L’estabilitat de la legislatura
Els lletrats del Congrés accedeixen a la qüestió de confiança de Puigdemont
Els juristes de la Cambra baixa afirmen que la iniciativa de Junts es pot tramitar tot i que «sense cap impacte jurídic»
Deixa en mans de PSOE i Sumar la possibilitat de vetar-la avui a la Mesa
El secretario general de Junts, Jordi Turull, junto al expresident Carles Puigdemont DAVID BORRAT EFE
La convicció amb la qual PSOE i Sumar defensaven que la iniciativa anunciada per Carles Puigdemont per reclamar a Pedro Sánchez que se sotmetés a una qüestió de confiança no es podia debatre ha xocat contra l’informe dels lletrats del Congrés. L’equip jurídic de la Cambra baixa considera que la proposició no de llei de Junts es podria portar al ple, ja que "no tindrà cap impacte jurídic", però admeten que al no haver-hi precedents sobre aquesta qüestió "correspon a la Mesa fixar criteri". Així, avui, PSOE i Sumar, amb majoria en aquest òrgan, tindran a la seves mans la possibilitat d’admetre la proposta, demanar als postconvergents que la reformulin, o, directament, vetar-la perquè Sánchez no hagi d’enfrontar-se a una derrota, tot i que no tingui implicacions jurídiques.
Fa una setmana, en el seu balanç del primer any de legislatura, Puigdemont va exigir a Sánchez que consulti al Congrés si continua comptant amb el suport de la majoria. A més, per forçar aquesta votació, Junts va registrar una iniciativa al Congrés per instar Sánchez a fer aquest pas. Amb tot, fonts parlamentàries van assegurar que hi havia dubtes sobre la seva admissió a tràmit, ja que plantejar una qüestió de confiança és una competència exclusiva del president del Govern. Sobre aquesta base, fonts del PSOE van avançar que vetarien la iniciativa.
No obstant, l’informe dels lletrats apunta que la proposició no de llei de Junts "no pretendria substituir la facultat presidencial de plantejar la qüestió de confiança, sinó que simplement estaria forçant el debat polític i provocant un pronunciament de la Cambra que no seria vinculant per al president del Govern, ni en un sentit ni en un altre". Un argument que desmunta les tesis esgrimides pels socialistes la setmana passada.
Tot i així, i malgrat obrir la porta al debat, s’afegeix que la Mesa del Congrés, amb aquesta majoria de PSOE i Sumar, pot exercir la seva funció de qualificació i que "en vista dels precedents existents, no es pot extreure una línia d’actuació unívoca per part de la Mesa". Això permetrà als partits del Govern prendre la decisió que vulguin sense contradir els lletrats. Això sí, avisen que "servirà com a referència per a la decisió entorn de l’admissió a tràmit d’altres iniciatives de control en el futur". Acceptar-la significaria donar via lliure a altres propostes similars. I viceversa.
"Matís significatiu"
Entrant més en la conveniència sobre si admetre-la a tràmit o no, els lletrats afegeixen que l’actual cas "presenta un matís significatiu", ja que "una cosa és pretendre que la Cambra exerceixi una competència pròpia per un curs diferent del previst –la moció de censura–, i una altra és instar el president del Govern a exercir una competència que és seva –plantejar una qüestió de confiança–, cosa que no deixa de ser l’essència mateixa d’una proposició no de llei". Referent a això, assenyalen que la iniciativa de Junts "pot ser enfocada des de dos punts de vista" molt diferents, que marcaran la decisió de la Mesa.
Notícies relacionadesD’una banda, concreten que si s’entén que la proposició no de llei "pretén instar l’Executiu a adoptar una certa actuació que entra dins de la seva responsabilitat exclusiva", aquesta hauria de ser admesa a tràmit. Si, per contra, s’entén que la iniciativa posa "en qüestió la relació de confiança existent entre el Congrés dels Diputats i el Govern", la Mesa podria inadmetre-la a tràmit, ja que s’estaria impactant en aquesta confiança "per una via que no és la prevista per a tal fi". També plantegen que se sol·liciti a Junts "la reformulació d’aquesta per reforçar-ne el caràcter exclusivament polític".
L’informe va deixar desconcertats els membres de PSOE i Sumar a la Mesa, que tenen la intenció de prendre avui una decisió, però no descarten demanar més concreció als lletrats o sol·licitar més temps per analitzar la situació.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Conferència a Brussel·les ¿Què ha trencat i què pot trencar Junts en la negociació amb el PSOE? Les claus de l’estratègia de Puigdemont
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034
- Així va l’Eurolliga La quarta victòria confirma la rehabilitació del Barça