Puigdemont usarà els Pressupostos per lligar Sánchez
L’expresident forçarà l’Executiu a complir els pactes que encara estan pendents
L’expresident Carles Puigdemont trencarà avui el seu silenci. Des de la seva reaparició i fugaç fugida el 8 d’agost passat a Barcelona, les seves aparicions públiques es poden comptar amb els dits d’una mà i ja fa set mesos que no ofereix cap roda de premsa. L’última que va fer va tenir lloc el matí després de les eleccions catalanes, el 13 de maig. És per aquesta raó que cobra una especial importància la cita d’avui a les 11 hores al Press Club de Brussel·les.
Ni el moment ni el lloc són fútils. Es tracta del mateix emplaçament en el qual fa set anys va donar a conèixer la seva marxa d’Espanya després de la declaració unilateral d’independència fallida, i també on el novembre de l’any passat va anunciar l’acord amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez.
Després de reunir-se amb la cúpula de Junts desplaçada al lloc, Puigdemont farà balanç del compliment d’aquest pacte i de l’estat de les negociacions amb els socialistes, tant en el marc del Congrés dels Diputats com en el de la taula de negociació amb mediador a Suïssa. La conclusió és que el grau de compliment és extremadament baix, per la qual cosa segons diverses fonts de Junts, Puigdemont llançarà un avís a Sánchez de cara a la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat. Apunten que no es tractarà d’un simple toc d’atenció, sinó que el seu contingut portarà cua i inclourà una proposta. Tot i que des del partit insisteixen que negocien "peça a peça", desencallar els acords pendents de compliment és una exigència imprescindible per continuar pactant.
Inquietud
Entre les files postconvergents hi ha certa inquietud pels pocs fruits aconseguits, a més de per les dilacions en el compliment de l’acordat, i creuen que necessiten diferenciar-se més de l’estratègia seguida per ERC durant els últims anys. Junts espera poder lluir abans de final d’any la proposició de llei que ha de permetre el traspàs de les competències en immigració a Catalunya. Fa unes setmanes el secretari general, Jordi Turull, donava per fet l’acord i assegurava que només quedaven "serrells", però aquest dissabte continuava insistint que encara estan pendents aquests "serrells importants".
També el president de la Generalitat, Salvador Illa, va voler aprofitar una sessió parlamentària per celebrar que "ben aviat" Catalunya tindria les esmentades competències. No obstant això, l’acord es troba actualment encallat. Durant el cap de setmana hi ha hagut contactes entre els negociadors, però no s’ha sancionat encara el pacte. Sigui com sigui, Sánchez es va mostrar optimista durant les celebracions de la Constitució, on va confirmar que pensa presentar els pressupostos a principis d’any.
El català a la UE
Notícies relacionadesLa llista de deutes és llarga. La qüestió de l’oficialitat del català a la Unió Europea també aixeca suspicàcies entre els postconvergents. Junts acusa el Govern de no haver utilitzat totes les armes diplomàtiques per convèncer els seus socis europeus, ja que es requereix la unanimitat dels 27 estats membre per aconseguir-ho. Adverteixen que no es conformaran amb aconseguir el seu ús al Parlament Europeu, una cosa que consideren simbòlica. Els auguris tampoc són gaire bons en aquest punt, especialment després de la reunió entre el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, i la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, que es va tancar sense avenços per a la seva execució.
A Junts denuncien també que el Govern central no hagi desclassificat encara els documents del CNI sobre els atemptats de Barcelona i Cambrils del 2017. I a això s’afegeix que no hi hagi avenços sobre la seguretat de Puigdemont, ja que del Ministeri de l’Interior, amb Marlaska al capdavant, depèn que tingui escorta, i que l’expresident continuï sense poder beneficiar-se de la llei d’amnistia, tot i que està en mans dels jutges. Tot i que l’exoneració de les causes judicials del procés és el triomf més gran de la legislatura, tant per a Junts com per a ERC, no ha servit perquè el màxim dirigent de l’1-O torni a Catalunya.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.