Villarejo assenyala sense proves que l’Estat "podria haver evitat" el 17-A
El comissari jubilat atribueix les seves condemnes al fet que va alertar dels atemptats del 2017 / Junts veu "molt greus" les "revelacions"
El comissari jubilat José Manuel Villarejo va anar ahir al Congrés disposat a saldar deutes. Es va queixar que es digués general a Félix Sanz Roldán i va assegurar que ell no demanaria que el miressin a la cara per poder donar credibilitat a les seves paraules, com havia fet l’exdirector del CNI. Va insistir en el seu mantra: tots els seus problemes amb la justícia, pels quals ja ha sigut condemnat a més de 20 anys de presó, es deuen al seu arxienemic: el que va ser responsable de l’espionatge espanyol.
Quan es va centrar en l’assumpte per al qual se l’havia convocat, els atemptats del 17 d’agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, va reproduir la seva tesi: "Es van poder evitar". I va afegir tot seguit: "Mai he dit que l’Estat va provocar l’atemptat. El que dic és que el podria haver evitat", va assegurar quan el portaveu d’EH Bildu, Jon Iñarritu, li va demanar proves de les seves paraules, una petició gens fútil en una persona acostumada a gravar totes les seves converses i a anotar a les seves agendes les seves trobades.
Però malgrat els esforços del diputat no hi va haver manera que el compareixent sortís del fet que se’l perseguia perquè va voler destapar el rei emèrit i perquè va denunciar que els diners pagats en segrestos es perdien. Va justificar la seva hipòtesi sobre els atemptats catalans en el fet que el 2015 va alertar que un informador seu li va parlar d’algú, que mai va identificar com a Abdelbaki Es Satty –l’imam que va adoctrinar els joves de Ripoll–, però sí que li va dir que havia estat a Bèlgica i que treballava per als serveis secrets marroquins. Necessitava anar a Catalunya per aprofundir en les seves sospites, però el CNI va negar rellevància a la informació.
"Se li’n va anar de les mans"
Malgrat que el mateix Villarejo admet que Es Satty no havia sigut esmentat, va indicar que la seva alerta resulta suficient per concloure que els atemptats podien haver-se evitat. A partir d’aquí va afirmar que "l’Estat no permetria un atemptat, sinó que el CNI tenia comandos virtuals per ensenyar a la ciutadania que es treballa [amb el seu arrest posterior] i un d’ells era el d’Es Satty". Tampoc és que no volgués evitar-los, sinó que va ser "una negligència". També va dir que els atemptats obeïen que a "Sanz Roldán se li’n va anar de les mans"
Junts, des de fa temps, mira de provar una vinculació entre el CNI i els autors dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Aquesta "revelació" de Villarejo, segons Junts, és d’"extrema gravetat" i hauria d’haver mobilitzat ja el president de la Generalitat, Salvador Illa. "Si no pren cap iniciativa, ho entendrem com a complicitat", va avisar el secretari general del partit, Jordi Turull, informa Carlota Camps.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034