Els cinc nous jutjats de BCN reduiran a un mes l’espera per a un judici ràpid

El reforç del pla contra la multireincidència preveu escurçar la demora de fins a 15 mesos a menys de 4 setmanes el 2026 / La Guàrdia Urbana tindrà accés a l’historial dels detinguts

Els cinc nous jutjats de BCN reduiran a un mes l’espera per a un judici ràpid
4
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Catalunya es posa les piles per aturar la multireincidència amb un nou jutjat de guàrdia per a delictes lleus, sobretot per a furts d’objectes amb un valor inferior als 400 euros, i quatre jutjats penals de reforç més per celebrar judicis ràpids per a delictes de fins a cinc anys de presó, com robatoris amb força o amb intimidació. La Generalitat calcula que aquest reforç judicial a Barcelona permetrà reduir els terminis perquè no superin el mes el 2026.

El president Salvador Illa es va reunir ahir al Palau de la Generalitat amb el ministre de la Presidència, Justícia i Relació amb les Corts, Félix Bolaños; l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el conseller de Justícia, Ramon Espadaler. Van aprovar el pla de xoc contra la multireincidència que ja es va començar a perfilar en la trobada a la Moncloa entre Illa i el president del Govern, Pedro Sánchez.

Al conclave d’ahir es va pactar posar en marxa aquests quatre jutjats penals de reforç amb quatre magistrats, lletrats de l’Administració de Justícia i 15 funcionaris, entre els quals hi haurà dos gestors, vuit tramitadors i cinc auxiliars. Actualment, hi ha 25 jutjats d’aquest tipus, per la qual cosa l’augment de personal es calcula que permetrà incrementar en 2.400 els assenyalaments anuals de judicis ràpids (que ara es demoren fins a 15 mesos), fins a obtenir una capacitat total de 8.550 vistes per any. En aquests moments, ja hi ha quatre jutges de reforç i, per tant, se n’hi sumaran quatre més. Tot això en col·laboració amb el Consell General del Poder Judicial i amb el Tribunal Superior Justícia de Catalunya, i amb una reserva de pressupost previst hi hagi o no comptes públics per al 2025.

A la capital catalana és on es registren entre el 55% i el 60% de tots els judicis ràpids celebrats a Catalunya. Aquests procediments s’encarreguen de resoldre assumptes relacionats amb alcoholèmies, furts (de més de 400 euros i de multireincidents condemnats prèviament amb tres delictes lleus), robatoris, lesions o violència masclista, entre d’altres.

La instrucció dels judicis ràpids es porta a terme en la mateixa guàrdia després que el detingut passi a disposició judicial, si no té una especial complexitat la seva investigació i implica delictes que comporten penes de fins a cinc anys de presó. El judici es fixa al mateix jutjat de guàrdia, on el fiscal també procedeix a presentar el seu escrit d’acusació.

Sobre els tres jutjats de guàrdia per a delictes lleus, n’hi ha un que és permanent, un altre que és temporal que es convertirà en estable, i un d’últim de nova creació. El pronòstic de la Generalitat és que amb aquests tres jutjats de guàrdia, la capital catalana pugui assumir 18.000 judicis immediats a l’any, un 50% més, i reduir el temps per als assenyalaments dels vuit mesos actuals a un mes vista de cara a finals del 2026.

D’altra banda, amb més jutjats de guàrdia per a delictes lleus, que inclou el judici per furts de menys de 400 euros, amenaces, coaccions o lesions lleus, es calcula que es podrà reduir el col·lapse que hi ha Barcelona, ja que concentra prop d’un 47% dels delictes d’aquestes característiques.

Accés policial a antecedents

En aquest acord hi ha una altra novetat. I és que la Guàrdia Urbana de Barcelona tindrà accés als historials dels delinqüents per multireincidència a partir del març del 2025. Així, els agents podran saber si el detingut compta amb antecedents delictius, de quina naturalesa, i analitzar si se li ha d’aplicar l’agreujant de multireincidència que dicta el Codi Penal.

Aquesta mesura es podrà fer efectiva gràcies a una modificació legislativa i permetrà fer un ús més eficient de les agendes d’assenyalament de judicis i evitar carregar-les innecessàriament, cosa que repercutirà de manera positiva en la reducció dels terminis de tramitació d’una causa. La Guàrdia Urbana remet al jutjat, sobretot, casos relacionats amb delictes de circulació, en especial alcoholèmies o conducció sense carnet de conduir en regla.

El ministre Bolaños va remarcar la col·laboració entre el Govern, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per crear aquest pacte, el compliment del qual s’anirà valorant cada semestre en una comissió de seguiment. "Tots som conscients d’un increment molt significatiu de delictes lleus, poc greus, gairebé sempre sense incidència física en les persones, però que provoquen una percepció d’inseguretat que genera malestar en la ciutadania", va asseverar.

El conseller Espadaler també va posar en valor els serveis públics i la col·laboració entre les administracions, que no només "suma, sinó que multiplica". "Cal aturar un problema que identifiquen els estudis demoscòpics en la percepció de seguretat, que té la raó de ser en el fenomen de la multireincidència", va assenyalar.

"Forat negre"

L’alcalde Collboni va entonar una frase que segons el seu parer corre per la capital catalana, que és la que els delinqüents "entren per una porta i surten per l’altra", per la falta de rapidesa en la celebració dels judicis. Collboni va asseverar que, per revertir-ho, s’ha reforçat la policia i que hi ha un 7,5% més d’investigacions i detencions gràcies a la col·laboració policial, ja que aquest any es tancarà amb 94.000 intervencions. "La multireincidència és el principal forat negre de seguretat a Barcelona", va sentenciar.

Notícies relacionades

Els comerciants de Barcelona i els advocats van qualificar de positiu el pla contra la multireincidència. Així, l’Associació del Passeig de Gràcia (APG) i Barcelona Oberta, que engloba els eixos comercials de la ciutat, consideren que aquesta mesura és "un avanç molt significatiu per als delinqüents que reincideixen en les seves activitats criminals".

El degà del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, Jesús Sánchez, també va assegurar, al seu torn, que el pla de xoc és "positiu per lluitar contra aquesta xacra que és la multireincidència".