El pacte del PSOE i Junts sobre immigració s’encalla en els NIE

El principal obstacle que retarda l’acord és definir qui té la potestat per concedir el número d’identificació

El pacte del PSOE i Junts sobre immigració s’encalla en els NIE

Fernando Sánchez

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Gairebé un any després d’haver-se segellat, el pacte entre el PSOE i Junts per al traspàs de competències en immigració continua encallat. El compromís ve de lluny, concretament de principis del 2024, quan Junts va salvar amb la seva abstenció dos decrets del Govern. No obstant, l’acord no especificava una data, ni tampoc deixava clares les matèries que inclouria, cosa que ha donat lloc a múltiples interpretacions contradictòries i xocs constants entre els dos partits durant tot aquest temps. Algunes d’aquestes diferències continuen mantenint-se en el dia d’avui.

Segons apunten fonts postconvergents a EL PERIÓDICO, el principal escull que retarda l’acord és qui té la potestat de concedir el número d’identificació d’estrangers (NIE). Actualment, el tràmit per a l’obtenció d’aquest document –equivalent a un DNI per a forans– es pot sol·licitar a les oficines d’Estrangeria o en comissaries de la Policia Nacional, que és l’encarregada de comprovar si el sol·licitant compleix tots els requisits. Després és el delegat o el subdelegat del Govern a la comunitat corresponent el que dona el primer permís de tres mesos –mentre es recull tota la informació– i el posterior, que s’ha de renovar anualment. Junts vol que tota aquesta gestió depengui de la Generalitat, a través dels Mossos i de la Conselleria d’Interior, i que aquesta pugui fixar les seves pròpies condicions.

Fonts del Govern consultades per aquest diari, mentrestant, reconeixen que aquest és un tema a debat, sobre el qual existeixen diferències, però no és l’únic. "Hi ha més assumptes en negociació", assenyalen fonts de la Moncloa. Fins ara el principal escull passava pel control de les fronteres, que Junts reclama per a la Generalitat i l’Executiu rebutja per inconstitucional i contrari al plantejament dins de la UE.

Notícies relacionades

Transcendència política

En qualsevol cas, l’acord, sobre el qual les dues parts són optimistes, tindrà si acaba gestant-se una transcendència política que va molt més enllà de la mateixa gestió de la migració. Sense aquest pacte, resulta molt difícil, gairebé impossible, que Pedro Sánchez pugui aconseguir el suport dels set diputats postconvergents als Pressupostos de l’any que ve, la iniciativa que permetria blindar la legislatura. Ahir, al Congrés, el president va transmetre a Junts que el Govern pensava complir els "compromisos" adquirits.

Temes:

Govern PSOE DNI