Aguirre, Peinado i el govern dels jutges
El sistema judicial està basat sempre en el principi de contradicció. Tota acusació genera el dret a la refutació de la defensa, sigui partint de proves, testimonis o peritatges. Al seu torn, tota decisió d’un jutge pot ser recorreguda davant una instància superior en un itinerari que va des dels jutjats d’instrucció fins al TEDH. És un dels pilars de les democràcies liberals. Vegem-ne un exemple: l’Audiència de Barcelona acaba de donar carpetada a la polèmica investigació del jutge Joaquín Aguirre sobre l’anomenat cas Voloh. En el text hi ha una certa contundència al destacar els subterfugis fets servir pel jutge per prosseguir una causa que la pròpia Audiència ja havia rebutjat. El jutge Aguirre ha tensionat al màxim la corda quan no tenia matèria. L’han ajudat a fer-ho diversos informes policials, alguns provinents d’investigacions més o menys prospectives, que han donat peu a titulars de premsa, que han compromès l’honor de diversos dels encausats. La resolució de l’Audiència, a més de recuperar el seu bon nom, hauria de ser també motiu de rectificació de les crítiques que s’han abocat al conjunt del poder judicial per part d’alguns sectors de l’independentisme. El sistema funciona.
La reprimenda al jutge Aguirre coincideix en el temps amb el que està revelant Ernesto Ekaizer en EL PERIÓDICO sobre les actuacions el jutge Luis Peinado en la instrucció de la causa en la qual apareix com a imputada la dona del president del Govern, Begoña Gómez. Els indicis són tan clars com en el cas d’Aguirre, al denotar-se una clara orientació dels interrogatoris. Com va passar amb Voloh, fa l’efecte que el judici que ens mereixi l’actuació d’un jutge hagi de venir predeterminat per la militància política o ideològica. Explicar els possibles excessos de Peinado no ha de significar posicionar-se en la batalla entre Sánchez i Díaz Ayuso. De la mateixa manera que qüestionar a Aguirre no tenia per què significar avalar els independentistes.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.