Votació dels republicans
Junqueras recupera el control d’una Esquerra partida en dos
Godàs, el seu rival per encapçalar la formació, rebutja entrar a la direcció i anuncia que exercirà com a contrapoder en el partit
Ahir Oriol Junqueras va complir els pronòstics i dirigirà ERC quatre anys més. Qui va ser el líder de la formació entre el 2011 i el mes de juny passat va guanyar el congrés del partit i ha recuperat el control de l’organització. Junqueras torna al tron, aquesta vegada, acompanyat de la regidora a l’Ajuntament de Barcelona Elisenda Alamany, que exercirà de secretària general. La seva candidatura va aconseguir un 52,2% dels vots de la militància, davant el 42,2% del seu rival, Xavier Godàs. Un 5,6% va votar en blanc. El nou president assumeix el comandament d’un partit fracturat i amb una part important de l’organització hostil amb ell.
La victòria el converteix en guanyador de la batalla interna que es va obrir en el si del partit després de la gran derrota d’ERC en les eleccions catalanes del 12 de maig. Aquesta debacle electoral, que va portar Esquerra a perdre la presidència de la Generalitat només tres anys després d’haver-la guanyat, va fracturar el partit en dos: d’una banda, els partidaris de Junqueras –els junqueristes– i, de l’altra, els afins a la secretària general, Marta Rovira –els roviristes–. Els segons van ser els derrotats d’ahir a la nit. El seu candidat era Godàs, que va quedar en segona posició.
Diàleg i certeses
En la seva compareixença després de la victòria, Junqueras va demostrar ser conscient que ja no lidera l’ERC granítica que ell mateix va construir en els seus primers mandats. És per això que va llançar un missatge de "mà estesa" i "abraçada fraternal" als seus rivals. Això sí, també va donar a entendre que espera que acceptin el resultat i que no exerceixin de contrapoder de manera constant. "El temps de les candidatures s’ha acabat. Només hi ha un partit que és ERC", va dir.
També va llançar una advertència als socialistes. I és que posarà car el seu suport als pressupostos catalans d’Illa i als estatals de Sánchez: "No hi haurà nous acords amb qui no compleixi els acords pendents", va avisar. Ben aviat començarà la negociació. Fidel al seu estil, no va aclarir si renovarà la direcció del partit al Parlament, on hi ha majoria de partidaris de Godàs. Junqueras ha guanyat, però ja no genera la unanimitat que generava no fa tant temps, quan s’imposava en els congressos del partit per més del 80% de suports. La prova que el panorama ha canviat és que ha necessitat dues votacions. En la primera volta, fa dues setmanes, no va arribar al 50%, i per això es va haver de tornar a votar ahir en una segona. Aquest és el consol que li queda a Godàs: haver fet suar fins al final a qui ha sigut el líder més carismàtic del partit des de la restauració de la democràcia.
En aquesta segona volta, els dos candidats es disputaven quedar-se amb els vots que en la primera va obtenir Foc Nou, la tercera candidatura en disputa que aquell dia va quedar eliminada. Godàs va aconseguir sumar més votants que Junqueras respecte a fa dues setmanes –469 vots nous (20,3% més) per 280 (8,8% més)–, però no ha sigut suficient per derrotar-lo.
Primeres advertències
Junqueras ha guanyat la batalla, però això no li garanteix una pau duradora. Una de les seves primeres missions serà recosir l’organització. Això passa per aconseguir una entesa amb l’altre bàndol per acabar amb els ismes. És a dir, que el junquerisme i el rovirisme es posin al congelador per tornar a construir una Esquerra unida. No serà una tasca fàcil, perquè en l’últim mig any les dues faccions s’han dedicat nombrosos retrets en públic. La campanya electoral del congrés, a més, va acabar amb la tensió disparada.
Després de conèixer-se els resultats, Godàs va trucar a Junqueras per donar-li l’enhorabona. Malgrat aquest fair play, en una compareixença posterior va llançar diverses advertències. La primera, que els membres de la seva candidatura, Nova Esquerra Nacional, no tenen cap intenció d’integrar-se a la nova executiva de Junqueras. Això significa que no hi haurà una direcció ni d’unitat ni de reconciliació. La segona és que Nova Esquerra Nacional no només no desapareixerà, sinó que plantarà cara a la nova direcció quan ho consideri: "Avui no acaba res, sinó que tot just comença". En definitiva, exercirà de contrapoder. "Si algú pensa que no prendrem posició política és que està molt equivocat".
Notícies relacionadesCrisi reputacional
L’ERC de Junqueras també tindrà un altre gran repte: abordar la crisi reputacional que passa pels cartells difamatoris contra els germans Maragall que van sortir de dins de l’organització. El seu compromís en campanya, avançat per EL PERIÓDICO, va ser crear una "comissió de la veritat". La pilotarà l’exdiputat Joan Tardà, amb una forta ascendència en la militància. Junqueras va oferir al seu rival que s’afegís a la iniciativa. Godàs, no obstant, va dir ahir que no tenen cap intenció de fer-ho. No hi ha millor foto per definir l’ERC actual: tenen líder, però continuen sense tenir pau.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça
- Tennis Alcaraz i Badosa treuen la millor versió per ficar-se a vuitens a Austràlia