Llengües cooficials

El Govern demana a Polònia que impulsi l’oficialitat del català a la UE

Albares envia una carta al seu homòleg polonès abans que el país ocupi la presidència de torn del Consell Europeu al gener

El Govern demana a Polònia que impulsi l’oficialitat del català a la UE
1
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

El que va començar com un moviment estratègic del Govern de Pedro Sánchez per aconseguir el suport dels grups catalans a la seva investidura s’ha convertit en una de les prioritats de la política exterior espanyola. El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha enviat una carta al seu homòleg polonès, Radoslaw Sikorski, perquè durant la presidència de torn de Polònia del Consell Europeu, a partir del gener, es continuï impulsant el català, el gallec i el basc com a llengües cooficials de la Unió Europea (UE).

Notícies relacionades

La notícia es coneix just en el moment en què Junts dona senyals que posarà difícil al Govern de coalició el suport al projecte de pressupostos. "Es tracta d’un esforç constant i continuat", apunten, tot i això, fonts oficials d’Exteriors. En la carta, Albares demana que es continuï impulsant la proposta d’Espanya per reformar el reglament que fixa el règim lingüístic de la UE perquè el seu article 1 passi a incloure el català, el gallec i el basc entre les llengües oficials i de treball de la UE. El cap de la diplomàcia espanyola argumenta que l’objectiu és acostar la UE als ciutadans i aconseguir que tinguin una identificació més gran amb les institucions europees gràcies al reconeixement de la diversitat lingüística europea.

Feia anys que els grups catalans demanaven al Govern de Sánchez que busqués l’oficialitat del català en les institucions europees, però no va ser fins l’agost del 2023 que Albares va registrar en el Consell Europeu la petició formal del Govern.