El Govern vol imprimir el seu segella l’agenda heretada d’Esquerra
Les primeres lleis que es comencen a aplicar, com la de l’Estatut de Municipis Rurals, la de memòria democràtica i la d’erradicació de l’amiant, són un llegat de l’Executiu de Pere Aragonès
Dimecres es va posar al capdavant del pla de xoc per combatre la multireincidència, dijous va presidir la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya i divendres va celebrar el Dia de la Constitució a Madrid. El president Salvador Illa vol imprimir segell propi a una agenda del Govern que ell mateix ha reconegut que en bona mesura és heretada d’ERC.
Prova d’això és que, malgrat la seva aposta per la "normalització" institucional i dels vincles amb l’Estat i la priorització de carpetes que havien quedat en un segon pla, l’estabilitat està lligada al finançament singular i el camí legislatiu al Parlament beu de la que va deixar a mitges l’Executiu de Pere Aragonès.
Si abans Illa va ser, des de l’oposició, qui condicionava el Govern en minoria d’ERC, ara són els republicans i els Comuns els que intenten marcar el pas a la Cambra catalana a l’Executiu monocolor del PSC. És el peatge del pacte d’investidura, que Illa s’ha proposat assumir amb naturalitat sota l’argument de la "generositat" i la "flexibilitat" davant la necessitat d’arribar a acords amb els seus socis prioritaris. Paradigma d’això serà que aquesta setmana l’Executiu d’Illa aprovarà, sense tocar ni una coma, la llei de memòria que va quedar pendent en la passada legislatura i que es va comprometre amb ERC a repescar abans que s’acabés l’any.
El vaivé del Hard Rock
Però és que, a més, dimecres es votarà al Parlament la tramitació de la llei per eliminar els privilegis fiscals del Hard Rock. Es tracta del macroprojecte d’oci pel qual els socialistes van lluitar per donar el seu sí als pressupostos del 2023, tot un maldecap per als republicans. La seva defensa va ser després el motiu pel qual els Comuns van rebutjar recolzar els d’aquest any, fins al punt que es va avançar una convocatòria d’eleccions que va posar fi al mandat d’Aragonès. La pista d’aterratge que no va ser possible llavors per donar el toc de gràcia al polèmic complex, pot quallar ara per la necessitat aritmètica d’Illa.
No és aquest l’únic exemple de com el compàs de la legislatura el marca el llegat de l’anterior. La primera llei que s’ha començat a aplicar, amb la seva tramitació en aquesta nova etapa, és l’Estatut de Municipis Rurals. "És un dels millors treballs que va fer Aragonès", va reconèixer sense embuts l’actual president. Precisament dimarts passat ERC va registrar una altra proposició de llei per lectura única que va anunciar el mandat passat, el de la creació d’un cos d’acció català que caldrà veure si obté prou suport. I, en paral·lel, aquell mateix dia el Govern de la Generalitat va donar llum verda al projecte de llei per a l’erradicació de l’amiant abans de 2032, norma dissenyada i aprovada al maig pels seus predecessors en la Generalitat.
Enmig de la crisi pel pols per la presidència del partit, ERC mira de treure pit de la influència dels seus 20 diputats i posa en valor l’agenda del seu pas per la plaça de Sant Jaume. En l’Executiu, no obstant, consideren que cal donar marge a qui busca consolidar com a soci sabent que necessita donar-los oxigen per tenir després el seu suport als pressupostos.
"Arribarem a bon port", ha pronosticat la portaveu, Sílvia Paneque, que confia en el sí d’ERC, guanyi Oriol Junqueras o Xavier Godàs. Tot i que també hi ha la convicció a Palau que, heretat o no, al final és el Govern de torn el que acaba de rendibilitzar el que s’aprova, no qui va encunyar originalment la mesura.
El finançament singular
Amb aquesta realitat a sobre de la taula, en l’Executiu creuen que han aconseguit, durant els 100 primers dies de mandat, fer un pas de rosca al debat públic posant en el rànquing de prioritats temes com la vivenda, la seguretat i els serveis públics i deixant enrere d’altres com el del referèndum, que ni està ni se l’espera des que l’independentisme va perdre la majoria en les passades eleccions. No tenen en absolut la sensació d’anar a remolc. Això sí, el model de finançament singular pel qual lluita ara Illa és el que va rebutjar quan era líder de l’oposició i Aragonès el va presentar a so de bombo i platerets sense cap més suport que el del seu propi partit.
Notícies relacionadesERC ja ha advertit que, sense concrecions, no hi haurà nous comptes. I les concrecions depenen també del Govern de Pedro Sánchez. De la mateixa manera que Junqueras ha deixat caure que si recupera la presidència del partit tampoc hi haurà pressupostos si no se salden factures pendents acordades anteriorment, com la condonació del deute del FLA.
Els Comuns estiren la corda en matèria de vivenda a l’exigir una regulació per posar límit al negoci amb els preus de lloguers. En l’arrencada de la legislatura, Illa ha presumit de tenir una autopista per davant malgrat la seva minoria, mentre l’oposició es reorganitzava, però, passats els congressos de tots, el camí pot fer-se més costerut.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034