Múrcia demana un repartiment "just"

El dèficit que ha acumulat la Regió de Múrcia alimenta un deute creixent que ha arribat als 13.235 milions durant el segon trimestre de l’any. El seu president, Fernando López Miras, del Partit Popular, demana que el finançament també sigui "equilibrat, suficient i solidari".

Múrcia demana un repartiment "just"
3
Es llegeix en minuts
MARÍA JOSÉ GIL

La Regió de Múrcia ha agafat el relleu al País Valencià i s’ha convertit en l’autonomia que està més mal finançada. La seva aspiració és que hi hagi un nou model de repartiment del finançament que sigui "just, equilibrat, suficient i solidari".

La falta de recursos que rep la situa a la cua de totes les comunitats, mentre que el dèficit acumulat alimenta un deute creixent que ha arribat als 13.235 milions en el segon trimestre de l’any. L’endeutament ja representa el 32,2% del producte interior brut (PIB), segons les últimes dades publicades pel Banc d’Espanya.

Múrcia és, amb aquest percentatge, la segona comunitat autònoma més endeutada en termes relatius. Entre l’abril i el juny ha augmentat els crèdits en 1.163 milions en comparació amb el mateix període del 2023.

Inversions congelades

Els 13.235 milions que deu Múrcia pràcticament dupliquen el pressupost de la comunitat autònoma per al 2024. Gairebé el 80% ha arribat a les arques regionals a través dels crèdits que aporta en el fons de liquiditat autonòmica (FLA), cosa que converteix l’Estat en el principal creditor de la comunitat.

L’escalada del deute que ha tingut lloc durant l’última dècada manté pràcticament congelades les inversions de l’Administració regional.

El cap de l’Executiu regional, Fernando López Miras, ha sigut un dels presidents autonòmics més reivindicatius a l’hora de reclamar la reforma del sistema de finançament autonòmic al Govern central i també un dels més crítics amb la fórmula de la quota catalana.

El president autonòmic afirma que els ingressos destinats a la Regió de Múrcia estan "10 punts per sota de la mitjana nacional i fins a 30 punts per sota respecte a les comunitats més ben finançades". "El 2022, el finançament per habitant a la Regió de Múrcia va ser gairebé 900 euros inferior al de la comunitat més ben finançada. És a dir, si aquesta aportació per habitant s’equiparés, la Regió de Múrcia hauria d’haver rebut 1.374 milions d’euros més", es lamenta López Miras.

També defensa la creació d’un fons que minimitzi les diferències de finançament per habitant ajustat de les comunitats. "Aquest fons transitori –afegeix–, que alguns experts xifren en 2.340 milions d’euros, és una eina urgent que cal aplicar mentre no s’abordi la necessària reforma de l’actual sistema perquè les comunitats infrafinançades com la Regió de Múrcia no continuïn veient-se perjudicades i perdin recursos i competitivitat davant altres comunitats per l’enorme bretxa territorial i acumulin deute per l’infrafinançament".

La seva aspiració és que el nou model sigui "just, equilibrat, suficient i solidari". "I ha de ser –sosté el president murcià– fruit de les negociacions multilaterals en els fòrums adequats per fer-ho: el Consell de Política Fiscal i Financera i la Conferència de Presidents".

Queixa a Pedro Sánchez

En l’entrevista que va mantenir el 4 d’octubre a la Moncloa amb Pedro Sánchez, president del Govern, López Miras es va queixar que Múrcia és avui la comunitat "més mal finançada d’Espanya, la més infrafinançada", cosa que dona lloc a "un perjudici permanent" i a "un maltractament" als murcians, ja que reben gairebé mil euros menys que els espanyols més ben finançats, amb referència als càntabres, i gairebé 400 euros menys que la mitjana del conjunt dels espanyols.

També va traslladar a Sánchez el seu "rebuig" a un finançament singular per a Catalunya, perquè considera que farà que els murcians "comptin amb menys recursos".

Notícies relacionades

L’oposició retreu al Govern murcià la política de rebaixes fiscals que ha aplicat durant les últimes legislatures. Segons els càlculs fets per l’organització de tècnics d’Hisenda Gestha, la Regió de Múrcia ha deixat d’ingressar 1.400 milions d’euros durant els últims set anys per haver decidit reduir l’impost de successions i donacions.

Malgrat això, el president López Miras, delPP, defensa la seva política de rebaixes tributàries i afirma: "Els murcians han guanyat 1.400 milions d’euros. Les famílies de la Regió, sobretot les rendes més baixes, tenen 1.400 milions d’euros més gràcies al fet que el Govern regional no els els ha tret i no les ha fregit a impostos. Així és com veig jo les baixades de tributs. L’important en una situació com l’actual, amb els preus com estan, és no asfixiar més les famílies".