Sánchez defensa una reforma de la Constitució per blindar drets

Illa apunta a l’accés a un habitatge digne com el principal dèficit en el desenvolupament del text / Armengol apressa a fer efectiu l’article 47

Sánchez defensa una reforma de la Constitució per blindar drets
4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El president del Govern, Pedro Sánchez, va defensar ahir una reforma de la Constitució per blindar drets que veu en perill davant governs autonòmics "negacionistes". Abans de participar en l’acte del 46è aniversari de la Carta Magna, Sánchez va posar èmfasi que aquesta norma màxima es compleix ara a totes les autonomies, especialment a Catalunya, amb un Govern socialista després de 14 anys amb l’independentisme al poder. No obstant, va proposar que s’aprovin retocs per fer front a les accions d’alguns executius autonòmics del PP en aliança amb Vox.

"El que estem veient a moltes autonomies i municipis són governs absolutament negacionistes, que són fins i tot més perillosos que l’emergència climàtica, perquè neguen l’assessorament tècnic i l’evidència científica i fins i tot presumeixen de la retallada de serveis públics que són essencials davant les emergències climàtiques", va dir Sánchez, en una clara crítica al Govern valencià liderat per Carlos Mazón per la seva gestió de la dana. El president del Govern es va referir a tres articles concrets de la Constitució, el primer, el 45, per fer un ús racional dels recursos naturals per garantir la qualitat de vida.

Buscar el consens

Va citar també l’article 47, relatiu al dret a l’habitatge, per assegurar que continua sent un dels principals objectius del Govern i recordar que serà una qüestió que s’abordarà en la Conferència de Presidents del 13 de desembre que es farà a Cantàbria. De la mateixa manera, es va referir també a l’article 49, relatiu a les persones amb alguna discapacitat i que s’ha reformat per consens.

Per a Sánchez, la millor manera de defensar la Constitució és complir-la. "Ara tots els territoris estan complint la Constitució, a diferència del que va succeir en el passat", va afegir el president, en una al·lusió velada a Catalunya, per a qui Espanya viu "un dels seus millors moments de la història contemporània", com reflecteixen les dades d’ocupació i creixement econòmic. Però el cap de l’Executiu, com Salvador Illa poc abans que ell, va reconèixer les dificultats per part dels joves per accedir a l’habitatge.

Illa, per la seva banda, va valorar haver fet ahir un pas més en el que ell mateix denomina la "normalització institucional". Després de reestablir relacions com a president de la Generalitat amb la casa reial, participar en els actes del 12 d’octubre i col·locar la bandera d’Espanya al seu despatx, cosa que no havien fet els seus predecessors independentistes en el càrrec, el líder del PSC va assistir al Dia de la Constitució a Madrid. Feia 14 anys, des del tripartit de José Montilla, que això no passava.

Durant unes breus declaracions al pati de la Cambra baixa, Illa va posar el focus en els problemes de l’habitatge, amb els joves patint condicions cada vegada més adverses per adquirir una casa, i va criticar el PP, sense citar-lo, per intentar "apropiar-se de la llei fonamental". El president de la Generalitat està intentant situar el seu pla d’habitatge en el centre de la legislatura catalana i centrar en aquest el focus més que no pas en el finançament singular.

"Queda molt per avançar en drets reconeguts en la Carta Magna, com per exemple en l’accés a l’habitatge", va assenyalar Illa, a més d’assegurar que assistir a la cita d’ahir suposa un "plaer". Des de l’arrencada del seu mandat s’ha esforçat per restablir vincles institucionals que considera que van quedar debilitats durant la dècada del procés, també com una manera de projectar que, malgrat que reclami un finançament que incomoda bona part dels presidents autonòmics, el seu compromís amb l’Estat és infrangible i no té res a veure amb reivindicacions com el referèndum i la independència.

"La millor manera de defensar la Constitució és no apropiar-se’n. És producte d’un pacte entre diferents per a aquest projecte comú que es diu Espanya. No ho fan bé els que se n’apropien. No l’entenen, i encara menys quan la fan servir com arma llancívola", va argumentar Illa sense esmentar el PP ni Vox.

L’exministre de Sanitat només va acceptar una pregunta. Sobre immigració, en un moment en què Junts exigeix al Govern que compleixi el seu compromís i procedeixi al traspàs "integral" a Catalunya de les competències en matèria de migració. "Tinc confiança que les coses aniran bé i no diré res més al respecte", es va limitar a contestar sabent que el suport als pressupostos dels postconvergents està en joc.

Afrontar "reptes urgents"

Notícies relacionades

La presidenta de la Cambra baixa, Francina Armengol, va avisar dels "desafiaments terriblement urgents" que cal encarar en un context que "no és precisament favorable" i amb un "Parlament plural" allunyat de les antigues majories absolutes. Davant aquest escenari, va apel·lar al consens que va permetre aprovar la Constitució el 1978 per lluitar contra la violència masclista o fer efectiu l’article 47 de la Carta Magna, que recull el dret a un habitatge digne.

"Celebrar el 46è aniversari de la nostra norma suprema ha de servir per recordar que és el nostre millor exemple d’èxit col·lectiu", va reivindicar Armengol, que va recordar que la situació el 1978 era "convulsa", amb l’estructura del franquisme encara vigent, amb una crisi econòmica i amb el terrorisme d’ETA "repuntant amb duresa". No obstant, va assenyalar que "estar a l’altura de les circumstàncies en aquell moment va significar posar-se d’acord" i construir "un lloc de trobada".