Cita a Valladolid
Sánchez blinda el seu nucli dur i aposta per l’equilibri territorial
Cerdán i Montero seguiran com a puntals de l’executiva
Els noms que s’hi incorporin anticiparan els relleus en les primàries de les federacions
Continuïtat i blindatge en una estratègia de resistència davant una tempesta judicial sobre la qual es preveu una escalada més gran. En la direcció federal donen per fet la continuïtat dels pesos pesants de l’executiva del PSOE, amb la vicesecretària general i vicepresidenta primera, María Jesús Montero, i el secretari d’Organització, Santos Cerdán, com a principals puntals. "Per dalt està tot tancat" i no es preveuen canvis, van traslladar fonts de la cúpula socialista ahir a la tarda, mentre el secretari general apuntalava el nou organigrama sortit del 41è Congrés Federal.
Entre els ministres que repetiran en la nova executiva hi ha la titular d’Educació i portaveu del Govern, Pilar Alegría, la preferida per Ferraz per rellevar Javier Lambán a l’Aragó.
Sánchez va mantenir un dinar amb els líders territorials en el qual no es van posar sobre la taula noms, però alguns barons sí que van obrir el debat sobre les funcions i el "per a què" de les secretaries en aquesta nova etapa. Sánchez va anar rebent tots els líders socialistes per tractar la composició de la nova direcció i fins i tot plantejar el projecte en el futur. Una altra de les peticions recurrents de les federacions té a veure amb els pesos i els equilibris territorials. A Ferraz defensen que ja es compleix en l’actual executiva i no variarà, escoltant les seves peticions de quota.
L’encaix de peces va fluir amb tots ells, però la situació a la federació andalusa, capitanejada per un Juan Espadas amb un creixent qüestionament intern, va generar problemes. Els dubtes sobre el futur del secretari general andalús de cara al futur congrés regional van encallar el tancament de l’executiva, ja que el pes i els noms de la seva federació depenen de la seva continuïtat. De fet, surten de l’executiva els seus afins María Nieves Ramírez i Ana María Romero.
En la direcció de Castella-la Manxa, fonts pròximes a Emiliano García-Page reconeixen el seu "aïllament" de les decisions de la cúpula socialista. La seva possibilitat d’influir en el nomenament de càrrecs, segons ironitzen, "és del 0,0%". De fet, Page va traslladar a Sánchez que decidís l’executiva com volgués, sense demanar-li que mantingués la seva quota en l’executiva. A més de la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez, de la federació castellanomanxega s’asseu en aquest òrgan Álvaro Martínez Chana, tot i que com a vocal, sense secretaria.
La majoria de barons esperaven mantenir la representació de les seves federacions. Una cosa que asseguren en alguns territoris, com és el cas de les Balears, on continuarà com a secretari de Transició Justa Marc Pons. Es va explorar la possibilitat que els socialistes balears també ocupessin la secretaria d’Igualtat, però en principi continuarà recaient en la ministra del ram, Ana Redondo. El PSC té garantida en els seus estatuts la presència en l’executiva del PSOE d’almenys un membre.
Canvis en la representació
On es preveuen canvis és en la representació del partit, que fins a aquest congrés ocupava Esther Peña, diputada al Congrés per Burgos. Com a substituta totes les mirades es dirigeixen a Enma López. Sánchez va fer saber la confiança que té en la regidora dels socialistes a l’Ajuntament de Madrid després de nomenar-la com a membre del comitè organitzador del congrés federal. Un càrrec pel qual ha estat exercint el paper de portaveu oficiosa del PSOE. Al costat de López s’hi espera un representant més de la federació madrilenya, ara dirigida per una gestora fins que Óscar López assumeixi les regnes.
En el cas de Galícia es posa el focus en les polítiques municipals i els seus alcaldes, amb Inés Rey (Corunya), ja amb seient en l’executiva per ser a la Femp, i Abel Caballero (Vigo), com a vocal. La federació asturiana compta a mantenir un dels seus membres en l’executiva, Iván Fernández (Pacte de Toledo), com també a Múrcia (Francisco Lucas Ayala).
El PP torna el cop
Notícies relacionadesEn l’obertura de la XXVII Intermunicipal que el PP celebra aquest cap de setmana a Valladolid, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, va replicar ahir el PSOE, que havia acusat Alberto Núñez Feijóo de tenir un «discurs colpista», i va dir que pretendre «acabar amb la dreta» sí que és tenir un «projecte colpista».
En la seva intervenció davant els alcaldes del Partit Popular, la número 2 de Feijóo va qualificar el 41è Congrés Federal del Partit Socialista, que se celebra aquest cap de setmana a Sevilla, de «cerimònia de la corrupció», i va afegir: «Amb l’únic que s’ha acabat ha sigut amb un tal Lobato. Sembla que quan clausurin el Congrés també hauran liquidat el PSOE de Suresnes».
- EDUCACIÓ PÚBLICA Catalunya impulsa aules temporals per a nens amb trastorns mentals
- La gran estrella de Sant Jaume brilla i acaba amb la polèmica
- Reforma polèmica Barcelona aprova la nova ordenança de circulació
- El conclave socialista El PSOE tombarà totes les esmenes al finançament català per protegir Illa
- BARCELONEJANT L’oli de Salvador Illa
- Violència en l’esport L’exgimnasta olímpic Gervasi Deferr, acusat d’abús sexual
- FUTBOL Ancelotti se sincera: "No he tret la meva millor versió"
- El Botafogo es corona a la Libertadores
- Reaccions. El tècnic, gran triomfador L’Espanyol de Manolo espanta la crisi amb golassos
- Les claus S’ha acabatla festa