar aquesta mena de cites. "Molt avorrit", anticipaven amb un somriure els seus col·laboradors. Segons el guió fixat, el conclave que va començar ahir a Sevilla, que reelegirà el president del Govern com a secretari general per a quatre anys més, hauria d’estar centrat en el projecte i res més, amb el finançament autonòmic en primer pla després del polèmic model singular pactat a l’estiu pel PSC i ERC per investir Salvador Illa com a president de la Generalitat. Però no serà així. L’estranya i sobtada dimissió de Juan Lobato com a líder dels socialistes madrilenys, els plans de la direcció del partit per rellevar un bon nombre de barons i sobretot l’ofensiva judicial que pateix l’Executiu i el seu entorn, han provocat que s’hagi desplaçat el focus i que el partit hagi anat tancant files entorn de Sánchez. La consigna ara és "resistència".
No obstant, el finançament autonòmic continua com gran tema sense resoldre, ja que molts territoris deixen clar que no comparteixen la fórmula beneïda per l’Executiu central per a Catalunya, que, quan s’aprovi, si és que s’arriba a aprovar, suposarà la sortida de la comunitat autònoma del règim comú. Sobre el paper, el congrés hauria de ser l’escenari d’un xoc sobre aquest tema, i la direcció del PSOE hauria de donar suport al sistema català mentre que diverses federacions (de Castella-la Manxa a Extremadura, passant per Aragó i Castella i Lleó) deixarien clara la seva oposició. Però, de nou, tampoc serà així.
Malestar intern
Fonts tant de la cúpula del partit com dels territoris més crítics coincideixen que el finançament ha quedat en un segon pla, aparcat, i anticipen que no hi haurà grans conflictes a causa d’aquest assumpte. "No hi ha ambient per a això", explica un important líder territorial. Altres dirigents remarquen que l’objectiu passa per protegir Illa el màxim possible i no posar en perill, en cap cas, el seu acord amb ERC.
Fa temps que Sánchez i Illa intenten desactivar el malestar intern pel finançament. Dins de la ronda amb els presidents autonòmics que ha tingut lloc durant setmanes al palau de la Moncloa, el cap de l’Executiu i el president de la Generalitat van pactar que la seva reunió fos de les últimes, malgrat que al primer secretari del PSC li tocava en teoria el primer torn, segons l’ordre d’aprovació de l’estatut català, només posterior al del País Basc. El retard buscava que el finançament no monopolitzés totes les trobades.
Després va arribar la ponència del congrés socialista. El document, de 75 pàgines, ha sigut criticat per alguns quadros del partit per la presumpta falta de pes ideològic. En el cas del finançament, l’esforç per la falta de concreció ha sigut dissenyat al mil·límetre. No s’esmenta el pacte entre ERC i el PSC ni el discutit principi d’ordinalitat, que implica que les comunitats més riques no quedin amb menys recursos que les més pobres a l’aplicar la redistribució de recursos a la caixa comuna.
"Reformarem el sistema de finançament autonòmic garantint més recursos per a totes les comunitats autònomes, reforçant els serveis públics i compatibilitzant solidaritat i igual esforç tributari amb el reconeixement de les singularitats. El nou sistema implicarà un repartiment més just del finançament, tancarà el camí al dúmping fiscal i inclourà la creació d’un autèntic fons autonòmic per a la reindustrialització i la convergència de les rendes entre comunitats autònomes", assenyala la ponència. En paral·lel, l’Executiu es prepara per dotar les comunitats de més recursos a través del nou camí de dèficit, pas previ a uns Pressupostos de l’any que ve que ara semblen més a prop gràcies al recent pacte fiscal entre el PSOE i els seus socis parlamentaris.
"És infinitament millor del que esperàvem fa uns mesos", va dir dijous sobre la ponència el president de Castillla-La Mancha, Emiliano García-Page, que és, juntament amb l’aragonès Javier Lambán, el baró més crític amb el pacte entre el PSC i ERC.
El principi d’ordinalitat
"El finançament és un tema més", assenyalen fonts de la direcció socialista. Tot i així, la preocupació en els territoris resulta evident en vista de les esmenes presentades a la ponència. De les 6.000 que s’han registrat en total, unes 400 aborden aquest tema. Algunes van en el sentit oposat al sistema singular per a Catalunya. Per exemple, la dels militants d’Aragó: "Acceptar la singularitat d’un territori mai implicarà un règim de finançament singular més enllà dels que contempla la Constitució". O la de la Rioja: "Rebutgem l’assumpció del principi d’ordinalitat en el sistema de finançament autonòmic".
Notícies relacionadesLes esmenes es debatran i es votaran avui en les diferents comissions, però des de la direcció del partit es creu que les de finançament no tindran "cap recorregut". És a dir, que seran rebutjades i la ponència quedarà amb l’enunciat genèric original o amb alguna modificació que amb prou feines l’alter. En el PSC tenen la mateixa sensació. Segons fonts de l’executiva socialista, els únics canvis de pes en la ponència seran sobre els temes d’immigració i de memòria històrica.
Però això no treu que el xoc pel finançament s’hagi acabat. Només, continuen dient les mateixes fonts, "s’ha refredat". El 13 de desembre Sánchez reunirà a Santander els presidents autonòmics, la immensa majoria del PP, i allà, malgrat els esforços de la Moncloa per impedir-ho, s’abordarà el finançament.
- Drets del consumidor L’Europarlament estudia lleis contra el blanqueig ambiental i l’‘e-commerce’ xinès
- Un xou al passeig de Gràcia per a l’encesa nadalenca
- Maria del Mar Cugat: "L’Església ha d’afrontar el camí cap a la feminitat"
- Les dones reclamen més protagonisme en l’Església
- Reconeixement Les millors botigues de Barcelona