Alfonso Rueda: "Per Galícia, estic disposat a acords amb Pedro Sánchez"
¿Amb quin ànim acudeix a la Conferència de Presidents, on es reuneixen actors amb interessos tan antagònics i en una escena estatal tan polaritzada?
Tant de bo arribem a acords. Fa mesos que demanem la Conferència, i a mesura que avançaven els mesos es feia més necessària. Efectivament, arriba en un moment de molta crispació en què el president del Govern està centrat en altres preocupacions, però la seva obligació és que aquesta Conferència sigui útil. Intentem arribar a acords. Finançament autonòmic, vivenda, immigració i sanitat són els quatre temes a abordar. Crec que es pot arribar a acords globals en aquests quatre aspectes i, després, desenvolupar-los.
¿Està disposat a arribar a acords amb Pedro Sánchez, tot i que suposi donar aire al president i això no agradi al líder del seu partit, Alberto Núñez Feijóo?
Per descomptat. Jo crec que Feijóo, que va ser president autonòmic, té claríssim que si Pedro Sánchez fa una proposta que sigui bona per a una comunitat autònoma, cal acceptar-la. Estic segur que ell faria el mateix si fos president de comunitat autònoma. Jo no he rebut cap instrucció. ¡No acceptis el que t’ofereixin, perquè llavors blanquejaràs el president del Govern! En absolut. Ja ho vaig dir quan vaig estar a la Moncloa. Estic desitjant dir que Pedro Sánchez està fent coses per Galícia. Però també he de dir que, de tot el que li vaig plantejar, no en sé res. Per desgràcia, el president del Govern, almenys amb Galícia, no està disposat a arribar a cap acord.
¿Quines demandes porta a la Conferència de Presidents de divendres vinent, començant per la revisió del model de finançament autonòmic?
Que no hi hagi pactes bilaterals. Ha de reunir-nos a tots, posar els recursos a sobre de la taula i repartir-los. Jo a aquesta Conferència de Presidents aniré per defensar els interessos de Galícia, no els interessos del meu partit. Altres comunitats demanen que es financi per habitant, però jo demanaré que es financi per cost de serveis i buscaré aliats, perquè sé que les comunitats del nord demanen el mateix que nosaltres. Atendre una població dispersa i envellida ens costa 500 milions d’euros més que el que costa atendre una població més jove i més concentrada. Per tant, jo també tinc els meus costos i els posaré a sobre de la taula.
¿I en immigració?
Demanem coordinació. El que no podem fer és alleujar el problema evident que té les Canàries. El Govern no pot distribuir els immigrants i després deixar-los a la seva sort. Demanem que vinguin aquí els que realment es poden regularitzar i puguin treballar. És bo per a ells i és bo també per a nosaltres. Rebem la gent amb els braços oberts perquè necessitem cobrir llocs de treball en l’àmbit rural, en la construcció. Podríem donar-los formació i podrien estar treballant, però tota la tramitació administrativa no depèn de nosaltres. Entren a Espanya dient que són refugiats de guerra, després el Govern decideix que no, i, com que no els pot donar els papers, els deixa a la seva sort als nostres carrers.
¿I en matèria de sanitat?
És urgent allargar l’edat de jubilació dels metges fins als 72 anys i cal agilitzar l’homologació de títols estrangers. Hi ha titulacions de països que són homologables. El Ministeri [de Sanitat] no pot trigar fins a sis anys a concedir una homologació i, mentrestant, aquests metges, que fan falta a Galícia i a Espanya en general, no puguin exercir la seva professió durant tot aquest temps.
Pedro Sánchez va anunciar el cap de setmana passat una agència per construir vivenda pública.
Divendres vinent li demanaré que ens doni tots els recursos a les comunitats per construir les vivendes. I que no envaeixi les nostres competències.
Sánchez sembla disposat a esgotar la legislatura. ¿Creu que serà així i que a Feijóo se li farà llarga la travessia?
A qui se li farà llarga és a Sánchez i a Espanya. El país viu pendent de les decisions judicials, de les investigacions de l’UCO. Els indicis, pel que jo llegeixo, cada vegada són més consistents sobre qüestions que el Govern negava. El president i els ministres no estan pel que han d’estar, que és gestionar. Estan pendents dels ensurts, a veure com els pot afectar tot això. I, a més, no poden tirar lleis endavant. Cada votació en el Congrés és una aventura de final incert.
¿L’acte de divendres a Vigo per reivindicar l’AVE a Porto va complir les seves expectatives?
Sí. Volia oferir una imatge de solidesa. És una manera de cridar l’atenció que tenen la Xunta i la societat civil per exigir aquesta infraestructura. Continuarem pendents i serem exigents. En l’acte no vam nomenar ni vam criticar ningú, però el Govern de Portugal aposta per aquesta infraestructura, i demanem al Govern d’Espanya que faci el mateix. I, si hi ha un canvi de Govern, seré igual d’exigent. Seria gravíssim i una autèntica vergonya que el tren lusità arribés a la frontera gallega i que pel costat espanyol seguíssim com ara.
Sigui sincer: ¿creu que es farà l’AVE per Cerdedo?
Ara diré una cosa arriscada: l’objectiu més urgent que tenim ara és connectar-nos amb Portugal. Això és el que s’ha de fer; és un tren que no podem perdre. Ara que el Govern portuguès ha dit que el farà, nosaltres no podem fallar, i per no fallar cal començar a fer-lo ara, i, mentre parlem de fer dues infraestructures alhora, al final passarà el que ha passat fins ara: que no en farem cap. És molt més assequible que fer l’AVE per Cerdedo. Per tant, hem de fer-lo ja; després ja ens plantejarem altres coses.
¿Està tranquil pel que pugui passar a la factoria de Stellantis a Vigo després de l’anunci de la dimissió de Carlos Tavares?
No puc estar tranquil, perquè hi ha molta incertesa. Fixi’s en la repercussió que ha tingut en la borsa. Tinc una entrevista la setmana que ve amb els directius de la planta de Stellantis a Vigo. La Conselleria d’Indústria ja s’ha posat en contacte amb ells aquesta setmana. Els transmetré el nostre interès que es mantingui l’activitat i que es consolidin tots els projectes anunciats per a la planta de Vigo i que, per tant, també consolidaran la indústria auxiliar. I remarcaré que tota l’ajuda que els proporciona la Xunta, ja no només a la fàbrica de Stellantis, que també, sinó a totes les empreses de l’automoció, està condicionada a un requisit indispensable, que és la permanència de l’activitat a Galícia i, per tant, dels llocs de treball i de l’economia que generen.
Des de la Xunta estan disposats a impulsar una altra llei per aconseguir la competència de les alertes meteorològiques, com ja van fer per assumir les competències del litoral. El PP no ha sigut gaire bel·ligerant a l’hora de reclamar competències. ¿Per què té ara tanta pressa?
Notícies relacionadesEl que he fet és trepitjar una mica l’accelerador de demandes que feia temps que demanàvem. No crec que calgui fer com el BNG, que en demana moltes per poder dir que és el campió de l’autogovern. Jo vull competències de qualitat i útils. I, quan aconsegueixi aquestes, aniré a per les següents.
Si Galícia patís un fenomen meteorològic tan advers com la dana viscuda a València, ¿vostè hauria demanat la declaració d’emergència nacional perquè el Govern centralitzés la gestió de la crisi, com va proposar Feijóo que fes Mazón?
Esperem que mai passi això a Galícia. Si passa a Galícia i veig que amb les dades que tinc en aquell moment és necessari augmentar el nivell d’emergència perquè intervingui qui sigui, en aquest cas l’Estat o qui sigui per ajudar, no tindria cap dubte a fer-ho. Amb les dades que es tenien a València, no sé si eren suficients per sol·licitar aquesta petició.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034